Foto - deankmiller.com

Sambungan dari  SINI … 

Kecuali beberapa kubu/pos yang boleh diakses melalui sungai, yang lain memerlukan perkhidmatan udara. Tugasan mobiliti udara dipertanggungjawab kepada TUDM apabila pasukan keselamatan mengambil alih Op Bamboo. Pesawat TUDM yang memainkan peranan utama ialah DHC-4A Caribou yang mengganti Twin Pioneer yang ditamat perkhidmatannya, Alouette III dan Nuri.  Tugasan Caribou ialah menggugur bekalan rangsum dengan paracut manakala Nuri yang juga lebih dikenali sebagai ‘Bamboo Express’ sebagai platform mengangkut anggota PPH dan bekalan segar. Alouette III pula untuk Perkhidmatan Doktor Udara.

Bekalan digugur daripada pesawat Caribou. Sumber: PW U I Othman bin Sabirin (B)
Kuatermaster Udara pesawat Caribou bersama anggota pasukan Hantaran Udara. Sumber: PW U I Othman bin Sabirin (B)
Saat yang ditunggu-tunggu. Ketibaan Bamboo Express di Pos Gob untuk membawa wira-wira ke Lasah, Sungai Siput.  Sumber: (B) 50186 Mohd Sharif bin Othman
Alouette III sebagai platform untuk Perkhidmatan Doktor Udara di Fort Kemar. Sumber: Coretan Xnuripilot pada  21 Februari 2012

*****Walaupun kubu/pos tertentu boleh diakses melalui sungai, namun laluan itu berbahaya. Bot untuk penghantaran ulang bekal berhadapan dengan serang hendap. Itu yang berlaku kepada sebuah bot pada 28 Ogos 1975.

Pada pagi hari tersebut, bot dengan 4 anggota ‘Extra Police Constable (EPC)’ menyusuri Sungai Perak dari Gerik ke Fort Tapong. Kubu ini merupakan Markas Taktikal pasukan VAT 69 yang diatur gerak untuk memburu petualang negara. Anggota tersebut ialah EPC 5272 Wan Marzuki bin Wan Hassan, EPC 5247 Yeop bin Omar, EPC 5244 Mat Alias bin Mat Daud, dan EPC 5261 Mohd Sharif bin Yaacob. Misi mereka ialah menghantar bekalan dan satu dram 44 gelen petrol.

Pada lebih kurang jam 11:30 pagi, kesepian di laluan Sungai Perak dikejutkan: “bang…bang…bang.” Bot telah diserang hendap. Keempat wira negara telah gugur. Sepertimana yang sudah dijangka, petualang negara telah merampas senapang mangsa dan bekalan dalam bot tersebut. Manakala petrol itu pula dibakar. Tembakan dan letupan dram petrol itu boleh didengar di Fort Tapong.

ASP Mohd Zabri bin Abd Hamid (Allahyarham), pemangku Ketua Kompeni yang ketika itu sedang berada di lokasi serang hendap, percaya tembakan itu berpunca bot itu diserang hendap. Jangkaannya itu bersandarkan bot tersebut sepatutnya sudah tiba di Fort Tapong.   Lantas beliau telah mengarahkan tiga ‘patrol’[1] masing-masing diketuai oleh Insp Mohd Anuar bin Md Zain, Kpl 40100 Hamzah bin Hashim dan Kpl Bakar untuk menyiasat kejadian tersebut.[2]

Masalahnya hari sudah lewat untuk mereka menyiasat. Jadi keesokan pagi, 29 Ogos 1975, ketiga-tiga patrol bergerak dengan menyusur sungai dari Fort Tapong menuju lokasi serang hendap. Tidak lama kemudian, mereka ternampak kawasan terbakar di seberang sungai.[3] Mereka tidak terus meluru ke lokasi sebaik sahaja ternampak bot sebalik berhati-hati kerana kemungkinan masih ada saki-baki komunis menunggu kedatangan mereka. Setelah yakin musuh tiada lagi di situ, mereka meranduk sungai. Mujurlah sungai itu cetek dan tidak lebar. Sebaik sahaja tiba di tebing, mereka terpandang 2 mayat dan kesan darah yang banyak. Apa yang mereka lihat sungguh menyayat hati. Sekadar merampas bekalan dan senjata tidak dapat memenuhi nafsu serakah kezaliman petualang negara. Pada musuh, tiada istilah hormat terhadap jenazah.

