‘Hang dah baca Utusan hari ni?’

‘Hang dah baca Utusan hari ni?’
TITISAN AIRMATA…Seorang kakitangan Utusan Melayu (Malaysia) Bhd tidak dapat menyembunyikan kesedihan selepas menerima notis rasmi penutupan operasi syarikat itu hari ini. Utusan Melayu yang juga penerbit akhbar harian Utusan Malaysia dan Kosmo, menamatkan operasinya hari ini selepas mengalami masalah kewangan. Sehubungan itu, hari ini merupakan tarikh akhir bekerja untuk kakitangan manakala hari akhir perkhidmatan ditetapkan pada 31 Oktober, 2019. –fotoBERNAMA

 

APABILA timbul cakap-cakap bahawa penerbitan versi cetak akhbar Utusan Malaysia dan Kosmo! milik syarikat Utusan Melayu Malaysia Berhad (Utusan) akan diberhentikan Ogos lalu kerana kehabisan modal maka dikatakan berduyun-duyunlah orang Melayu menderma bagi menyelamatkannya.

Maka parti Melayu yang memiliki Utusan dan yang menjadi punca akhbar ikonik itu ditolak oleh pembaca, iaitu Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (Pekembar) pun menyuntik RM1.6 juta.

Tetapi sebagai seorang yang pernah terlibat dengan penerbitan akhbar dan majalah, saya tahu jumlah sebanyak itu untuk sebuah pertubuhan media yang besar seperti Utusan, ia tidak lebih daripada tahi hidung.

Terbaru, timbul berita mengatakan kakitangannya telah diarahkan supaya mengosongkan kerusi mereka mulai hari ini. Khabar lain pula mengatakan pemilik sekarang mungkin mengambil tindakan mengisytiharkannya muflis.

KAKITANGAN Utusan Melayu (Malaysia) Bhd kelihatan bersedih selepas syarikat itu yang juga penerbit akhbar harian Utusan Malaysia dan Kosmo, menamatkan operasinya hari ini selepas mengalami masalah kewangan. Sehubungan itu, hari ini merupakan tarikh akhir bekerja untuk kakitangan manakala hari akhir perkhidmatan ditetapkan pada 31 Oktober, 2019. –fotoBERNAMA

Secara ringkas dan “brutal” (kejam), saya terpaksa katakan bahawa Utusan telah hilang momentum dan dinamik perniagaan.

Maksudnya tahap kebolehpercayaan telah jatuh dengan teruk sehingga tidak lagi menarik minat pembaca dan penjualan yang rendah menyebabkan pengiklan menarik diri.

Apabila pembaca tidak membeli sesebuah akhbar maka tidak adalah sebab pengiklan hendak terus mengiklankan. Tidak ada surat khabar, besar atau kecil, yang boleh hidup tanpa iklan.

Pendapatan daripada jualan akhbar tidak pernah mencukupi untuk menampung kos apatah lagi membuat keuntungan. Keuntungan dibuat dengan menjual ruang akhbar kepada pengiklan.

Dari dulu lagi Utusan tidak sekuat New Straits Times atau Star dari segi sokongan iklan. Salah satu sebabnya adalah pembaca akhbar Melayu dianggap tidak mempunyai kuasa membeli yang sama kuat dengan pembaca akhbar Inggeris dan Cina.

Ini tidak bermakna Utusan tidak pernah untung. Di puncak pengedarannya pada tahun 1990-an dan awal abad ke-21, Utusan untung tetapi itu pun kerana dibantu oleh kegiatan bukan percetakan.

Umno membantu Utusan dengan berbagai-bagai cara, termasuk memberi saham IPO dan lesen penyiaran yang akhirnya habis dijual.

Penjualan akhbar di Malaysia, termasuk dari Kumpulan Utusan, memuncak sekitar tahun peralihan daripada Dr Mahathir Mohamad kepada Abdullah Ahmad Badawi, iaitu 2003.

Waktu itu penjualan Utusan Malaysia melebihi 300,000 naskhah sehari dan Mingguan Malaysia lebih setengah juta. Ada laporan mengatakan edaran Utusan Malaysia pernah mencecah 350,000 naskhah sehari.

Tetapi tidak lama selepas itu, penjualan akhbar mula turun dan salah satu puncanya adalah pelantikan muka-muka baru untuk mengetuai jabatan pengarang media berkaitan Umno dan campur tangan kerajaan yang melampau dalam pemberitaan.

Budak tingkat 4

Di sini, apa yang digelar sebagai “fourth floor boys” (budak-budak tingkat empat) di Jabatan Perdana Menteri pada zaman pemerintahan Abdullah terpaksa dipersalahkan.

Mereka inilah yang berkuasa ke atas media massa berkaitan Umno, khasnya dan media massa arus perdana, amnya.

Campur tangan mereka yang berlebihan dan tidak profesional menyebabkan pembaca menghidu bahawa akhbar, televisyen dan radio milik syarikat-syarikat berkaitan Umno tidak lagi berkecuali dan kurang kredibiliti.

ANTARA tulisan mengkritik Mahathir dalam Utusan, gambar hiasan

Salah satu kesilapan paling besar mereka adalah menggunakan media massa untuk mematikan legasi Dr Mahathir dan menonjolkan Abdullah.

Itulah permulaan kepada kemerosotan mutu kewartawanan dan kemerosotan penjualan akhbar Kumpulan Utusan dan NSTP.

Hal ini diburukkan lagi oleh perkembangan pesat teknologi digital dan kegagalan sistem pendidikan nasional mengekalkan minat membaca di kalangan pelajar.

Berbalik kepada Utusan Melayu (Jawi) dan Utusan Malaysia (rumi), dua akhbar itu adalah roh orang Melayu.

