Harimau kumbang muncul di Dungun

1
465
GAMBAR hiasan.

 

KUALA TERENGGANU — Jika dua bulan lepas, rakyat Malaysia digemparkan dengan kemunculan dua ekor harimau spesies Malaya di Kampung Besul Lama dekat Bukit Besi di Dungun, kini harimau kumbang pula dilihat berlegar-legar tidak jauh dari kawasan yang sama.

Harimau kumbang terbabit ditemui berkeliaran di Taman Harmoni dekat Al Muktafi Billah Shah yang terletak kira-kira 15 kilometer dari Kampung Besul Lama sejak dua minggu lepas.

Seorang penduduk, Nur Mazila Mohd Salleh, 37, berkata kejadian terbaharu berlaku malam semalam yang mana beliau melihat sendiri seekor harimau kumbang berkeliaran di sekitar rumahnya, di blok H taman perumahan itu.

“Ini kali ketiga saya melihat haiwan itu dalam tempoh dua minggu kebelakangan ini, namun ada jiran mendakwa sudah melihat harimau itu berkeliaran sejak sebulan lepas.

“Kami memang hidup dalam ketakutan dan anak-anak tidak dibenarkan keluar rumah untuk bermain seperti biasa. Kami berharap harimau ini dapat ditangkap secepat mungkin agar kami boleh menjalani kehidupan seperti biasa,” katanya ketika dihubungi Bernama hari ini.

Semalam, Nur Mazila memuat naik sekeping gambar harimau terbabit di Facebook dengan meminta bantuan untuk mendapatkan nombor telefon Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) Terengganu. Bagaimanapun, status tersebut telah dipadam sebaik sahaja aduan dibuat kepada Perhilitan.

Sementara itu, Pengarah Perhilitan Terengganu Dr Abdul Malik Mohd Yusuf berkata pihaknya telah menerima aduan penduduk dan beberapa kakitangan telah pergi ke lokasi tersebut untuk memasang perangkap.

Pada masa sama, beliau menasihatkan penduduk agar terus berhati-hati dan segera melaporkan kepada Perhilitan sekiranya terserempak dengan haiwan itu untuk memudahkan tindakan dibuat.

Untuk rekod, pada 19 Julai lalu, seekor harimau daripada spesies Malaya yang dianggarkan seberat 130 kilogram berjaya ditangkap kira-kira pukul 3.30 petang selepas ditembak menggunakan ubat pelali.

Haiwan yang dianggarkan berusia lima tahun itu ditangkap ketika sedang berehat di kawasan belukar sekitar 500 meter dari jalan utama Kampung Besul Lama.

Bagaimanapun, harimau berkenaan dilaporkan mati pada 23 Julai lalu ketika berada dalam rawatan dan kuarantin di Pusat Menyelamat Hidupan Liar (NWRC) di Sungkai, Perak.

— BERNAMA
Please follow and like us:
error

1 COMMENT

  1. …inilah antara sebab LPT2 mengambil masa yang Cukup Lama untuk Siap Sepenuhnya.
    …walaupun the stakeholders membina via-duct agar cuba tidak mengganggu habitat haiwan liar dan istimewa, kita perlu akui habitat mereka telah dinodai
    …tiada siapa tidak mahu kemudahan dan pembangunan apatah lagi saya contohnya yang kampung halaman di felda neram 2, bandar ceneh baru, kemaman, Trg
    …memang TERLALU BERSYUKUR dengan siap nya LPT2 sepenuh nya
    …namun ADA HARGA YANG PERLU KITA BAYAR.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here