Satu mayat diikat di bawah bot yang berada dalam air dengan tangannya diikat menggunakan jala. Dan mulutnya disumbat dengan kemaluannya! Penyelamat terpaksa menyelam untuk membuka ikatan dan menaikkan ke tebing. Apabila dibuka baju mayat itu, mereka tidak menemui kesan walau sebutir peluru pun pada mayat itu. Apa yang mereka lihat ialah terdapat beberapa azimat. Mungkin komunis mengambil tindakan untuk melemaskan anggota tersebut kerana peluru gagal membunuh tuan punya badan.

Satu lagi mayat ditemui terdampar di atas bongkah batu dalam sungai berhampiran tempat kejadian.  Dan mayat itu penuh dengan kesan peluru. Menurut  Insp Mohd Anuar, beliau menganggar lebih 100 butir menembusi badan anggota tersebut yang mana 50 butir di dada.[4]

Selepas itu  Insp Mohd Anuar dan anggotanya menggeledah kawasan itu mencari 2 lagi mayat. Tetapi pencarian gagal menemui mayat-mayat itu. Seterusnya beliau meminta helikopter untuk membawa keluar dua mayat tersebut. Sementara menunggu ketibaan Nuri, mereka seterusnya membersihkan satu kawasan di tebing sungai berhampiran lokasi kejadian untuk pendaratan Nuri itu nanti. Insp Mohd Anuar membuta keputusan bermalam itu di situ dan akan menerus pencarian 2 lagi mayat keesokan hari.

Kebetulan pada hari sebuah Nuri dari No 10 Skuadron, TUDM Kuantan yang dikendalikan oleh Kapt (U) Ismail bin Saud (Allahyarham) bersama kru, Lt (U) Senin bin Jantan dan Sjn Arumugam sedang melakukan tugasan operasi berhampiran kawasan itu. Mereka telah diarah untuk membuat tugasan bodevac.[5] Tanpa berlengah, mereka mendarat di lokasi dan menurunkan mangsa keganasan pengkhianat negara di Gerik. Kru terbang balik ke Kuantan apabila tugasan hari berjaya dilaksanakan.

Keesokan hari, 30 Ogos 1975, para penyelamat  meneruskan pencarian 2 mayat. Kedua-dua mayat tersebut ditemui setelah apabila penyelamat menyelam di dasar sungai berhampiran dengan lokasi kejadian. Menurut Insp Mohd Anuar, satu mayat “… ada kesan peluru jugalah. Tapi ikan makan, ikan toman kut [agak].”[6] Kedua-dua jenazah tersebut diterbangkan oleh sebuah Nuri ke Gerik pada hari itu juga. Setelah jenazah diterbangkan, ketiga-tiga patrol kembali ke Fort Tapong.

Kezaliman pengganas komunis terhadap jenazah seperti yang diperlakukan kepada mangsa yang disumbat kemaluan dalam mulut bukannya satu insiden yang terpencil. Perlakuan yang sama dialami dalam insiden pengganas komunis menyerang hendap sebuah trak Volvo 2 tan yang membawa anggota 22 RAMD di Kampung Lalang di Daerah Baling pada 29 Oktober 1981. Serang hendap tersebut telah menyaksikan 7 wira negara gugur. Memetik karya Brig Jen Dato’ Dr Mohd Radzi bin Hj Abdul Hamid:

“Anggota pertama iaitu Prebet Md Merdeka, pemandu trak Volvo 2 tan, mayatnya dibogelkan dan diikat pada wiper trak. Telinganya dipotong dan dijadikan kalung rantai dengan menggunakan tali akar pohon letup-letup. Kemaluannya dipotong dimasukkan ke dalam mulut seperti orang sedang menghisap cerut. Kejam.”[7]

