HOMEVEST tersenarai sebagai Syarikat Hartanah Pertama Menawarkan Program (H.O.P.E) di Malaysia dan mendapat pengiktirafan Malaysia Book of Records.

SYARIKAT Homevest Sdn. Bhd., (HOMEVEST) berjaya disenaraikan dalam platform 1Exchange (1X), sebuah pasaran sekuriti swasta pertama di Singapura.

Platform berkenaan dikawal selia oleh Penguasa Kewangan Singapura (MAS), dan proses penyenaraian berlangsung di sebuah lokasi di ibu kota, semalam (12 Januari).

Status yang baru diperolehi di 1Exchange ini mengukuhkan lagi kedudukan syarikat itu dalam pembangunan hartanah dan pemerolehan projek.

Berpusat di hab kewangan global Singapura, 1X ialah bursa sekuriti swasta terkawal pertama dengan lesen Pengendali Pasaran Diiktiraf yang dikeluarkan oleh Penguasa Kewangan Singapura.

1X ialah sebahagian daripada CapBridge Financial, disokong oleh Singapore Exchange (SGX), SGInnovate, Hong Kong Cyberport dan Hanwha Investment yang berpusat di Korea Selatan, antara pemegang saham strategik/institusi yang lain.

Selain itu, ia membolehkan HOMEVEST mempelbagaikan pangkalan pelaburnya dengan berkembang kepada komuniti yang lebih luas secara global dan digital.

Pengarah Urusan Kumpulan HOMEVEST, Datuk KY Lim melihat penyenaraian itu sebagai rahmat indah pembuka tahun 2022.

Penyenaraian HOMEVEST dalam platform 1Exchange merupakan satu kebanggaan untuk syarikat tersebut.

“Penyenaraian di 1Exchange menandakan satu peristiwa yang bersejarah untuk syarikat kami. Ia membawa kami selangkah lebih dekat ke arah mencapai visi dalam membentuk komuniti ‘smart living’ dan mampan dengan hubungan yang erat.

“Kami berbesar hati atas penyenaraian itu. Lebih utama 1Exchange menjadi pasaran sekuriti swasta yang pertama dikawal selia oleh MAS di Singapura dalam ekosistem pasaran swasta, Capbridge Financial,” kata KY Lim.

Tambahnya, Singapura merupakan salah satu hab kewangan terkemuka di dunia dan ada daya tarikan tersendiri.

“Negara itu juga sebuah pasaran yang ada daya tarikan kerana berdaya saing dan reputasinya dalam persekitaran perniagaan, infrastruktur dan sektor kewangan.

“Pada tahun 2020, pandemik Covid-19 telah menggendalakan hampir kesemuanya di serata dunia. Kami mengambil masa ini untuk mentakrifkan semula matlamat Persekitaran, Sosial dan Tadbir Urus (ESG) kami untuk kehidupan selepas pandemik.

“Kami percaya pada kepentingan amalan lestari dan komited terhadap mengutamakan kemampanan dalam perniagaan,” ujarnya.

Sementara itu, Pengarah Eksekutif & Ketua Pegawai Eksekutif HOMEVEST, Datuk Marcus Low cukup optimis dengan penyenaraian berkenaan.

“Saya mempercayai masih terdapat potensi besar dalam pasaran hartanah Malaysia, dengan purata harga hartanah Malaysia adalah paling rendah jika dibandingkan dengan di Cina, Australia, Singapura dan negara Asia Tenggara yang lain.

“Sejauh mana kami terus menawarkan penyelesaian harga mampu milik kepada pelanggan, kami tetap komited untuk melabur semula keuntungan demi pertumbuhan yang mampan dan menjana pulangan untuk pemegang saham,” kata Marcus.

KY Lim berbesar hati atas penyenaraian HOMEVEST dI 1Exchange.

Bagi Ketua Pegawai Eksekutif 1Exchange, Victor Chia kerjasama yang terjalin amat bermakna.

“Kami berasa amat gembira kerana HOMEVEST telah memilih 1Exchange sebagai lokasi penyenaraiannya.

“Sebagai peneraju perniagaan pelaburan hartanah, pengurusan dan pembangunan di Malaysia, syarikat itu menawarkan nilai pulangan kepada rakan niaganya untuk menjadikan pemilikan rumah lebih berpatutan dan mudah diperolehi.

“1Exchange bangga untuk menjadi rakan niaga mereka dan kami menantikan pertumbuhannya yang berterusan,” kata Victor.

Turut hadir memeriahkan simbolik acara itu ialah Penasihat Korporat, Datuk Wira Haji Muhammad Faizal Zainol; Puar Chin Jong (Independent Non-Executive Director); Hong Boon Toh, (Independent Non-Executive Director); Johnson Chen (Ketua Pegawai Eksekutif CapBridge & Pengasas CapBridge Financial Group) dan Mohamed Nasser (Naib Presiden Kanan dan Ketua Global Pasaran Modal Ekuiti SGX).

HOMEVEST terdiri daripada tiga bahagian merangkumi HOMEVEST Capital, HOMEVEST Living dan HOMEVEST Development.

Syarikat ini berkecimpung dalam perniagaan pelaburan hartanah, pengurusan, pemerolehan dan pembangunan.

Sebelum ini ia dikenali sebagai KYY Empire dan ditubuhkan pada 2016 telah meninggalkan impak yang besar pada pasaran hartanah Malaysia dengan penyelesaian hartanahnya secara yang unik dan inovatif.

Ia turut mendapat pelbagai pengiktirafan serta anugerah di serata rantau dalam tempoh lima tahun ini dan kini sedang menguruskan portfolio hartanah bernilai RM328 juta yang merangkumi Lembah Klang dan Johor Bahru.

Selain itu, ia berdaftar sebagai sebuah syarikat yang mendapat pengiktirafan ISO dan memiliki pensijilan Sistem Pengurusan Kualiti ISO9001 dan Sistem Pengurusan Alam Sekitar ISO14001.

Untuk berita dan maklumat terkini mengena, layari laman web www.homevestglobal.com dan laman sosial: https://www.facebook.com/HomevestGlobal.
BebasNews

Leave a Reply