Jokowi bawa rapper Rich Brian lawati kandang  kambing

0
55
RICH Brian dibawa melawati kandang kambing milik Presiden Indonesia.
Oleh FAUZAN UDA AHMAD

 

PRESIDEN Indonesia Joko Widodo (Jokowi) membawa Rapper Rich Brian yang sedang mencipta nama di luar negara melawat ke kandang kambing di kawasan istana Presiden, Bogor pada minggu lepas.

Rapper dengan nama sebenar Brian Emanuel Soewarno, 19,  dilaporkan teruja menerima undangan itu yang merupakan pengalamannya yang  pertama.

Walaupun lahir di Surabaya, Brian yang  berketurunan Cina ini lebih banyak menghabiskan masanya di Los Angeles, California, Amerika Syarikat kerana mengembangkan bakat seninya. Dia lahir di Jakarta pada 3 September 1999.

Jokowi berpendapat Brian adalah anak muda Indonesia yang  mempunyai prestasi cemerlang dan telah membantu memperkenalkan negara ke pelosok dunia melalui muzik rap dan hip-hop.

Jokowi mengundang sendiri Brian untuk datang ke Istana Bogor ketika pulang bercuti ke Indonesia minggu lepas.

Dipetik dari Antaranews, dalam pertemuan itu, Rich dan Jokowi membicarakan perkembangan muzik di Indonesia termasuk karya-karya terbaharu anak muda itu.

JOKOWIdan penyanyi rapper Rich Brian di Istana Presiden

Brian juga pernah dipaparkan pencapaiannya dalam majalah ekonomi Forbes bertajuk “Forbes 30 Under 30: 2018” yang memberikan penghargaan kepada pencapaian karier anak-anak muda dunia dan pengaruhnya kepada persekitaran.

Pada 26 Jun lalu Brian menerbitkan album ‘single’  dengan judul  ‘Yellow’ dengan kerjasama penyanyi rap Amerika, Bekon.

Sementara album lengkap (LP) kedua Brian berjudul  ‘The Sailor’, akan dijual  pada 26 Julai ini.

Meskipun  anak muda itu pernah pergi ke merata tempat kerana popularitinya, dia mengaku, Brian mengaku bahawa ini adalah pertama kali dia menjejaki kaki ke istana presiden.

“Ini pertama kali saya masuk Istana, pertama kali ketemu Pak Jokowi,” kata Brian.

Pertemuan kedua-duanya diabadikan melalui foto dan video  akaun Instagram Badan Ekonomi Kreatif (Bekraf).

Memetik  dari Instagram @bekrafid,  Presiden Jokowi mengajak Brian melawati Istana Bogor. Jokowi mengajak Rich ke beberapa tempat di Istana Bogor, salah satunya adalah ke kandang kambing dan kambing biri-biri (domba).

“Tidak hanya ke ruangan kerja, Presiden @jokowi juga mengajak @brianimanuel melihat domba dan kambing yang dipelihara di istana negara,” tulis akaun Bekraf.

“Tadi jalan-jalan keliling istana dan lihat domba (milik presiden),” kata Brian.

Dalam akaun Instagram peribadinya pada hari Ahad 7 Julai lalu, Jokowi kagum dengan kejayaan hidup Brian dan terus berkarier di Amerika Syarikat..

Pujian itu disampaikan Jokowi melalui akaun Instagram peribadinya pada Ahad 7 Julai lalu.

“Kenal Rich Brian — rapper yang jadi artis Asia pertama yang mampu berada tangga teratas album iTunes untuk musik hip hop?” kata Jokowi dalam Instagramnya.

Nama Rich Brian mulai menarik perhatian dalam muzik hip hop sejak Februari 2016.

—BebasNews
Please follow and like us:
error

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here