Ramadan dan Sukan: UiTM Futsal Sahur 2019

Ramadan dan Sukan: UiTM Futsal Sahur 2019
Gambar atas: Pasukan MAC dari Kelab MAC Selangor menjadi juara Kejohanan UiTM Futsal Sahur Liga Ramadan 2019 malam kelmarin (10 dan 11 Mei) di Pusat Sukan, UiTM Shah Alam.

 

SHAH ALAM — Kejohanan UiTM Futsal Sahur Liga Ramadan 2019 yang berakhir  pada 10 dan 11 Mei  menyaksikan bulan yang mulia ini boleh menjalinkan hubungan keagamaan dan sukan secara simbiosis.

Sungguhpun kejohanan ini berakhir hingga awal pagi — sekitar 4.45 pagi, penonton tetap setia menunggu sehingga ke akhir kejohanan.

Semasa perlawanan berlangsung dan berhenti rehat — para pengadil, pemain, pengurusan sukan, penonton — kelihatan membuka juadah masing-masing dan bersahur.

Ia cukup meriah dan ikatan “sporting spirit” ternyata akrab.

Acara ini boleh dijadikan satu budaya sukan dan ibadah secara tahunan, kata seorang penonton, Hafiz Mohd Nor.

“Saya terpesona dengan acara ini dianjurkan. Ia cukup profesional,” katanya seorang juruterbang profesional dan peminat sukan futsal dan bola sepak.

Prof Madya Dr Sarimah Ismail menyerahkan hadiah kepada Naib Juara iaitu pasukan TMT Shah Alam.

Dalam kejohanan yang bermula selepas solat sunat tarawih, pasukan MAC dari Kelab MAC Selangor merangkul kejayaan dengan membawa pulang hadiah wang tunai bernilai RM1000 dan hamper.

Tim itu bermain dengan cukup cemerlang menewaskan 30 pasukan lain.

Tempat kedua dimenangi oleh TMT Shah Alam dan tempat ketiga dimenangi oleh  Vilia dari Bangi.

Kejohanan menyaksikan sebanyak 30 pasukan berentap dalam kejohanan kalah mati di hadapan ramai peminat futsal sekitar Selangor.

Kejohanan yang diadakan di Pusat Sukan, UiTM Shah Alam berjaya menarik perhatian bukan sahaja penyertaan peserta dalaman UiTM malah dari pasukan luar dan juga juga pasukan pelajar-pelajar institusi pengajian tinggi sekitar Selangor.

Pemenang tempat ketiga pasukan Vilia bergambar dengan hadiah kemenangan.

Semasa kejohanan ini berlangsung, aktiviti-aktiviti jualan juga turut berlangsung bagi memeriahkan lagi suasana kejohanan itu.

Kejohanan yang julung kali diadakan ini adalah bertujuan menyasarkan golongan muda yang aktif dalam futsal sekitar Shah Alam.

Program kejohanan ini bermula selepas solat terawih sehingga waktu sahur.

Menurut penasihat program ini, Profesor Madya Dr. Sarimah Ismail, penganjur kejohanan ini terdiri daripada para pelajar Pengurusan Sukan (Semester 4).

Susana semasa kejohanan berlangsung.

“Saya cukup bangga kerana mereka berupaya meningkatkan kesedaran gaya hidup sihat di kalangan generasi muda sekitar Selangor di samping meningkatkan kesedaran keusahawanan di kalangan pelajar-pelajar.

“Secara tidak langsung, program ini dapat mengelakkan aktiviti-akviti negatif di kalangan remaja, malah dapat menjadi landasan “socialization” yang sihat sesama mereka.

“Yang menariknya idea kejohanan ini iaitu futsal sahur cukup hebat,” katanya ketika ditemui di kejohanan itu.

Sementara itu menurut Pengarah Projek Fatin Mazrina Muhamad Yusoff,  program ini juga dapat memberi pendedahan kepada pelajar melaksanakan program secara hands-on selepas pembelajaran teori di dalam kelas “Sports Communication”.

“Bulan Ramadan, selain diisi dengan aktiviti keagamaan, aktiviti kesukanan sebegini dilihat dapat mengimbangi cara hidup duniawi Gen-Y dan belia-belia yang sihat di negara ini,” kata beliau.

Ternyata para pelajar pengurusan sukan itu berjaya menjadi penganjur bertaraf profesional.

Para pegawai perlawanan terdiri daripada para pelajar pengurusan sukan mengawasi kejohanan.

Semasa kejohanan penganjur juga menyediakan perkhidmatan kecederaan sukan oleh pelajar sains sukan.

Kejohanan futsal sahur UiTM turut mengeratkan hubungan kekeluargaan.

Para pelajar turut menjalankan aktiviti keusahawanan semasa kejohanan berlangsung.

—BebasNews
Please follow and like us:
error

Leave a Reply

Your email address will not be published.