Popia cendawan berkrim bawa tuah kepada Zariah

0
148

KOTA BHARU — Bermula dengan menanam cendawan secara kecil-kecilan mencetuskan idea bagi Zariah Ibrahim, 40, dan suaminya, Rozain Ismail, 40, yang menetap di Kampung Rahmat, Kuala Krai untuk mengusahakan popia cendawan berkrim, yang kini semakin mendapat permintaan tinggi daripada pelanggan.

Zariah berkata selepas dua tahun bergiat aktif menanam cendawan jenis Tiram Kelabu, beliau dan suaminya mula beralih arah kepada Industri Asas Tani (IAT) pada 2008 bagi memulakan perniagaan makanan sejuk beku terutamanya Popia Cendawan Berkrim.

“Pada awalnya saya hanya bermodalkan RM200 untuk memulakan perniagaan popia cendawan berkrim sejuk beku yang dapat disimpan untuk satu tempoh yang lama.

“Selepas produk itu berkembang, saya kemudiannya memperkenalkan 13 produk makanan sejuk beku yang lain secara berperingkat-peringkat, termasuklah sardin gulung, bom bijan, donut, samosa, keria dan cucur badak yang telah mendapat pengiktirafan sijil halal daripada Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) pada tahun lalu,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita di Majlis Sambutan Hari Keselamatan Makanan Sedunia Peringkat Negeri Kelantan 2019.

Terdahulu pada majlis berkenaan, beliau menerima Anugerah IKS ‘ZERO TO HERO’ iaitu anugerah yang menunjukkan peningkatan prestasi daripada segi jualan, yang disampaikan oleh Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Perumahan dan Kesihatan Kelantan Dr Izani Husin.

Ibu kepada empat anak itu berkata untuk berjaya ke tahap hari ini beliau dibantu oleh pelbagai agensi kerajaan Persekutuan termasuk Jabatan Pertanian, Majlis Amanah Rakyat (MARA) dan Pihak Berkuasa Kemajuan Pekebun Kecil Perusahaan Getah (RISDA).

PENGERUSI Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Perumahan dan Kesihatan Negeri Kelantan, Dr Izani Husin menyampaikan Anugerah IKS ‘ Zero To Hero ” kepada Zariah Ibrahim, 40 yang menjual dan pembekal makanan sejuk beku setelah merasmikan majlis sambutan Hari Keselamatan Makanan Sedunia Peringkat Negeri Kelantan 2019 di Tapak Promosi Pasar Besar Siti Khadijah. NSTP/ZAMAN HURI ISA

Beliau berkata bagi memenuhi permintaan pelanggan untuk produk popia cendawan berkrim, beliau memerlukan kira-kira sebanyak 200 kilogram (kg) cendawan pada setiap bulan yang diambil daripada pembekal-pembekal di sekitar negeri ini.

Katanya popia sejuk beku itu dijual dengan harga bermula RM5 sehingga RM25 bergantung kepada kuantiti yang dibungkus dalam satu pek.

“Hasil perniagaan saya juga berjaya membuka peluang pekerjaan kepada penduduk setempat dengan 11 pekerja kini bekerja di kilangnya di Kampung Rahmat selain turut mempunyai 20 agen jualan di dalam dan luar Kelantan,” katanya.

— BERNAMA

 

Please follow and like us:
error

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here