Photo by The Climate Reality Project on UnSplash

Mengajar pelajar dewasa boleh menjadi sangat bermanfaat, tetapi juga sangat mencabar.

Kita tidak boleh lupa bahawa kita berurusan dengan individu yang mempunyai kehidupan mereka sendiri di luar sekolah, ada yang mempunyai jadual yang sangat sibuk.

Tetapi pelajar dewasa juga lebih bersedia untuk dialog dan pertukaran.

Mereka datang ke kelas dengan sekumpulan alat dan maklumat yang dapat bermanfaat bagi kita.

Di satu pihak kita boleh menunjukkan kelebihan yang ada pada pengajaran pelajar dewasa dan cara anda, dapat memaksimumkan potensi mereka untuk belajar.

Dan di sisi lain, kita meneliti cabaran yang kita hadapi dan beberapa cara untuk mengatasinya.

Kita mengajar dan melatih mereka dalam pelbagai dan berurusan dengan individu yang, mempunyai satu set kemahiran belajar, yang diperoleh pada zaman persekolahan mereka sebelumnya.

Paling tidak, mereka memiliki kemahiran menulis, meringkas, dan mencatat.

Ciri pertama pelajar dewasa yang harus anda pelajari ialah mereka bukan kanak-kanak, dan mereka tidak memerlukan pertolongan dengan kerja rumah mereka.

Sebilangan besar pelajar dewasa yang mendaftar dalam program kursus melakukannya sendiri.

Ini adalah satu lagi ciri pelajar dewasa. Keperluan mereka mungkin berbeza-beza, tetapi hakikatnya adalah mereka berminat untuk belajar, suatu keperluan, bahkan kadang-kadang mendesak untuk belajar pelbagai ilmu pengetahuan

Untuk memotivasikan mereka dengan berkesan, pertimbangkan matlamat mereka.

Salah satu kelebihan terbesar untuk mengajar pelajar dewasa adalah banyaknya pengetahuan dan pengalaman yang dapat mereka bawa ke kelas.

Kita tidak boleh lupa bahawa walaupun mereka tahu sedikit, mereka kemungkinan besar mengetahui banyak perkara tentang perkara lain.

Adalah mudah untuk meminta pelajar dewasa anda untuk membincangkan perkara yang mereka tahu.

Inilah sebabnya mengapa sangat penting bagi anda untuk mengetahui latar belakang dan minat pelajar anda.

Sangat sedikit pelajar dewasa yang mempunyai banyak masa lapang.

Sebilangan besar mempunyai pekerjaan dan kerjaya sepenuh masa

Daripada memaafkan mereka melakukan kerja rumah atau aktiviti di rumah, beri mereka beberapa tugas, yang lebih pendek untuk dilakukan.

Tidak seperti kanak-kanak, pelajar dewasa cenderung sangat sedar diri, terutamanya mengenai cara mereka bercakap dan sebutannya.

Mereka juga cenderung kecewa dengan lebih mudah.

Mereka berkecil hati jika mereka merasa tidak mencapai kemajuan sedikitpun,

Akhirnya, mereka kadang-kadang menukarkan diri sendiri, menuntut perkara yang tidak realistik seperti sebutan atau mendengar yang sempurna.

1. Pertama, maklumkan kepada pelajar anda tentang apa yang harus menjadi matlamat yang realistik.

Pastikan mereka jelas mengenai apa program kursus dan apa yang diharapkan mereka pelajari.

Ini tidak bermaksud mereka tidak dapat meningkatkan keupayaan mereka, tetapi mereka akan selalu memiliki kebolehan yang merupakan bahagian dari siapa mereka.

2. Kedua, untuk menolong mereka mengesan kemajuan mereka, akhiri setiap kelas dengan Apa yang telah anda pelajari hari ini?

Mereka mungkin telah belajar mengenai topik tertentu, ketegangan baru, atau sekumpulan kemahiran yang sama sekali baru. Tetapi pastikan mereka menyedari perkara ini.

Sejauh ini, perkara terbaik untuk mengajar pelajar dewasa adalah perkara menakjubkan yang akan anda pelajari daripada mereka.

Beri mereka semua yang mereka perlukan untuk maju dan berkembang, tetapi juga terbuka untuk semua yang mereka akan kongsi dengan anda. Anda akan melihat bagaimana anda berkembang sebagai guru juga!

Selamat Menyambut Hari Guru 2021

Leave a Reply