Asia Honesty Award.

PEMILIK jenama baja organik Milagro pasaran syarikat HM Biz Piont Sdn. Bhd., Haji Mat Jantan bukan sekadar menjual produk tetapi mahu mendidik pengguna dan ejen untuk hidup secara ‘organik’ iaitu mengamalkan gaya kehidupan sihat.

Menurut Haji Mat, secara umum terdapat dua jenis baja iaitu kimia dan organik. Baja organik dihasilkan daripada bahan asli tanpa campuran bahan kimia seperti pereputan sisa pertanian yang mudah terurai contohnya sisa tanaman dan sisa haiwan.

Kini penggunaan baja organik menjadi pilihan petani atau pekebun untuk meningkatkan kesuburan tanah bagi menghasilkan produk pertanian yang lebih sihat dan selamat.

“Melihatkan kepada potensi tersebut, saya berusaha untuk mengkomersialkan jenama berkenaan. Malah nama Milagro yang diambil daripada bahasa Sepanyol itu membawa maksud keajaiban.

Pemilik empayar Milagro, Haji Mat Jantan.

“Cuma apabila menyebut hal organik ini, mentaliti dan tafsiran kita ia bersifat mahal. Benar, saya tak nafikan perkara itu. Baja organik saya jual sendiri sedikit mahal berbanding baja kimia. Tapi perniagaan saya ini bukan atas kapasiti nak untung semata-mata.

“Saya mahu mendidik masyarakat supaya lebih menghargai nyawa dan kesihatan diri. Dengan bercucuk tanam sendiri menggunakan baja organik dapat berjimat berbanding membeli rangkaian produk seumpama itu di pasaran yang jelas agak mahal.

“Asbab usaha saya ini membolehkan ramai mendapat hasil tuaian bercucuk tanam yang sihat, selamat dan cepat. Penggunaan baja organik dalam kuantiti sikit tapi menuai hasil yang berlipat ganda. Kesihatan juga bertambah baik. Itu antara yang diakui ejen dan pengguna baja keluaran syarikat saya,” katanya.

Tegas Haji Mat lagi, potensi baja kimia sendiri boleh mendorong banyak kesan dan penyakit termasuk kanser.

“Sebab itu saya mahu lebih ramai lagi beralih ke baja organik. Awalnya usaha mendidik dan mendekati masyarakat untuk beralih ke baja organik bukan mudah terutama orang Melayu. Tapi kaum Cina sudah lama menyedari kepentingan baja organik.

Rangkaian produk baja Milagro.

“Baja organik yang dihasilkan terbukti berkesan untuk membantu kesuburan tanaman. Ia mampu mengurangkan kadar masam dan asid tanah selain membantu mempercepat proses larut resap. Satu pek baja saya mampu mencerna 100 pasu tanaman.

“Ia juga dapat membantu memperbaiki pengudaraan dan resapan air untuk memastikan perkembangan akar pokok yang lebih sihat. Sangkaan segelintir petani bahawa baja kimia dan racun serangga mampu meningkatkan hasil adalah silap kerana penggunaan bahan itu boleh membunuh serangga baik yang membantu proses pendebungaan tanaman,” jelasnya.

Selain baja organik Milagro, jenama itu turut mengeluarkan NPV atau vaksin tanaman semula jadi yang bertindak sebagai penggalak imuniti dan penghalang serangga, Matado.

Baja organik premium dijual pada harga RM30, NPV (RM25) dan Matado (RM30).

“Serentak dengan kolaborasi pensyarah dari Universiti Pertanian Malaysia, dalam membangunkan ‘smart enzyme’, kita juga akan hadirkan wajah baharu baja organik dengan versi lebih premium dan formulasi ditambah baik. Majlis pelancaran telah berlangsung pada 11 Mei lalu di Wisma Hajimat, Melaka.

“Sehingga kini kita mempunyai 11,000 ejen seluruh Malaysia. Malah kita juga mahu sasarkan 3,000 mini nurseri atau semaian tanaman diusahakan ejen. Ejen kita pun ada yang di kalangan pekerja profesional dan lanjut usia dengan status pencen.

“Awal dulu, kita hasilkan 30 tan baja organik sebulan, kini 300 tan sebulan. Jualan produk pada tahun 2021 juga mencecah RM14 juta,” katanya.

Bersempena sambutan Syawal, jenama itu menganjurkan kempen Riooh Raya Milagro mengajak lebih ramai menjana pendapatan dan memeriahkan laman tanah rumah.

“Boleh tekan pautan https://linktr.ee/bajamilagro. Masa musim raya inilah kena dapatkan baja kami untuk bercucuk tanam.

“Malah di kalangan artis dan selebriti seperti Datuk Chef Wan, Didie Alias, Syafie Naswip dan Ustazah Asma Harun pun mengakui ‘keajaiban’ jenama ini,” katanya.

Baja jenama ini dihasilkan daripada sisa pepejal seperti tinja ayam, habuk kayu dan ‘smart’ enzim. Ia diproses pada suhu 85 \ darjah celcius dengan tempoh masa 24 jam menggunakan teknologi pintar.

Ia 100 peratus organik, bebas patogen, selamat digunakan dan mengandungi bakteria baik, Bacillus subtilis dan Bacillus tequilensis yang membantu pertumbuhan pokok.

Selain itu, ia mempunyai 12 nutrisi selain memiliki sterol dan phenol yang berfungsi meningkatkan imunisasi dan sistem ketahanan dalam melawan serangga perosak, penyakit dan situasi ‘stres’. –BebasNews

Leave a Reply