1.BAGI menjamin survival UMNO untuk menghadapi PRU-15, saya berpandangan sewajarnya Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dipilih sebagai Presiden parti itu manakala Datuk Seri Mohamad Hassan sebagai Timbalan Presiden.

2.Ini berikutan keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini (Isnin) memerintahkan Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi, untuk membela diri atas 47 tuduhan pecah amanah, rasuah dan pengubahan wang haram membabitkan dana Yayasan Akalbudi.

3.Walaupun ada pihak berpendapat kes Ahmad Zahid tidak memberi kesan kepada UMNO, tetapi saya tetap percaya bahawa kes berkenaan akan menghakis keyakinan dan kepercayaan rakyat terbanyak terhadap UMNO dan mampu mempengaruhi keputusan PRU-15.

4.Lagi pun, ahli-ahli UMNO peringkat akar umbi masih tertanya-tanya apakah keputusan Majlis Tertinggi (MT) UMNO 2009 yang memutuskan mana-mana pemimpin parti itu terbabit kes mahkamah secara otomatik akan digantung semua jawatan dalam parti, masih diguna pakai atau sebaliknya.

5.Presiden UMNO pada ketika itu, Datuk Seri Najib Tun Razak selepas mempengerusikan mesyuarat MT UMNO pada 30 Mei 2009 dipetik sebagai berkata :

6.”Sekiranya pemimpin itu berjaya dalam proses mahkamah, iaitu didapati tidak bersalah, maka jawatannya dikembalikan,”.

7.Berdasarkan kepada keputusan MT UMNO pada tahun 2009, saya tidak menolak kemungkinan banyak pemimpin UMNO termasuk Ketua Bahagian yang terkait dengan kes mahkamah dan dikenakan tindakan disiplin tetapi masih lagi memegang jawatan dalam parti.

8.Sehubungan iti, Setiausaha Agung UMNO perlu mengeluarkan kenyataan terbuka menjelaskan kepada ahli-ahli parti di peringkat akar umbi sama ada ketetapan itu telah dibatalkan atau masih lagi berkuatkuasa mengikut peraturan yang ditetapkan oleh perlembagaan parti.

9.Jika secara rasmi ianya telah dibatalkan, bermakna tindakan disiplin yang telah diambil keatas pemimpin-pemimpin UMNO sebelum ini secara otomatik turut terbatal dan tidak sah.

10.Sebaliknya jika keputusan MT UMNO 2009 masih lagi kekal sehingga ke hari ini (2021), bagaimana pula dengan kedudukan pemimpin- pemimpin UMNO yang masih memegang jawatan dalam parti tetapi sedang disabitkan dengan kes mahkamah termasuk mereka yang dalam proses perbicaraan ?

11.Oleh sebab itu, saya boleh bersetuju dengan pandangan banyak pihak terutama dari kalangan UMNO yang mahu Ahmad Zahid ‘direhatkan’ serta merta daripada memegang jawatan penting dalam parti termasuk kerusi presiden.

12.Kekosongan tersebut sewajarnya dipangku oleh Ismail Sabri, sesuai dengan kedudukan beliau sebagai Perdana Menteri, sehinggalah pemilihan pucuk pimpinan parti diadakan.

13.Saya berkongsi pandangan ini kerana bimbang UMNO dan BN khususnya akan berdepan dengan kesukaran untuk meraih kemenangan besar pada PRU -15 akan datang.

14.Keputusan PRU-14 sepatutnya menjadi pengajaran berguna kepada UMNO bahawa pemimpin yang berdepan dengan kes mahkamah dan bergelumang dengan isu penyalahgunaan kuasa akan menjadi beban kepada parti dan dicemuh serta ditolak pengundi.

15.Saya juga berpendapat keputusan PRN tidak mencerminkan kekuatan sebenar mana-mana parti kerana pengundi pada PRU memiliki tanggapan dan keyakinan yang berbeza.

•Kuala Lumpur : 24hb.Jan. 2022
https://www.facebook.com/100049896577498/posts/456927762647106/

Leave a Reply