Oleh Netizen

DENGAN enam (6) minit tepukan hangat, di jalanan, balkoni, tingkap, seluruh Negara bertepuk tangan selama 6 minit – contoh hebat kepimpinan dan pertahanan kemanusiaan, chaapeaux!

Orang Jerman memilihnya untuk memimpin mereka, dan dia memimpin 80 juta orang Jerman selama 18 tahun dengan kecekapan, kemahiran, dedikasi dan keikhlasan. Dia tidak bercakap yang bukan-bukan. Dia tidak muncul di lorong-lorong Berlin untuk bergambar. Dia digelar “The Lady of the World” dan disifatkan sebagai setara dengan enam (6) juta lelaki.

Dalam tempoh lapan belas tahun kepimpinannya yang berkuasa di negaranya, tiada pelanggaran direkodkan terhadapnya. Dia tidak menugaskan mana-mana saudara maranya ke jawatan kerajaan. Dia tidak mendakwa bahawa dia adalah pencipta kemuliaan. Dia tidak mendapat bayaran berjuta-juta, tidak ada yang menceriakan persembahannya, dia tidak menerima piagam dan ikrar, dia tidak melawan mereka yang mendahuluinya.

Merkel meninggalkan jawatan kepimpinan parti dan menyerahkannya kepada mereka selepasnya, dan Jerman dan rakyat Jerman berada dalam keadaan terbaik.

Reaksi orang Jerman tidak pernah berlaku sebelum ini dalam sejarah Negara.

*Seluruh penduduk keluar ke balkoni rumah mereka dan bertepuk tangan untuknya secara spontan selama enam (6) minit berterusan.

Tepukan gemuruh di seluruh negara*.

Jerman berdiri sebagai satu badan mengucapkan selamat tinggal kepada ketua mereka, seorang ahli fizik kimia yang tidak tergoda dengan fesyen atau lampu dan tidak membeli hartanah, kereta, kapal layar dan pesawat persendirian, kerana mengetahui bahawa dia berasal dari bekas Jerman Timur.

Dia meninggalkan jawatannya selepas meninggalkan Jerman di bahagian atas. Dia pergi dan saudara-maranya tidak menuntut kelebihan. Lapan belas tahun dan dia tidak pernah menukar almari pakaiannya.

Pada sidang akhbar, seorang Wartawan wanita bertanya kepada Merkel: Kami mendapati anda memakai sut yang sama, bukankah anda mempunyai pakaian lain? Dia menjawab: “Saya kakitangan kerajaan dan bukan model”

Pada sidang media lain, mereka bertanya kepadanya: *Adakah anda mempunyai pembantu rumah yang membersihkan rumah anda, menyediakan makanan anda dan sebagainya?

Jawapannya: “Tidak, saya tidak mempunyai pelayan dan saya tidak memerlukan mereka. Saya dan suami saya melakukan kerja ini di rumah setiap hari.*

Kemudian wartawan lain bertanya : Siapa yang membasuh pakaian, anda atau suami anda? Jawapannya: “Saya menyusun pakaian, dan suami saya yang mengendalikan mesin basuh, dan selalunya pada waktu malam, kerana elektrik tersedia dan tidak ada tekanan ke atasnya, dan perkara yang paling penting ialah mengambil ke dalam kira kemungkinan kesulitan untuk jiran, dinding yang memisahkan apartmen kami dengan jiran itu tebal. Dia berkata kepada mereka, “Saya menjangkakan anda bertanya kepada saya tentang kejayaan dan kegagalan dalam kerja kami dalam kerajaan??”

Puan Merkel tinggal di pangsapuri biasa seperti warganegara lain. Dia tinggal di pangsapuri ini sebelum dipilih sebagai Canselor Jerman. Dia tidak meninggalkannya dan tidak memiliki vila, pelayan, kolam renang atau taman.

Merkel, kini bekas Canselor Jerman, ekonomi terbesar di Eropah !!

BebasNews

Leave a Reply