Umat Islam di tiga wilayah selatan Thailand sambut “rayo nae”

Umat Islam di tiga wilayah selatan Thailand sambut “rayo nae”

PATTANI —  Umat Islam di selatan Thailand hari ini menyambut Raya Enam atau lebih dikenali sebagai “Rayo Nae” dengan menziarahi kubur kaum keluarga dan membaca kitab suci Al-Quran beramai-ramai.

Rayo Nae merupakan  sambutan  turun temurun umat Islam di  Pattani, Yala, Narathiwat dan empat daerah di Songkhla iaitu Chana, Saba Yoi, Thepha dan Na Thawi selepas selesai mengerjakan puasa enam hari berturut-turut mulai 2 Syawal.

Bersama anggota  keluarga masing-masing, mereka mengambil peluang untuk menziarahi dan membersihkan kubur kaum keluarga.

Seorang ustaz dari Sekolah Agama Di Daerah Chana, Songkhla, Abdul Shukur Safie berkata membaca Al-Quran di tanah perkuburan beramai-ramai telah menjadi satu amalan di kalangan penduduk tempatan pada Raya Enam.

“Penduduk tempatan mementingkan sambutan Rayo Nae. Ia bermula dengan solat sunat Rawatib, menziarah kubur kaum keluarga, membersihkan kubur dan selepas itu menjamu selera di masjid beramai-ramai,” katanya kepada Bernama di sini hari ini.

Selain itu, penduduk tempatan juga mengadakan majlis makan dengan menyediakan juadah seperti ketupat dan laksa  bersama keluarga terdekat sempena Rayo Nae.

–BERNAMA
Please follow and like us:
error

Leave a Reply

Your email address will not be published.