Pindaan Perlembagaan kukuhkan PPBM

0
46
FOTO: Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi Bersatu, Abu Bakar Yahya.

 

Oleh AR-RAZZAQ NAZRI

 

SHAH ALAM – Pindaan Perlembagaan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) yang diluluskan bagi membenarkan semua ahli memilih kepimpinan cawangan serta bahagian mampu memperkukuhkan matlamat serta hala tuju perjuangan parti itu pada masa depan.

Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi Bersatu, Abu Bakar Yahya berkata,  pindaan yang diluluskan dalam Perhimpunan Agung Khas Bersatu di Serdang semalam disifatkan sebagai bukti parti itu mendukung prinsip ketelusan sekali gus menyuburkan lagi amalan demokrasi di negara ini.

“Para perwakilan yang hadir dalam perhimpunan khas semalam saya kira memahami dengan jelas hasrat Pengerusi Bersatu (Tun Dr. Mahathir Mohamad) yang mahu membawa parti lebih jauh dan terus relevan dalam membela nasib orang Melayu dan Bumiputera.

“Pindaan Perlembagaan Bersatu khususnya pelaksanaan sistem Satu Ahli, Satu Undi (SASU) memberi hak kepada setiap ahli untuk menentukan kepimpinan mereka sendiri di peringkat cawangan dan bahagian. Sistem ini sudah tentunya mampu memantapkan struktur serta kepimpinan parti di peringkat akar umbi,” katanya dalam satu kenyataan kepada Bebasnews di sini hari ini.

Semalam, Perhimpunan Agung Khas Bersatu yang dihadiri 855 perwakilan dari seluruh negara meluluskan hampir semua usul yang dikemukakan kepada Jawatankuasa Pindaan Perlembagaan Bersatu 2019.

Selain SASU, antara pindaan perlembagaan dipersetujui termasuklah mewujudkan keahlian bersekutu dalam kalangan bukan Melayu dan Bumiputera.

Bagaimanapun daripada 80 pindaan dan tambahan fasal tertentu dalam perlembagaan Bersatu itu, para perwakilan hanya menolak satu usul berkaitan membenarkan kaum bukan Melayu/Bumiputera terbabit pemilihan atau memegang jawatan dalam parti tersebut.

—BebasNews
Please follow and like us:
error

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here