Kemenangan di Melaka, Sarawak dan Johor dilihat akan meningkatkan kepercayaan BN untuk menuntut semula kuasa di kerajaan persekutuan. (Gambar Bernama)

PETALING JAYA — Barisan Nasional (BN) memperoleh kemenangan besar pada pilihan raya negeri (PRN) Johor malam tadi, namun kemampuan parti belia, MUDA yang hanya menang satu kerusi menyerlahkan lagi prestasi buruk parti-parti lain.

Pakatan Harapan yang sebelum ini mempunyai 27 kerusi di Dewan Undangan Negeri (DUN) Johor, hilang separuh kerusi manakala Perikatan Nasional (PN) pula hanya mampu mendapat tiga kerusi selepas menang 12 kerusi pada 2018.

Persaingan turut disertai Pejuang yang diterajui Dr Mahathir Mohamad dan parti berpangkalan di Sabah, Warisan yang bertanding kali pertama di Semenanjung.

Menang: Barisan Nasional / Umno

Pilihan yang jelas dan pemenang dari semua segi. Gabungan itu bukan saja berkuasa di negeri, ia juga berjaya mengekalkan momentum daripada kemenangan dominan pilihan raya negeri (PRN) Melaka dan Sarawak.

Pemimpin berpengaruh dalam Umno telah pun mendesak Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob supaya mengadakan pilihan raya umum (PRU) lebih awal dan keputusan malam tadi hanya menjadikan seruan itu semakin kuat dan sukar untuk diabaikan.

Selepas mendapat majoriti dua pertiga dalam tiga PRN berturut-turut, blok itu berkemungkinan menjadi lebih yakin dan bangkit lebih kuat daripada kekalahan mengejut pada 2018.

Kalah: Pakatan Harapan

Selepas Melaka, Johor mewakili negeri kedua yang gagal dikekalkan oleh PH selepas menang pada 2018.

Keputusan PKR untuk menggunakan logo sendiri berbanding logo PH mengundang reaksi. Amanah dan DAP sebelum ini berkata, sudah tentu ia inginkan semua parti komponennya menggunakan logo gabungan itu bagi PRN Johor. Namun, kedua-dua parti menghormati kedudukan sekutu mereka itu.

PH berdepan cabaran sukar jika ia ingin kembali memegang kuasa politik pada 2018. Pilihan raya umum (PRU) tidak mungkin berlaku pada waktu yang teruk dan pesaingnya mungkin tahu dan cuba menggunakan kelemahan gabungan itu.

Menang: MUDA

Parti belia itu berjaya menang satu kerusi dalam pilihan raya pertamanya menerusi Setiausaha Agung Amira Aisya Abd Aziz yang menang di kerusi DUN Puteri Wangsa.

Walaupun ia tidak melihat kejayaan sama di enam kawasan lain yang ditandingi, tidak dinafikan bahawa ia menjadi pengukur penting untuk parti yang diragui ramai itu memandangkan pengasasnya, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman yang juga Ahli Parlimen Muar juga tidak bertanding di kerusi DUN.

Kemenangan itu memberikan keyakinan kepada mereka yang ia mungkin relevan dan parti baharu itu dilihat mungkin kekal dalam arena politik.

Kalah: PKR

Parti pimpinan Anwar Ibrahim berdepan satu lagi prestasi pilihan raya yang buruk, termasuk di Melaka dan Sarawak.

Namun, ia agak lebih baik di Johor apabila berjaya mempertahankan kerusi Bukit Batu dengan margin yang sangat tipis. Bagaimanapun, ini masih kurang empat daripada yang dimenangi pada 2018.

Salah satu kejutan yang lebih besar pada malam tadi adalah kekalahan bekas Menteri Pendidikan Maszlee Malik di Layang-Layang. Sebagai tambahan baharu kepada parti itu, Maszlee telah disebut-sebut sebagai bakal Menteri Besar menjelang PRN itu.

Kalah: Pejuang

Seorang lagi calon baharu yang berdepan pilihan raya pertamanya, parti pimpinan Dr Mahathir Mohamad itu mengumumkan akan bertanding di 42 kerusi, lebih banyak daripada parti lain.

Malangnya, satu pun tidak berjaya dipertahankan.

Mahathir sebagai Pengerusi parti itu tidak bercadang untuk bertanding pada PRU15, menjadikan anaknya Mukhriz sebagai satu-satunya tokoh dalam Pejuang.

Sumber asal — https://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/tempatan/2022/03/13/yang-menang-dan-kalah-dalam-prn-johor/

Leave a Reply