Projek hijab doktor Farah dapat sambutan di UK

0
271
FOTO: https://scoop.upworthy.com/

MANCHESTER — Hasil sambutan positif ke atas hijab pakai buang di United Kingdom, Dr Farah Shaheera Roslan sudah menerima lebih enam cadangan dari institusi berprestij tempatan untuk bekerjasama dengannya bagi menjayakan projek berkenaan.

Memetik Hospital Oxford University sebagai antara enam yang mengemukakan cadangan, doktor muda berusia 26 tahun dari Seremban, Negeri Sembilan, berkata projek itu masih di peringkat awal, dari segi menangani jurang dasar dan sistem.

“Saya bertugas bergilir-gilir di beberapa hospital di Wilayah Timur Midland, dan menyedari dasar berbeza ketika di dewan bedah (OT), yang secara amnya, prosedur standard adalah memakai pakaian bersih bagi mengelak jangkitan kuman.”

“Saya kadang-kadang membawa beberapa selendang bersih dari rumah, namun anda tidak dapat menjangkakan bila peluang tiba untuk memasuki OT. Namun, begitu sesetengah hospital tidak membenarkan penggunaannya (selendang) bagi menjaga aspek kebersihan,” katanya ketika dihubungi Bernama.

Sebagai doktor pelatih tahun kedua (Tahun asasi ke-2), Farah berkata apabila keadaan itu berlaku, ia merupakan kehilangan peluang pembelajaran dalam bidang yang paling diminatinya – pembedahan.

Oleh itu, beliau bertekad mencari jalan penyelesaian daripada semata-mata menyalahkan sistem dan dasar sedia ada.

“Idea ini muncul ketika saya dikeluarkan dari OT. Sukar untuk mengimbangi antara tuntuan agama dan mematuhi keperluan dan peraturan hospital dan prosedur OT,” kata Farah yang berhasrat menjadi pakar bedah.

Beliau menjelaskan bahawa walaupun tidak ada tudung hijab khusus untuk doktor Islam di OT, kakitangan hospital sering membantunya mencari bahan yang sesuai untuk menutup rambut dan leher, mengikut tuntutan Islam.

Dalam usahanya mencari penyelesaian kekal, dan disokong sepenuhnya oleh pengarah program itu, Farah mula menghantar e-mel dan berhubung dengan syarikat pembekal perubatan di Malaysia.

Namun, kos penghantaran membatasi usahanya.

Farah tidak berputus asa, sebaliknya memberi tumpuan kepada syarikat di UK

“Saya mula berhubung dengan kira-kira lima syarikat tempatan, dan sebuah syarikat membalas dan mula menghantar bahan-bahan tudung ke rumah, Saya memilih bahan yang legap, mudah bernafas, boleh diguna semula dan mudah dipakai,” katanya.

Inisiatif ini telah mendapat sambutan menggalakkan di UK dan Malaysia, katanya.

“Tidak, ini bukan untuk tujuan untuk membuat keuntungan walaupun saya menerima komen bahawa saya boleh membuat keuntungan,” katanya, sambil menyatakan bahawa beliau mengambil masa kira-kira tiga bulan untuk melakukan penyelidikan untuk hijab berkenaan.

Farah menerima anugerah dan sijil bagi Doktor Tahun Asas (2019) dari Nottingham University Hospital dan menyempurnakan Peperiksaan Keahlian Surgical Royal Colleges Great  Britain dan Ireland, yang diikutinya semasa menjadi doktor pelatih.

Melangkah ke dekad baharu, Farah mahu membantu lebih ramai doktor dan pelajar Islam yang sukar memakai hijab di OT.

Pada masa ini, katanya sudah ada perubahan pasif, dengan hospital bersedia untuk menggunakan idea itu di hospital, selain  terdapat juga tindakan aktif, dangan membuat perubahan kepada dasar.

Farah berkata beliau juga berbincang dengan Persatuan Perubatan Islam Britain, dan hasil perbincangan itu  berkemungkinan menjurus kepada matlamat yang lebih tinggi, yang berpotensi mempengaruhi dasar kod pakaian dalam amalan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

“Saya akan (dan terus) menyokong pelajar dan doktor perubatan untuk mematuhi tuntutan agama ketika bertugas, terutama di negara Barat seperti Amerika Syarikat, Australia serta di  Afrika Selatan, yang mempunyai ramai doktor Islam dan pada masa yang sama mempelajari lebih lanjut tentang keadaan sebenar di OT, ” katanya.

— BERNAMA

 

Please follow and like us:
error

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here