Oleh Andrew Seah

SEBAGAI rakyat Sarawak, saya harus mengakui bahawa saya mengalu-alukan kemunculan parti politik baharu, Parti Bangsa Malaysia ke Malaysia Timur.

Selama bertahun-tahun, politik Sarawak telah dikuasai oleh muka-muka lama yang sama membuat janji-janji yang sama dan biasa.

Kami berharap akan ada angin perubahan semasa pilihan raya Sarawak baru-baru ini, tetapi malangnya tiada pembangkang yang boleh dipercayai atau mampu untuk mencabar GPS.

GPS muncul sebagai pemenang bukan kerana orang memuja mereka, tetapi semata-mata kerana kita tiada pilihan.

Siapa lagi yang kita patut sokong? … DAP, PBS … kedua-duanya tidak berwibawa dan mempunyai agenda peribadi mereka sendiri.

PBM bagi kebanyakan kita sememangnya menghirup udara segar dan kami berharap mereka akan berbeza daripada yang lain.

Bagi kebanyakan pengundi, adalah tidak penting kepada siapa mereka sejajar atau sokong, tetapi yang paling penting, wakil mereka ikhlas dan berdedikasi kepada agenda mereka untuk menetapkan semula politik.

Kebanyakan rakyat Sarawak amat mengalu-alukan penetapan semula politik dan hala tuju politik yang baharu.

Sebagai seorang wanita dan ibu kepada dua orang belia, janji wanita yang lebih hebat dan perwakilan belia juga adalah sesuatu yang kami cari.

Jumlah wanita yang memegang jawatan tinggi di Sarawak amat menyedihkan dan kami berharap PBM dapat membantu mengubahnya.

Sarawak amat memerlukan banyak set semula dan kami berharap PBM dapat membantu merealisasikan aspirasi kami.

Miri, Sarawak

BebasNews

Leave a Reply