Sarawak abai arahan Jakim, pertahan amalan berdoa bersama

0
232
FOTO: NSTP/L. MANIMARAN

 

SARAWAK tidak mempedulikan arahan Jabatan Hal Ehwal Agama Islam (Jakim) yang melarang orang Islam dan bukan Islam berdoa bersama apabila mengadakan bacaan doa pada majlis makan tengah hari yang dihadiri Ketua Menteri Sarawak Abang Johari Openg.

Uskup Agung Katolik Simon Poh membacakan doa pembukaan acara itu, sementara Anglican Bishop Danald Jute membacakan “doa makan” di hadapan Abang Johari Openg.

Majlis makan tengah hari itu dianjurkan untuk menyatakan terima kasih kepada Abang Johari yang menerima bantuan kewangan daripada Unit Hal Ehwal Agama-Agama Lain (Unifor).

Sarawak pada Khamis lepas berkata arahan Jakim tidak dilaksanakan di Sarawak.

Timbalan menteri yang juga bertanggungjawab hal ehwal Islam Abdul Rahman Junaidi berkata bacaan doa pada program kerajaan negeri akan diteruskan walaupun di hadapan bukan Islam.

Abang Johari dalam ucapannya hari ini berkata beliau akan terus menentang dan melindungi sebarangan serangan terhadap nilai universal menghormati agama serta kepercayaan agama lain.

Harus ada keadilan di antara orang Islam dan bukan Islam.

“Apa-apa yang berlaku terhadap norma itu adalah salah,” katanya sambil berjanji untuk melindungi rakyat di negeri itu daripada pelampau agama di semenanjung.

Pendirian Gabungan Parti Sarawak (GPS) turut disokong Pakatan Harapan Sarawak.

Ketua Menteri Sarawak Chong Chieng Jen berkata arahan Jakim “tidak boleh diikuti di Sarawak”.

Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna itu berkata walaupun Sarawak diberi kuasa untuk tidak mematuhi arahan itu, berdoa bersama dalam kalangan berlainan agama tidak pernah menjadi isu di Sarawak.

Beliau berkata bacaan doa merupakan ciri keharmonian agama di Sarawak.

“Arahan ini hanya akan membawa lebih banyak pengasingan kaum dan agama di Sarawak serta tidak sesuai dengan keharmonian kaum di negeri ini.

“PH Sarawak menyokong keputusan kerajaan negeri Sarawak untuk mengabaikan arahan Jakim dan mempertahankan amalan semasa,” katanya.

http://bit.do/e7PJW
Please follow and like us:
error

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here