Mohd.Azmi Abdul Hamid

SHAH ALAM — Semua masjid di seluruh dunia diseru supaya menggerakkan umat Islam setempat untuk lantang bersuara bagi mempertahankan kesucian Al Aqsa dari ancaman rejim Zionis.

Menurut Pengerusi Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (Mapim), Mohd.Azmi Abdul Hamid, sudah tiba masanya semua masjid di seluruh dunia menunjukkan keazaman mereka untuk menyatukan umat Islam dan menyatakan pendirian yang kuat terhadap sebarang usaha Yahudi zionis untuk mencemar dan merobohkan mana-mana bahagian Al Aqsa .

“Terdapat banyak bukti serangan zionis ke atas Al Aqsa untuk meningkat dan akhirnya menduduki sepenuhnya Jerusalem dan Al Aqsa.

“Pencerobohan kejam pada Ramadan sebelum ini dengan serangan ke atas jemaah di dewan solat Qibli sudah cukup untuk memberi isyarat bahawa serangan yang lebih agresif akan berlaku,”katanya dalam satu kenyataan bersama hari ini.

Turut membuat kenyataan adalah Pengerusi Aliansi Masjid Sedunia Pertahankan Al Aqsa, Datuk Seri Syeikh Ahmad Awang dan Pengerusi Sekretariat Himpunan Ulama Asia
Datuk Syeikh Abdul Ghani Samsudin.

Mohd.Azmi berkata, Mapim dan lain-lain NGO menggesa lebih daripada 4 juta masjid di seluruh dunia perlu bersedia untuk menyatakan pandangan kepada sebarang  pencerobohan besar oleh Yahudi zionis.

Katanya lagi, Masjid Al Aqsa seharusnya menjadi faktor penyatu bagi semua masjid di seluruh dunia.

“Sebarang serangan ke atas Al Aqsa adalah serangan ke atas semua masjid di seluruh dunia. Masjid adalah pangkalan untuk perpaduan masyarakat Islam.

“Serangan provokasi oleh peneroka Yahudi dan serangan polis zionis dan anggota bersenjata tentera ke atas masjid Al Aqsa sepatutnya mencetuskan rasa perpaduan dalam kalangan umat Islam untuk menyatakan respons yang tegas kepada Israel. Al Aqsa adalah garis merah untuk semua umat Islam di seluruh dunia,” katanya.

Mengulas lanjut, pihak NGO terbabit menyeru agar masjid memperkasakan umat Islam dan menjalin hubungan yang kukuh antara umat Islam dan Al Aqsa adalah penting.

Beliau menambah, masjid adalah unit asas masyarakat Islam, jika ia bersedia untuk mengaktifkan gerakan akar umbi untuk menyelamatkan Al Aqsa, ia akan mewujudkan gerakan antarabangsa global untuk melindungi dan membebaskan Al Aqsa.

“Kami menggesa Mimbar (mimbar) masjid-masjid digunakan untuk menyebarkan keutuhan ummah dan kepentingan setiap umat Islam berperanan dalam menyelamatkan Al Aqsa.

“Kami menyeru semua masjid di seluruh dunia untuk mengadakan khutbah khas untuk Al Aqsa dan menyeru jihad membebaskan Al Aqsa dan melancarkan acara khas untuk menyedarkan umat Islam tentang kepentingan Al Aqsa.

“Lancarkan kempen untuk mengajak semua umat Islam memboikot sebarang produk atau perkhidmatan yang berkait dengan Israel.Adakan petisyen untuk setiap masjid untuk menghantar mesej solidariti yang kuat dengan Al Aqsa dan menyokong perjuangan untuk membebaskan Al Aqsa,”katanya.

Mengulas lanjut, usaha mengumpul dana untuk menyokong kebebasan Al Aqsa perlu diadakan.

Selain itu jelasnya lagi, solat hajat khas untuk kebebasan Al Aqsa perlu diadakan.

“Surat khas kepada Setiausaha Agung OIC untuk mengadakan mesyuarat khas bagi respon kepada rancangan zionis untuk menceroboh Al Aqsa perlu dihantar,”katanya.

— BebasNews

Leave a Reply