Mengapa roti canai zaman sekarang tidak sedap?

0
286
Foto: Aziz A. Shariff

 

MEMANG benar sejak akhir-akhir ini kebanyakan roti canai, terutama di restoran sekitar Lembah Klang ternyata tidak sedap dimakan dan kita perlu tahu apa puncanya?

Roti canai sekarang harapkan harga sahaja yang mahal iaitu minimum RM1 sekeping, sedangkan rasanya tidak sedap kerana tidak cukup bahan asas pembuatannya.

Kebanyakan roti canai itu dibekalkan dalam kotak menerusi lori penghantar bekalan tersebut ke restoran yang kerap kita terserempak ketika minum teh.

Kotak yang mengandungi bulatan roti canai sejuk beku itu kemudian dimasukkan pula oleh pemilik atau pekerja restoran berkenaan ke dalam peti sejuk.

Penebar roti canai restoran itu mengeluarkan bahan mentah tersebut hanya beberapa jam sebelum ditebar atau diambil ketika sejuk daripada peti ais menyebabkan ia ‘terkejut’ ketika diletak di atas besi semasa memasaknya.

Apabila tepung roti canai sejuk  itu ‘terkejut’ diletakkan di atas besi panas, maka tentulah rasanya juga tidak sedap dan ‘cepat liat’ terutama ketika dihidangkan di bawah kipas angin atau bilik makan berhawa dingin.

Selain itu bagi mereka yang ‘pakar’ dalam menilai kualiti roti canai pasti tahu perbezaan roti canai kotak dengan roti canai diuli sendiri oleh pemilik restoran seperti zaman dulu-dulu.

Roti canai kotak itu dihasilkan sekadar membuat produk atas nama ‘roti canai’ tetapi ‘tidak mempunyai rasa’ yang sejati kerana apabila sampai ke dalam mulut pemakan, ternyata ia banyak kekurangannya.

Lazimnya ciri-ciri roti canai kotak ialah cepat liat, tidak rangup, kurang lemak, kecil, kering, kecut tidak kembang kerana dipercayai tidak menggunakan campuran bancuhan serbuk ‘yis’ atau ‘serbuk penaik roti’  ketika diuli oleh mesin di kilang.

Untuk melembutkan makanan roti canai kotak itu, pengguna terpaksa merendamnya dengan ‘kuah banjir’ kari ikan atau daging, selain kuah ‘kacang dal’ yang biasa disediakan di restoran.

Dipercayai roti canai kotak itu dihasilkan semata-mata untuk mencari untung tanpa menyerapkan bahan pelazat, terutama marjerin dan air  ‘serbuk penaik roti’ serta garam secukup rasa.

Kelebihan campuran bancuhan ‘serbuk penaik roti’ dalam pembuatan roti canai ialah supaya makanan itu tahan lama dan tidak liat seperti kulit lembu kering.

Ada kisah dalam sebuah restoran di Lembah Klang mengenai pelanggan terkial-kial menyiat roti canai kotak liat menggunakan sudu serta garpu, lalu tanpa disedari piring makanan itu tercampak ke cawan minuman hingga terpelanting menyebabkan suasana kecoh.

Bukankah peristiwa itu membuktikan makanan roti canai kotak tersebut bukan sahaja tidak sedap dan liat, malah menyeksa pengguna?

Mungkinkan pada suatu masa nanti akan wujud Akta Makanan Tidak Berkualiti di negara kita bagi melindungi pengguna agar tidak lagi dibekalkan dengan makanan tidak berkualiti?

Kasihan pengguna asyik dibekalkan dengan makanan tidak berkualiti akibat perbuatan pengusaha atau peniaga yang hanya mengejar keuntungan.

Berbanding dengan roti canai dulu-dulu memang berkualiti kerana dihasilkan secara ikhlas oleh pengusaha restoran yang tidak semata-mata mengejar keuntungan, sebaliknya mempunyai tanggungjawab sosial terhadap pengguna.

FOTO: Aziz A. Shariff

Penulis masih ingat pada era 1980-an, terdapat sebuah lokasi menjamu selera terkenal dikenali sebagai Restoran Mat Zin di stesen teksi bandar lama Jerantut, Pahang menjadi tumpuan ramai untuk bersarapan kerana kelazatan roti canainya.

Roti canai yang disediakan itu bukan sahaja lazat, rangup serta lemak, malah bersaiz boleh mengenyangkan untuk sekeping lantaran pembuatannya dihasilkan secara jujur dan ikhlas.

