Pemuda Cina susun selipar,kasut jemaah setiap Jumaat

Pemuda Cina susun selipar,kasut jemaah setiap Jumaat
Oleh FAUZAN UDA AHMAD

 

BERBUAT baik tidak harus dilakukan dalam skala besar.

Kebaikan juga dapat terlihat pada sesuatu yang sederhana.

Inilah yang diperlihatkan oleh seorang pemuda keturunan Cina di Singapura ini dengan merapikan alas kaki para jemaah yang melakukan solat Jumaat.

Gambar yang dimuat naik oleh laman Muslim Youth Forum Singapore di Facebook pada 13 September 2019 memperlihatkan seorang pemua Cina bernama Steven disebut sebagai uncle Steven merapikan alas kaki para jemaah yang menunaikan solat di Masjid Al-Mawaddah di Singapura.

Sebagaimana dilaporkan Mothershipsg, Sabtu ,14 September dalam keterangan gambar menunjukkan gambar Steven sedang merapikan alas kaki para jemaah masjid.

Terlihat jelas betapa di tengah cuaca terik, bajunya yang basah kerana peluh, berkaki ayam, Steven berjongkok menyusun satu persatu alas kaki para jemaah masjid.

“Melihat uncle Steven, aku mengkagumi sikapnya, apatah lagi orang yang berbeza kepercayaan (agamanya),” komentar kekaguman seorang netizen.

“Tindakan terkecil yang penting dan saya yakin ada sesuatu yang dapat kita hargai, hormati, dan mungkin (juga) tiru uncle Steven, (bagi manfaat satu) sama lain,” kata salah seorang netizen.

BebasNews
Please follow and like us:
error

Leave a Reply

Your email address will not be published.