JANGAN terkejut atau tidak percaya pula, benarkah Google, bukan lagi tapak web paling popular di dunia. Mencari bahan maklumat adalah sangat terkebelakang seperti mencarinya dari tahun 2020.

Menurut ranking populariti Cloudflare Radar, gergasi teknologi itu telah diturunkan ke domain kedua paling popular oleh pendatang baru yang mengejutkan (relatif).

Oh tidak, walaupun muslihat licik Microsoft menjadikan Bing sebagai alat carian lalai (default) untuk penyemak imbas Edge (fakta yang menyeronokkan: istilah carian paling popular yang ditaip ke dalam Bing ialah “Google”) ia tidak berjaya mengalahkan Google, dan pelbagai perkhidmatannya yang sentiasa berkembang. termasuk Peta (Maps) , Terjemah (Traslate), Foto (Photos) , Penerbangan (Flights) , Buku (Books) dan Berita (News).

 

Tahun sebelumnya, beginilah ranking kedudukan 10 domain paling popular pada akhir 2020

 

1) Google.com

2) Facebook.com

3) Microsoft.com

4) Apple.com

5) Netflix.com*

6) Amazon.com

7) TikTok.com

8) YouTube.com

9) Instagram.com *

10) Twitter.com

Letakkan pertaruhan anda tentang yang mana antara gergasi ini yang mengetepikan Google dari tempat teratas. Selesai?

Anda betul, ia adalah TikTok.

 

Sementara itu, 10 domain paling popular pada akhir 2021 ialah

1) TikTok.com

2) Google.com

3) Facebook.com

4) Microsoft.com

5) Apple.com

6) Amazon.com

7) Netflix.com

8) YouTube.com

9) Twitter.com

10) WhatsApp.com

Aplikasi perkongsian video yang popular itu mula-mula menduduki tempat nombor 1 pada 17 Februari 2021, tetapi itu hanya bertahan selama sehari.

Bagaimanapun, sejak itu ia mula menuntut beberapa hari lagi pada bulan Mac, dan beberapa hari lagi pada bulan Mei. Selepas 10 Ogos, tapak tersebut merupakan domain paling popular pada kebanyakan hari.

Laman web itu mengatasi Facebook sebagai platform media sosial kegemaran Internet dari segi trafik, walaupun Facebook kekal sebagai platform dengan pengguna terbanyak di seluruh dunia.

– BebasNews

Leave a Reply