Antara  helang  dan  pipit

1
1
Oleh TAMRIN TUN GHAFAR

 

 1. Atas sebab – sebab tertentu saya mengambil keputusan menangguhkan panghantaran/  posting artikel ini yang sepatutnya dilakukan 10 hari yang lepas.
 2. Sebenarnya selepas acap kali menegur dengan harapan beliau faham dan insaf namun ia tak ubah seperti ‘Menyiram Air Di Daun Keladi’.
 3. Mungkin dia tidak membaca teguran2  itu,  atau mungkin juga di  baca,  tapi oleh kerana tidak mampu memahami nya , maka tidak bergunalah  teguran-teguran  tersebut.
 4. Sebenarnya kelakuan buruk beliau bukan sahaja merosakkan imej sendiri tapi yang lebih penting, jika gagal dibendung ianya boleh menambah kebencian  rakyat terhadap Institusi Raja itu sendiri.
 5. ‘Sebab Nila Setitik, Rosak Susu Sebelanga’. ‘Sebab Seekor Kerbau Membawa Lumpur, Semuanya Terpalit Kotor’.
 6. Di zaman moden ini dan selepas 61 tahun Merdeka , pemikiran rakyat sudah jauh berubah.
 7. Sultan dan Keluarga TIDAK boleh lagi menganggap Negara dan Negeri ini adalah hak mutlak mereka, justeru mereka boleh  buat apa sahaja mengikut nafsu sendiri.
 8. TANPA RAKYAT  MAKA  TIDAK  AKAN  WUJUD  SULTAN.
 9. Mengatakan seseorang Sultan itu ‘berdaulat’  sebenarnya adalah perkara yang sengaja diada-adakan oleh juak atau pengampu – pengampu Istana dengan harapan rakyat takut kepada Sultan, justeru mereka akan terus akur dengan apa saja  yang diperintahkan .
 10. Hentikan perbuatan syirik seperti pemujaan dan pemeliharaan jin.
 11. Apa salahnya merendahkan diri  terutama sekali kepada rakyat bawahan, bukan bersikap sombong dan bongkak seperti yang dilakukan oleh anak Sultan sekarang.
 12. ‘Ular Tidak Akan Hilang Bisanya Walaupun Menyusur Di Akar’.
 13. Komen beliau melalui Twitter terhadap seorang Menteri Pusat berhubung pakaian seluar berwarna hitam, bersamping, berbaju Melayu Teluk Belanga dan bersongkok telah mengundang beribu kritikan.
 14. Apalah nak dimegahkan sangat oleh Sultan dan anak-anaknya dengan pakaian seumpama itu.
 15. Apa yang dikatakan pakaian ‘rasmi’ keluarga diRaja Johor sehingga rakyat lain tidak boleh mengenakannya sebenarnya telah diguna pakai oleh petugas dan pelayan di Istana Kedah lama sebelum Johor lagi.
 16. Di kalangan masyarakat Tionghua, seluar berwarna hitam dipakai semasa menghadiri upacara kematian saja.
 17. Rakyat Johor khasnya, pasti merasa hairan mengapa Sultan dan keluarga terlalu berbangga dan mendewa-dewakan pakaian ala barat, tidak seperti Sultan-Sultan yang lain yang berbangga dengan pakaian lengkap tradisi Melayu.
 18. Lihat saja pada pakaian ala barat mereka semasa upacara pertabalan dan menghadiri upacara pelantikan Yang Di Pertuan Agong baru – baru ini.
 19. Tidak susah dan tidak ada  masalah pun jika Sultan Johor dan keluarga menukar tradisi pakaian Di Raja yang asing  itu kepada  tradisi Melayu. Bak kata pepatah Melayu, hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih!
 20. Apakah menjadi kesalahan jika rakyat mengenakan pakaian serupa itu; undang – undang mana yang digunakan untuk tidak boleh berpakaian begitu?
 21. Kebodohan, kebiadaban dan  keangkuhan budak ini lebih menyerlah lagi apabila memandang rendah, memperkecil dan membezakan diri mereka dengan rakyat biasa.