Ketika itu penulis yang menjadi pemberita sambilan akhbar Utusan Malaysia daerah Jerantut, kerap singgah makan roti canai di Restoran Mat Zin.

Oleh kerana menjadi pelanggan tetap di restoran milik pengusaha keturunan Minangkabau dari Indonesia itu, maka penulis akhirnya menjadi rakan karib dengan para pekerjanya.

Justeru penulis berpeluang melihat rahsia membuat roti canai yang enak dan memuaskan hati pelanggan di restoran itu sekali gus masih teringat-ingat akan kelazatannya.

Para pekerja yang membuat roti canai tersebut dilihat memulakan proses pembuatannya membancuh sekurang-kurangnya lima kilogram tepung gandum dengan sedikit air supaya tepung mudah diuli dalam besen besar.

Seterusnya tepung yang diuli itu disiram dengan sedikit air ‘serbuk penaik roti,’ kemudian diletakkan beberapa cangkir marjerin, garam secukup rasa, setengah tin kecil susu pekat manis dan sekurang-kurangnya lima butir telur ayam sebelum menghasilkan tidak kurang daripada 100 biji bebola roti canai.

GAMBAR hiasan/ Foto: Aziz A. Shariff

Kesemua bahan yang dimasukkan itu diuli dengan tangan penuh bertenaga sekurang-kurangnya satu jam sehingga sebati sebelum gumpalan bahan tersebut ditekan melalui celah bulatan ibu jari dan telunjuk supaya keluar sebiji demi sebiji bebola tepung roti canai.

Bahan mentah roti canai yang bulat sebesar telur itik itu dikumpulkan ke besen besar sebelum disimpan dalam peti sejuk selama semalaman, tetapi dikeluarkan awal sekurang-kurangnya satu jam supaya tepungnya yang sejuk tidak ‘terkejut’ apabila diletak di atas besi panas ketika memasaknya.

Tepung roti canai yang masih sejuk akan ‘terkejut’ apabila diletak atas besi panas tempat memasaknya sekali gus mengakibatkan kelazatannya terjejas dan ia tidak masak secara sama rata.

Ketika roti canai yang ditebarkan dan dimasak, pekerja di Restoran Mat Zin itu dilihat masih meletakkan sedikit marjerin selain minyak  supaya makanan itu rangup dan lazat. Untuk rekod, restoran itu sudah tiada lagi berikutan pembangunan pesat bandar Jerantut.

Demikianlah serba sedikit resipi penyediaan roti canai di Restoran Mat Zin supaya lazat, rangup serta tidak liat walau telah lama sejuk tatkala dibawa pulang ke rumah dan apa yang penting ialah pengusaha ‘tidak kedekut’ menyediakan secukupnya resipi penyedap makanan itu.

Berbanding dengan roti canai kotak yang terdapat di Lembah Klang sekarang didapati terlalu cepat liat, malah jika tersilap gigit dan tarik boleh menyebabkan gigi palsu terpelanting.

Bagi pembuat roti canai menggunakan bahan yang dibuat sendiri oleh pemilik restoran di sekitar Lembah Klang mutakhir ini juga tidak sesedap seperti dulu-dulu kerana pengusahanya kedekut menambah marjerin, sekadar ‘cincai’ letak air sejuk, sedikit garam dan minyak masak menyebabkan ada kalanya menjadi seperti lempeng sahaja.

Namun bagi pembuat roti canai di luar Lembah Klang, khususnya di negeri lain masih terdapat yang ‘tidak kedekut’ mencampurkan bahan untuk melazatkan makanan  itu sebagai tanggungjawab sosial terhadap pengguna.

Selain roti canai kotak tidak berkualiti, sumber makanan laut tidak berkualiti juga membanjiri pasaran negara kita yang tidak disedari oleh para pengguna.

Umpamanya kebanyakan makanan laut seperti ikan, udang dan sotong, termasuk daging import yang dijual di pasar itu merupakan bahan yang sudah berbulan-bulan atau mungkin bertahun disimpan dalam peti sejuk kapal mahupun gudang sejuk beku sebelum dijual kepada pengguna.

Sebab itulah kebanyakan makanan laut dan daging import yang kita beli dari pasar apabila dimasak dan dimakan berasa keras seperti kayu, liat dan tawar seperti kapas akibat memperoleh bekalan makanan yang sudah lama disejuk beku sekali gus tidak layak untuk dimakan oleh manusia.

–BebasNews

 

Please follow and like us:
error

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here