Oleh Azizi Ahmad

SESEORANG perlu kehadapan dan mengatakan mengenai pemimpin kita agar berintegriti.

Tetapi ramai juga yang berpendapat dan memberi pandangan bahawa ahli politik kita memang sudah tahu akan maksud integriti cuma mereka sengaja buat tidak tahu sahaja.

Pemimpin politik tahu akan kualiti bersikap jujur , berprinsip dan mempunyai keteguhan moral yang kuat.

Pemimpin tahu akan perlunya amalan bersikap jujur dan menunjukkan kepatuhan yang konsisten dan tanpa kompromi terhadap prinsip dan nilai moral dan etika yang kuat.

Dalam etika, integriti dianggap sebagai kejujuran dan kebenaran atau ketepatan tindakan seseorang. Ini nampaknya kualiti yang sukar dijumpai di Malaysia tak kira dari mana aliran politik pihak pemerintah atau pembangkang.

Pihak PN, PH, MN, pembangkang masing-masing mendakwa parti lawan tidak mempunyai atau berintegriti. Jadi siapa yang sebenarnya yang jujur, benar, atau tepat tindakan?
Kelihatannya masing-masing dilihat kekurangan integriti, namun terdapat kekurangan total integriti pada kedua-dua belah pihak.

Kedua-dua pihak berpegang kepada jika daripada pihak mereka adalah tidak mengapa, tetapi dengan pihak lain, ia adalah salah.

Kita boleh melupakan kelemahan sendiri, tetapi tidak bertolak ansur dengan kekurangan orang lain.

Kini apa yang jelas adalah, baik daripada pihak memerintah maupun pembangkang, mereka sengaja dan mengabaikan kemunafikan atau kurangnya integriti dalam sikap parti mereka, tetapi pasti melihatnya dalam sikap pihak lain.

Sebilangan besar pengundi sudah bosan dengan perdebatan, pembohongan terhadap calon lain, parti mereka, dan agenda mereka. Orang mahu pihak kerajaan melaksanakan tugas mereka,

Sudah sampai masanya bagi setiap pihak untuk bersuara dan mengecam orang-orang mereka sendiri apabila mereka melakukan sesuatu yang salah atau tidak betul, dan tidak berusaha menutupinya dan mengabaikannya.

Anda mahu pengundi memandang serius calon dan polisi anda? Jadi kembalikan integriti.

Penduduk dan rakyat Malaysia berhak untuk mendapatkannya dari kedua-dua pihak tidak kira siapa yang menerajui kerajaan.

-BebasNews

Please follow and like us:

Leave a Reply