Kalau rasa suara anda merdu, jom sertai pertandingan Nyanyian Lagu-Lagu P.Ramlee.

Oleh Khadijah Ibrahim

KEMENTERIAN Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia (MOTAC) melalui Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara (JKKN) akan menganjurkan Festival Seni [email protected] Arts Cultural Festival (LACF) yang diadakan pada 29 -31 Oktober 2021.

LACF menghimpunkan kesenian yang antaranya telah diiktiraf oleh Pertubuhan Pendidikan, Sains dan Kebudayaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO), Warisan Kebangsaan serta sebagai platform yang mengetengahkan warisan negara yang hampir pupus dan seterusnya menjadi pencetus kepada usaha pemuliharaan dan pemeliharaan.

Sebagai sebuah jabatan yang bertanggungjawab dalam memantapkan usaha memelihara, mengekal, mengembang dan menyemarakkan seni budaya dan warisan negara, JKKN turut melaksanakan pencungkilan bakat sempena LACF 2021.

Sebanyak tiga kategori dipertandingkan iaitu Pertandingan Nyanyian Lagu-Lagu P. Ramlee, Cabaran Joget dan Pertandingan Busana Tradisional Malaysia.

Pertandingan Busana Tradisional boleh dijadikan platform untuk pereka fesyen mengetengahkan rekaan masing-masing.

Penyertaan dibuka mulai 20 Ogos hingga 20 September 2021, manakala pertandingan akhir akan diadakan pada 29 -31 Oktober 2021. Sebanyak 149 lagu-lagu nyanyian dan gubahan Seniman Agung Allahyarham Tan Sri P. Ramlee telah diisytihar sebagai Warisan Kebangsaan pada 2018. Manakala Joget Melayu diiktiraf sebagai Warisan Kebangsaan pada 2007. Hadiah wang tunai berjumlah RM23,000 bakal menjadi milik pemenang.

Ketua Pengarah Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara, Mesran Mohd. Yusop dalam satu kenyataan berkata, penganjuran LACF tahun ini berbeza dengan penganjuran pada 2018 dan 2019.

“Untuk pertama kalinya program pencungkilan bakat diadakan bagi sesi 2021. Orang ramai juga berpeluang mengundi peserta kegemaran mereka bagi memenangi kategori peserta paling popular menerusi Halaman Peminat Facebook Rasmi LACF secara undian likes dan shares terbanyak bermula 25 September hingga 20 Oktober 2021.

Inilah masa untuk tunjuk bakat menari joget.

“Selain pencungkilan bakat, orang ramai juga berpeluang menyaksikan persembahan dan dokumentari Warisan Tidak Ketara daripada Malaysia, Lao PDR, Turki, Indonesia, Cambodia, Korea Selatan, China, Sri Lanka, Filipina, Kanada, Australia, Viet Nam dan Thailand menerusi www.cloudtheatre.com dan Halaman Peminat Facebook JKKN TV, serta berpeluang mengikuti bengkel seni lipatan kertas, galeri maya, webinar dan sebagainya lagi,” jelasnya.

Tambah Mesran, dengan adanya beberapa program pencungkilan bakat tersebut dapat menyemarakkan lagi seni budaya di Malaysia di samping menjadi pencetus kepada usaha pemuliharaan dan pemeliharaan seni budaya dan warisan negara.

Untuk yang berminat menyertai program pencungkilan bakat, boleh muat naik video anda ke Google Drive atau wetransfer dan sertakan pautan di Borang Penyertaan. Sila Imbas QR code dalam poster atau layari laman sesawang JKKN di http://www.jkkn.gov.my/ms untuk muat turun borang dan syarat penyertaan.

-BebasNews

Leave a Reply