 22. Tidak pernah mana-mana Sultan atau anak-anak mereka sanggup menghina rakyatnya.
 23. Menggunakan istilah atau analogi ‘Antara Helang dan Pipit’ dengan sendirinya mewujudkan sistem kasta dalam masyarakat.
 24. JANGAN ULANGI  KEZALIMAN  SULTAN  MAHMOOD  MANGKAT  DI JULANG  dan JANGAN  ULANGI   KEZALIMAN  DATUK BELIAU, SULTAN MAHMOOD  ISKANDAR  sehingga Perlembagaan Negara TERPAKSA dipinda.
 25. Sultan Johor sekarang adalah keturunan seorang rakyat biasa yang menggulingkan Sultan setelah diberi kepercayaan sebagai Temenggong atau kini bersamaan Menteri Keselamatan Dalam Negeri.
 26. Temenggong Daeng Abdul Rahman setelah menggulingkan Sultan Husain dan setelah meninggal, kini giliran anak keduanya pula bernama Daeng Ibrahim ( Daeng Kecil ) merampas kuasa dari abang kandungnya se diri, Temenggong Abdullah.
 27. Setelah Daeng Ibrahim meninggal dunia, anaknya pula bernama Abu Bakar diangkat sebagai Temenggong yang baru.
 28. Bermula dari Abu Bakarlah ( yang juga di beri gelaran oleh British , Sir Albert Backer ) menukar gelaran dari Temenggong kepada Maharaja Johor dan akhirnya kepada Sultan Johor.
 29. Selepas Abu Bakar meninggal anaknya Ibrahim ( nama yang sama dengan datuknya ) diangkat sebagai Sultan sehinggalah ke hari ini.
 30. Dari gambaran yang diberi ia jelas menunjukkan Sultan Johor hari ini dan penggantinya Ismail,  BUKAN  dari keturunan Raja sebenar tetapi mereka adalah hasil dua kali rampasan kuasa :
 31. RAMPASAN KUASA pertama – Apabila Temenggong Daeng Abdul Rahman dengan bantuan British menggulingkan Sultan Husain yang melantik beliau sebagai Temenggong.
 32. RAMPASAN KUASA kedua – Apabila Temenggong Abdullah digulingkan oleh adik kandungnya sendiri bernama Ibrahim.
 33. Terserahlah kepada rakyat Johor khasnya Menteri Besar dan Wakil-Wakil Rakyatnya sama ada mahu meneruskan TRADISI menyembah dan mencium tangan mereka yang kedudukannya menjadi tanda tanya.
 34. Undang-undang apa yang boleh digunakan oleh pihak Istana jika sekiranya rakyat membuat keputusan memberhentikan TRADISI tersebut.
 35. Bukankah Sultan ini dan anaknya ‘bermati-matian’ meminta rakyat MENOLAK Pakatan Harapan bagi menentukan UMNO/BN terus berkuasa di Johor Pilihan raya Umum yang lepas?
 36. Belajarlah menghormati diri sendiri jika mahu umum menghormati kita.
 37. Sebaik-baik amalan ialah seperti ‘Rasmi Padi, Lagi Berisi Lagi Merendah  Diri’, Bukan Seperti Lalang, ‘Terus Menegak Walaupun Kosong’ ;  yang akhirnya TERPAKSA di tebas juga.
 38. Bak kata Mufti Perlis “Sikap Sombong dan Bongkak Pasti Akan Membawa Kepada Kekufuran .  Ia  Adalah  Pakaian Iblis dan Firaun”.
 39. Semoga Sultan dan anaknya itu membaca dan memahami pandangan ini.
 40. Saya bersedia menghadapi mereka di muka pengadilan – Mahkamah.

 

Tulisan ini adalah cetusan daripada penulis dan tidak mencerminkan dasar mahu pun pendirian bebasnews.my
Please follow and like us:
error

1 COMMENT

 1. Berani kerana benar ..👍👍👍👍👍👏👏👏👏👏. Kita mesti hanya takut kepada Allah Ta’Ala sahaja dan bukan kepada manusia sebarangan. Tabik Saudara Tamrin.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here