Bagi majoriti orang Melayu, khususnya selepas kemerdekaan, dua akhbar itu adalah pelengkap kehidupan seharian mereka.

Malah pada beberapa tahun selepas merdeka, kalau di utara semenanjung, kita akan dengar ungkapan seperti “Jom pi kedai kopi baca Utusan” atau “Hang dah baca Utusan hari ni?”

Saya membesar dengan hidangan minda Utusan Melayu kerana itulah akhbar langganan tetap almarhum ayah saya. Sekali-sekala dia membeli Warta Negara (juga jawi) terbitan Pulau Pinang dan saya membeli New Sunday Times setiap Ahad.

Utusan Melayu akhirnya terkubur (pada tahun 2006) kerana orang Melayu generasi baru tidak lagi tahu membaca dan menulis Jawi.

Itulah antara kegagalan besar sistem pendidikan kita. Jadi sebab itulah saya tidak berapa berselera cakap kosong mengenai maruah Melayu atau tulisan khat. Macam kata P Ramlee, masuk angin keluar asap.

SEORANG kakitangan Kosmo dilihat turut membawa anak kecilnya ke pejabat ketika mengemas barangan peribadi untuk dibawa pulang selepas menerima notis rasmi penamatan operasi syarikat Utusan Melayu (Malaysia) Bhd, yang juga penerbit akhbar harian Utusan Malaysia dan Kosmo selepas mengalami masalah kewangan, hari ini.
Sehubungan itu, hari ini merupakan tarikh akhir bekerja untuk kakitangan manakala hari akhir perkhidmatan ditetapkan pada 31 Oktober, 2019.
–fotoBERNAM

Kalau “budak-budak tingkat empat” era Abdullah memulakan proses penghapusan profesionalisme kewartawanan media berkaitan Umno, “budak-budak tingkat empat” zaman Najib lagi teruk.

Dengan bantuan “perunding” dari dalam dan luar negara yang diwakili oleh nama-nama seperti Habibul Rahman Kadir dan Paul Stadlen, mereka melakukan proses pugar dan bakar (slash and burn) ke atas media arus perdana.

Kesudahannya, akhbar utama seperti Utusan MalaysiaBerita Harian dan New Straits Times serta stesen televisyen TV3 ditolak oleh pembaca dan penonton.

Ironinya, semua akhbar ini dan kumpulan yang menerbitkannya “dimalaysianisasikan” (Malaysianised) pada zaman almarhum Abdul Razak Hussein, pelopor pemikiran dan maruah Melayu.

Kini semuanya bernyawa ikan akibat kebebalan anaknya, (Datuk Seri I Mappadulung Daeng Mattimung Karaeng Sandrobone Sultan Abdul Jalil) Mohd Najib, bekas perdana menteri.

Cabaran pemulihan

Saya tidak nampak jalan bagaimana Utusan boleh diselamatkan melainkan muncul pemilik baru yang komited kepada idealisme kewartawanan era baru dan mempunyai poket yang dalam.

Usahawan Syed Mokhtar Albukhary telah mengambil alih kawalan ke atas Media Prima Berhad (pemilik New Straits Times, Berita Harian, Harian Metro dan TV3) daripada proksi Umno.

 

Beliau dipercayai akan turut menyelamatkan Utusan di mana beliau sudah pun memegang saham yang banyak untuk beberapa tahun.

Pengambilan alih oleh Syed Mokhtar atau sesiapa saja yang mempunyai kemampuan kewangan pasti memberi nafas baru kepada Media Prima dan Utusan, tetapi jawapan mutakhir terletak di tangan para pengarang dan wartawan.

Kalau mereka berjaya mengembalikan keyakinan orang ramai dengan mengamalkan kewartawan yang profesional dan bermutu tinggi, harapan menyemarakkan semula pembacaan akhbar adalah lebih cerah dan modal baru yang disuntik oleh pemilik baru tidak sia-sia.

Khusus kepada sahabat lama saya, budak Saint Michael petang (saya Saint Michael pagi) dan pengembala lembu serta peniaga beras, Syed Mokhtar, saya ‘tabik spring’ kepada beliau.

Saya harap orang ramai, khususnya Melayu, kembali membaca akhbar.

Amalan membaca atas talian atau berkongsi maklumat melalui kumpulan WhatsApp (bukan wassap atau wassup) tidak memadai dan membaca dari media sosial tidak lengkap.

Dunia tanpa pengarang adalah berbahaya dan memesongkan. Media sosial tidak boleh menggantikan peranan media arus perdana yang ada pengarang, penyunting dan wartawan.

___________________________________________

A KADIR JASIN ialah penasihat media perdana menteri dan bekas ketua pengarang Kumpulan The New Straits Times Press (M) Bhd.

 

http://bit.do/fcgM5

 

Please follow and like us:
error

One Response to "‘Hang dah baca Utusan hari ni?’"

 1. herman farispetra9599  09/10/2019 at 5:34 pm

  Pak Kadir yang sangat saya hormati,
  Pada hemat saya
  SEKALI AIR BAH SEKALI PANTAI BERUBAH…
  dinamika zaman (perubahan masa) lambat-laun akan membentuk suatu niche menjadi fenomena; pada sisi yang lain, media arus perdana sekadar Syok Sendiri… maka hasilnya apa yang berlaku tepat 1 tengah hari tadi.
  Individu tidak mampu mengawal PASARAN (market) kerana PASARAN ditentukan oleh KEHENDAK Khalayak.
  Tidak dapat tidak, WE MUST HONOUR and RESPECT kuasa khalayak! Tanpa ragu-ragu.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.