Serang hendap terhadap 4 anggota EPC telah memberi kesan hebat kepada Puan Saadiah bt Abdullah, lebih mesra dengan gelaran Makcik Saadiah, isteri EPC 5244 Mat Alias bin Mat Daud. Sebelum kejadian, rutin hariannya ialah pada setiap pagi Makcik Saadiah masak nasi dan membungkusnya untuk dihantar ke IPD Gerik di mana suaminya bertugas. Beliau menghantar makanan tengah hari untuk suami tercinta dengan smengayuh basikal sejauh 5 km dari rumahnya di Kampung Padang, Kuala Kenderong ke IPD Gerik. Setiap hari. Walaupun suaminya telah terkorban, beliau meneruskan rutin harian menghantar makanan kepada anggota IPD yang bertugas. Perlakuan ini  sebagai tanda ingatan kepada arwah suaminya. Setelah 37 tahun, pada 2012 rutin ini terhenti selepas beliau terjatuh basikal dan kesihatan agak merosot. Pada 4 September 2021 di usia 84 tahun, Puan Saadiah bt [email protected] Makcik Saadiah menyahut panggilan Ilahi.[8]

Makcik Saadiah dengan basikalnya tiba di IPD Gerik dan memberi nasi bungkus kepada anggota bertugas. Sumber: Utusan Malaysia

Bak kata peribahasa – orang berbudi kita berhahasa. Supt Zahriman Alias memerhati perlakuan Makcik Saadiah semenjak beliau menjawat jawatan OCPD Grik (1995-2000). Apabila diberitahu kisah  Makcik Saadiah, beliau telah menghadiahkan sebuah basikal kepada Makchik Saadiah.[9]

Anak bongsunya, Wan Jelani Alias, menjelaskan perlakuan ibu: “Selain menzahirkan kasih sayang dan kesetiaan kepada arwah ayah, emak secara tidak langsung tunjukkan bahawa dia sangat menghargai petugas keselamatan, jadi sebab itu bila arwah ayah sudah meninggal pun dia masih menghantar makanan kepada polis di balai berkenaan.” [10]

Apakah yang cuba disampaikan oleh petualang negara yang menzalimi jenazah-jenazah yang mereka bunuh? Adakah untuk mematahkan semangat anggota pasukan keselamatan?

Jika itulah nawaitu mereka, tanggapan mereka begitu jauh meleset. Perbuatan keji mereka sebalik membakar semangat wira-wira negara untuk terus maju memburu mereka walaupun berhadapan dengan pelbagai kemungkinan, wallahualam.

Bersambung…In syaa Allah.


[1]           Patrol adalah unit terkecil dalam pasukan VAT 69 dan mengandungi enam orang anggota.

[2]           Panel Penyelidik dan Penemuramah. (2011). Warisan Darah Perwira – Sang Saka Biru (Jilid 111). Kuala Lumpur: Institut Integriti Malaysia. Transkripsi wawancara sejarah lisan DCP Dato’ (B) Mohd Anuar bin Md Zain.

[3]             Panel Penyelidik dan Penemuramah. (2011). Warisan Darah Perwira – Sang Saka Biru (Jilid 1). Kuala Lumpur: Institut Integriti Malaysia. Transkripsi wawancara sejarah lisan SM (B) Hamzah bin Hashim.

[4]             Panel Penyelidik dan Penemuramah. (2011). Warisan Darah Perwira – Sang Saka Biru (Jilid 111).

[5]           PW U I Arumugam a/l Manickam (B), Buku Harian Penerbangan Anak Kapal.

[6]             Panel Penyelidik dan Penemuramah. (2011). Warisan Darah Perwira – Sang Saka Biru (Jilid 111).

[7]            Brig Jen Dato’ Dr Mohd Radzi bin Hj Abdul Hamid, MC. (2019). Serang Hendap Kampung Lalang. Kem Sungai Buluh: Markas 11 Briged, hlm. 181.

[8]        Sinar Harian. Mak Cik Saadiah sudah tiada. 4 September 2021. Lihat https://www.sinarharian.com.my/ article/159612/EDISI/Mak-Cik-Saadiah-sudah-tiada.

[9]        Zahriman Alias. (2021). ‘F Team’ Tenggelam Dalam Rahsia – Bahagian 2. Shah Alam: Rabbani Integrated.

[10]         Muhammad Zulsyamini Sufina Suri, My Metro, Tiada lagi makanan dihantar Mak Cik Saadia.  Lihat https://www.hmetro.com.my/utama/2021/09/751142/tiada-lagi-makanan-dihantar-mak-cik-saadiah. Ibid.

— BebasNews

Leave a Reply