Pemuda Amanah bidas BN guna bahan kempen berbaur fitnah

0
196
Ketua Pemuda Parti Amanah Negara (Amanah) Nasional Hasnul Zulkarnain Abdul Munaim membidas Barisan Nasional (BN) yang didakwa memainkan isu berbaur fitnah serta perkauman sebagai bahan kempen mereka pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Kimanis sewaktu mengadakan sidang media berkaitan kerjasama dan bantuan yang akan dihulurkan oleh Pemuda Amanah dalam PRK Parlimen Kimanis di pejabat Parti Warisan di Kimanis semalam. --fotoBERNAMA

PEMUDA ​​​​Parti Amanah Negara (Amanah) membidas Barisan Nasional (BN) yang didakwa memainkan isu berbaur fitnah serta perkauman sebagai bahan kempen mereka pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Kimanis.

Ketuanya, Hasnul Zulkarnain Abdul Munaim berkata perkara itu tidak wajar berlaku kerana ia tidak selari dengan budaya masyarakat Sabah, termasuk di kawasan Parlimen Kimanis.

“Masyarakat Sabah hidup harmoni dalam kepelbagaian kaum dan agama dengan saling menghormati antara satu sama lain, selain kebersamaan diperkukuhkan manakala perbezaan diraikan.

Malangnya, keharmonian yang dikecapi diganggu gugat dengan kempen BN yang bersifat ekstrem, memfitnah dan berbaur perkauman pada PRK Kimanis ini,” katanya ketika ditemui pemberita di Pejabat Parti Warisan Sabah (Warisan) di Kimanis, semalam.

Hasnul Zulkarnain turut menyelar tindakan pemimpin pembangkang seperti Timbalan Presiden Umno Mohamad Hasan yang didakwa menggambarkan parti Warisan sebagai “Filipina” dan bukannya sebagai sebuah parti tempatan.

“Perkara itu satu penghinaan keterlaluan yang menghina sebuah parti tempatan yang diangkat menjadi sebuah kerajaan negeri pada Pilihan Raya Umum ke-14 lepas,” katanya.

Dalam pada itu, Hasnul Zulkarnain berkata BN seolah-olah seperti kehabisan modal berkempen apabila sering memainkan isu seperti Pas Sementara Sabah (PSS) walaupun perkara itu sudah dijelaskan banyak kali oleh Kementerian Dalam Negeri.

Sementara itu, beliau berkata Pemuda Amanah akan terus membantu calon Warisan Datuk Karim Bujang berkempen bagi memastikan kemenangannya pada PRK Kimanis, Sabtu ini.

PRK Kimanis menyaksikan satu lawan satu antara Karim dan calon BN Datuk Mohamad Alamin.

– Bernama

Please follow and like us:
error

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here