Utusan Melayu mungkin ditutup, tiada wang bayar gaji

1
1666
PIKET yang dianjurkan oleh NUJ Kumpulan Utusan Malaysia di hadapan bangunan syarikat itu bagi menuntut bayaran gaji dan juga tuntutan untuk skim pemisahan sukarela oleh kakitangan dan bekas kakitangan. NSTP/SUPIAN AHMAD

 

KUALA LUMPUR – Utusan Melayu (Malaysia) Berhad berdepan risiko penutupan operasi sekiranya gagal menjual aset dalam tempoh beberapa minggu ini.

Presiden Kesatuan Wartawan Kebangsaan (NUJ) Malaysia, Mohd Taufek Razak berkata, hasil perbincangan dengan pengurusan tertinggi syarikat akhbar itu memaklumkan jika aset-aset milik Utusan tidak terjual dalam tempoh terdekat ini, tidak ada jalan lain selain menutup operasi Utusan Malaysia.

“Pagi tadi kami (NUJ) bertemu dengan Pengerusi Eksekutif Utusan Malaysia, Datuk Abd Aziz Sheikh Fadzir di Jabatan Perusahaan, Kementerian Sumber Manusia, menurutnya mereka akan menutup operasi Utusan, kerana tidak mahu lagi menanggung beban.

“Mereka (pengurusan) buat keputusan, Utusan memang tak ada duit untuk bayar gaji, gaji tertunggak dan gaji masa depan. Mereka tiada wang dan gagal lupuskan aset Utusan yang ada,” katanya pada sidang media selepas piket di pekarangan Utusan Malaysia di sini hari ini.

Mohd Taufek yang juga Pengerusi NUJ Cawangan Utusan Melayu turut memberitahu, aset Utusan tidak boleh dijual kerana kebanyakan bangunannya tidak ada Sijil Layak Menduduki (CF).

“Semasa UMNO memerintah, mereka tak ambil peduli, tapi bila UMNO- Barisan Nasional (BN) dah jatuh, nak jual aset tak boleh, kena kelulusan bomba dan bursa saham. Tak boleh jual selagi CF tak boleh selesai.

“Malah, Abd Aziz juga memberitahu dalam pertemuan tadi bahawa dia tak boleh buat apa-apa, dia juga kata nak lepas jawatan sebagai Pengerusi Eksekutif Utusan,” ujar Mohd Taufek.

Beliau berkata, buat masa ini tiada sebarang bantuan daripada pimpinan UMNO yang selama ini berpayung dan mencipta nama dengan menggunakan medium Utusan sebagai alat propaganda politik.

“Mereka ugut kami akan tutup Utusan, tak nak lagi beroperasi sebab tak ada duit. Setakat ini UMNO pun tak beri maklumat untuk membantu Utusan terus hidup sebab UMNO juga tidak ada wang.

“Kami merayu kepada UMNO, ahli UMNO bantulah kami, pekerja yang kami banyak berjasa membantu UMNO sebelum ini untuk melihat nasib kami. Kalau tak nak bantu, juallah saham, supaya kami boleh hidup, Utusan boleh hidup dan kami boleh terus bekerja,” katanya.

PRESIDEN NUJ Pusat merangkap Pengerusi NUJ Kumpulan Utusan, Taufek Razak. NSTP/SUPIAN AHMAD

Peserta piket terdiri dari kakitangan Utusan Malaysia membawa pelbagai plakad menuntut bayaran gaji tertunggak yang gagal dibayar oleh syarikat sejak

Sementara itu, Mohd Taufek berkata, sekiranya Utusan Melayu ditutup ia merupakan satu tamparan kepada orang Melayu.

“Utusan wujud 80 tahun lalu. Kalau ditutup ia macam tutup suara orang Melayu. Ini satu langkah mengecewakan.

“Walaupun tak bergaji kami masih terus bekerja, sebab semua kakitangan masih sayangkan Utusan. Mereka mahu terus bekerja tapi tak dapat gaji,” jelasnya.

Salah seorang pereka grafik Utusan, Nik Hasmazi Hassan berkata, ada kakitangan Utusan yang terpaksa meminjam daripada ah long untuk makan.

“Ada antara kami yang terpaksa pinjam ah long, semata-mata untuk makan, sehina itu kami kakitangan Utusan Melayu.

“Sudah 23 tahun saya bekerja di sini, macam-macam bentuk jatuh bangun saya dah saksikan tapi ini yang paling teruk,” katanya.

Hari ini, hampir 100 kakitangan Utusan berpiket menuntut gaji tidak dibayar antara Jun hingga Ogos 2019.

https://www.sinarharian.com.my/article/43680/BERITA/Nasional/Utusan-Melayu-mungkin-ditutup-tiada-wang-bayar-gaji
Please follow and like us:
error

1 COMMENT

  1. As salam wrt.. satu jalan penyelesaian ..tubuhkan tabung Hidupkan Utusan Melayu..satu jawatankuasa khas amanah dibentuk kendalikan Tabung itu diuar uarkan dlm akhbar UTUSAN dan Kosmo dan media sosial..Insyaalah korporat Melayu dan orang Melayu dan orang UMN0 akan menyumbangkan…Contohnya kerajaan PH kutip derma rakyat…[email protected] bagaimana orang ramai berlumba lumba menyumbang kepada tabung insan sakit kronik..tabung Palestin dll.

    Segera wujudkan Tabung Selamatkan UTUSAN..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here