Jangan jadikan TVET ‘tikus putih’

0
441

Oleh AZIZI AHMAD

REFORMASI TVET atau Pendidikan dan Latihan Teknikal dan Vokasional yang bakal menyaksikan rombakan besar-besaran oleh Menteri Pendidikan, Dr. Maszlee Malek seperti diumumkan pada 8 Oktober lalu perlu diberi perhatian mendalam oleh ahli akademik, ahli industri dan juga para pencari kerja.

Dalam kenyataan media yang dikeluarkannya, lulusan TVET didakwa akan lebih mudah dapat pekerjaan terpampang di dada akhbar dan media massa, malangnya apa yang tidak dinyatakan adalah jumlah sebenar para lulusan TVET yang berjaya memperoleh pekerjaan, kedudukan mereka, pendapatan yang diraih dan lain-lain ketepatan hasilan.

Bahkan tidak juga dinyatakan wakil perniagaan dan industri di negara-negara maju dan membangun tentang ketidakpuasan yang cukup besar terhadap tahap am persediaan calon pekerja.

Majikan biasanya mendapati bahawa mereka mempunyai:

 (i) arah dan matlamat yang tidak jelas dengan pemahaman yang sangat sedikit
mengenai laluan kerjaya mereka;
(ii) keyakinan diri yang rendah dan motivasi yang lemah;
(iii) pencapaian akademik yang rendah dengan kemahiran asas yang tidak mencukupi;
(iv) kekurangan bimbingan dan keghairahan untuk kerja;
(v)  potensi kepimpinan yang belum dimajukan;
(vi) persediaan tidak mencukupi untuk kerja;
(vii) jangkaan gaji dan faedah yang tidak realistik.

Walaupun kebanyakan majikan mengharapkan untuk melatih pekerja baharu dalam prosedur khusus syarikat dan memperkenalkan norma, piawaian, dan jangkaan mereka serta kemahiran teknikal khusus yang diperlukan, apa yang jelas industri latihan harus mengambil sebahagian besar tanggungjawab untuk melengkapkan anak-anak muda dengan kemahiran pekerjaan umum.

Apakah kemahiran dan ciri sifat yang dicari oleh majikan dalam calon pekerja peringkat awal? Apakah amalan pendidikan yang mempunyai pengalaman yang sama dan berkesan dalam menyampaikan kemahiran dan ciri pekerjaan kepada pelajar?

Kebimbangan utama lebih daripada 80 peratus daripada majikan ialah mencari pekerja dengan etika kerja yang baik dan tingkah laku sosial yang sesuai.

Ciri dan sifat yang sesuai untuk kebanyakan majikan pastinya: boleh dipercayai, sikap yang baik, penampilan yang menyenangkan, personaliti yang baik.

Majikan hari ini mendakwa bahawa mereka boleh melatih dengan mudah peserta baharu dalam kemahiran yang diperlukan oleh syarikat tetapi ada ciri-ciri yang mereka ingin lihat dalam mereka yang ingin menyertai syarikat mereka. Di antaranya adalah:

• Mudah bekerjasama dengan pasukan
• Membuat keputusan, mengenal pasti dan menyelesaikan masalah
• Mengenal pasti keutamaan, merancang dan menyusun kerja
• Ketahui cara mendapatkan dan memproses maklumat termasuk menganalisis data
• Berkomunikasi secara lisan dan bertulis dengan atasan, bawahan dan orang-orang di
luar syarikat

• Kemahiran dengan komputer dan teknologi maklumat
• Keupayaan untuk mempengaruhi orang lain
• Pengetahuan teknikal dan kemahiran yang diperlukan oleh pekerjaan

Kemahiran pekerjaan adalah sifat pekerja, selain daripada kecekapan teknikal, yang dilihat oleh majikan sebagai sesuatu yang berharga di tempat kerja sebenarnya.

Kemahiran ini termasuk membaca, matematik asas dan kemahiran asas lain seperti penyelesaian masalah, membuat keputusan, dan kemahiran berfikir yang lebih tinggi; kebolehpercayaan, sikap positif, kerjasama, dan sifat afektif yang lain.

Kemahiran pekerjaan bukanlah pekerjaan khusus, tetapi kemahiran yang mendatar di semua sektor pekerjaan dan menegak bagi semua pekerjaan dari peringkat kemasukan kepada ketua pegawai eksekutif.

Kemahiran pekerjaan yang kritikal yang dikenal pasti oleh majikan berbeza-beza dengan cara mereka dianjurkan. Walau bagaimanapun, terdapat banyak persamaan di kalangan kemahiran dan sifat yang dikenal pasti.

Malangnya, lebih separuh daripada graduan sekolah meninggalkan sekolah tanpa kemahiran yang diperlukan untuk mencari dan memegang pekerjaan yang baik.

-BebasNews

Please follow and like us:
error

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here