PILIHAN raya Umum ke-15 (PRU-1) dijangka meriah dengan kehadiran lebih banyak calun bebas atau parti baharu yang semakin berminat memasuki gelanggang. Rakyat Malaysia mempunyai lebih banyak peluang untuk memilih siapa wakil baharu mereka selain calon-calon kitar semula.

Terbaharu Pertubuhan Gerakan Martabat Pejuang Negara (GMPN) membayangkan bahawa veteran angkatan tentera Malaysia (ATM) juga sedia bertanding pada PRU nanti. Alasan hanya satu, mereka juga sudah muak dengan situasi politik semasa.

Ramai yang semakin hilang kepercayaan dengan orang politik dan menganggap ahli parlimen memang tidak boleh diharapkan dan tiada integriti.

Difahamkan “sekretariat veteran bertindak” telah ditubuhkan dan senarai beberapa bekas anggota tentera akan bertanding sebagai calon bebas pada pilihan raya umum pun sudah ada. Pada peringkat sekarang ‘sekretariat’ membuat sasaran 50 kerusi parlimen termasuk Setiawangsa, Titiwangsa, Port Dickson, Jeli dan Ketereh.

Penglibatan secara langsung bekas pegawai tinggi angkatan tentera dalam politik bukanlah baru. Pegawai kanan dan tertinggi tentera berpangkat bekas Laksamana Pertama Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM), Brigedier Jeneral (B) dan Jeneral (B) turut pernah sama-sama mewarnai arena politik negara.

Sebilangan dari ahli veteran (yang telah berkhidmat secara terhormat selama lebih 21 tahun pengalaman) ada yang memutuskan untuk kembali ke sekolah dan menjadi penyedia penjagaan kesihatan, pendidik, pakar teknologi maklumat atau pemimpin perniagaan.

Yang lain tetap berhubung dengan perkhidmatan persekutuan dengan menjadi kontraktor kerajaan atau penjawat awam dalam bidang kerjaya yang serupa dengan apa yang mereka lakukan semasa bertugas aktif. Tidak kurang juga yang menjadi ahli politik.

Kumpulan veteran turut tersebar di seluruh spektrum politik yang unik, membingungkan dan kompleks.

Adakah kita percaya calon veteran boleh menjadi ahli politik yang baik. Itu terpulanglah kepada fikiran masing-masing.

Namun, terdapat pandangan positif bahawa ciri-ciri peribadi yang sama yang menghasilkan kerjaya tentera yang berjaya diterjemahkan dengan mudah ke dalam politik.

Kejujuran, kesetiaan dan pengorbanan hanyalah beberapa dari banyak sifat yang melayani kedua bidang dengan baik.

Secara amnya, veteran mengekalkan tahap fleksibiliti psikologi yang lebih tinggi daripada orang biasa.

Keupayaan untuk menghormati dan mempertimbangkan sudut pandang yang bertentangan dan menggunakan titik-titik yang bersaing dalam membuat keputusan adalah suatu keharusan bagi pemimpin tentera dan ahli politik.

Sayangnya, ramai yang berkecimpung dalam politik, (yang tidak sama dengan masyarakat secara keseluruhan), berpandangan yang sangat tegas tentang bagaimana keadaan menjadi seharusnya.

Ketegaran ini mungkin membawa kepada kebuntuan dan kemajuan yang tidak stabil.
Adalah sukar untuk mencari seorang veteran yang berkhidmat selama beberapa dekad yang tidak mempunyai tahap keyakinan.

Tidak ada bidang kerjaya lain yang mempromosikan kekuatan, tekad dan keyakinan yang lebih baik daripada tentera.

Kita tentu mahu mengikuti mereka yang memancarkan keyakinan.

Dan apabila kita menggabungkan pengikut yang bermotivasi dengan pemimpin yang yakin dan kompeten, tidak ada batasan untuk mencapai apa yang dapat dicapai.

Salah satu ciri terpenting seorang ahli politik yang berjaya adalah perkhidmatan tanpa mementingkan diri sendiri. Adakah ini benar?

Tanggungjawab utama ahli politik adalah untuk melayani kepentingan rakyat dengan cara terbaik.

Begitu juga, seorang pemimpin tentera yang berkesan meletakkan keperluan pasukannya terlebih dahulu sambil memastikan “misi” berjaya.

Terdapat banyak pekerjaan di luar sana yang sangat sesuai untuk veteran. Politik adalah salah satu daripadanya.

Namun ahli politik yang kita inginkan berupa mereka yang dapat memanfaatkan apa yang telah mereka pelajari dalam ketenteraan dan menerapkannya untuk melayani mereka yang meletakkan mereka di pejabat. Mungkin negara kita memerlukan lebih ramai veteran yang layak untuk menerajuinya? – BebasNews

Please follow and like us:

Leave a Reply