pedestrians, people, busy
Photo by B_Me on Pixabay

Percaya atau tidak, rakyat Amerika Syarikat dikatakan melakukan kira-kira 25,000 tindakan bernas dalam hidup mereka, demikian menurut satu kajian terbaharu.

Berdasarkan tinjauan melibatkan 2,000 responden, rakyat negara itu melakukan kira-kira enam pelakuan (gestures) yang bermakna seminggu, atau 312 dalam tempoh setahun.

Lapan daripada 10 orang juga dilihat cuba membayar semula atau membalas kebaikan apabila seseorang bersikap bertimbang rasa terhadap mereka.

Sebanyak 80 peratus membalas salam perkenalan yang diterima daripada rakan atau temu janji manakala 52 peratus lagi telah membalas budi baik rakan sekelas yang membantu mereka belajar di sekolah.

Kajian yang dijalankan oleh OnePoll bagi pihak SmashUps oleh American Greetings, tinjauan itu juga mendapati bahawa mengucapkan “terima kasih” adalah tindakan yang paling diremehkan (49%).

Apabila ditanya bagaimana mereka menunjukkan sikap bertimbang rasa kepada orang lain, kebanyakannya berkata mereka menghantar ucapan hari lahir atau hadiah (55%), mendengar akan percakapan mereka (54%) atau memberi mereka pujian (54%). Malah, lapan daripada 10 sentiasa cuba mengingati untuk melakukan sesuatu yang baik untuk orang yang diingati pada hari lahir mereka.

Malangnya, dua pertiga mengakui kadangkala sukar untuk mengekalkan sikap bertimbang rasa atau bersyukur sepanjang tahun.

Tiga perlima mengatakan emosi negatif kadangkala mengatasi emosi positif, dan lebih daripada separuh bimbang mereka tidak mempunyai masa yang cukup untuk tindakan yang lebih bijak.

Walau bagaimanapun, dua pertiga menambah bahawa mengamalkan rasa syukur telah menjadikan mereka mempunyai lebih belas kasihan kepada orang lain.

Lebih tujuh daripada 10 (72%) merancang untuk menjadi rakan yang lebih baik pada tahun 2022.

Enam puluh enam peratus akan mencapai ini dengan memberikan lebih banyak pujian, manakala 52 peratus akan menggunakan bahasa yang lebih sopan, dan 52 peratus menyasarkan untuk mengetepikan telefon mereka semasa perbualan biasa.

“Hanya mengambil berat tentang orang di sekeliling anda boleh membuat sesuatu perubahan,” kata jurucakap SmashUps oleh American Greetings dalam satu kenyataan.

“Kajian ini menunjukkan bahawa pelakuan kecil, seperti menyiram tanaman seseorang semasa mereka tiada dirumah atau membantu membakar sampah, juga boleh menggalakkan pemberi untuk menjadi lebih empati.”

Sesetengah responden juga telah menunjukkan sikap bertimbang rasa dengan menampung perbelanjaan orang lain, membelanjakan purata $300 untuk menampung makan atau bil mereka.

Mengenai hadiah, lapan daripada 10 menyatakan mereka mengambil masa untuk mencari hadiah yang sesuai untuk orang tersayang, dengan 35 peratus menghabiskan satu jam atau lebih.

Sebanyak 83 peratus lagi berkata apabila orang lain mengingati hari lahir mereka, ia membuatkan mereka berasa disayangi dan dihargai.

“Hari lahir mungkin datang sekali setahun, tetapi ia juga sesuatu yang bersifat peribadi, jadi masuk akal apabila seseorang itu berasa dihargai apabila orang lain mengingati hari istimewa mereka,

“Hadiah terkecil pun boleh menjadi sangat bermakna jika jelas kepada penerima bahawa anda memikirkannya,” tambah beliau.

Artikel ini merupakan pendapat peribadi penulis semata-mata dan tidak mewakili BebasNews.

– BebasNews

Leave a Reply