Senoi Praaq. Sumber gambar - sinarviral.kini.blog

Sambungan dari SINI

Sementara pasukan VAT 69 hanya diatur gerak ke kawasan Op Bamboo untuk operasi khusus sahaja, pasukan Senoi Praaq dari Bn 19 dan Bn 20 PPH pula merupakan pasukan tetap yang diatur gerak ke  operasi ini. Kehadiran pasukan Senoi Praaq telah dapat mengurangkan kegiatan musuh daripada mempengaruhi Orang Asli.  Pasukan ini telah berjaya membunuh petualang dan merampas senjata mereka dalam beberapa kejadian.

Antara contoh kejayaan mereka melibatkan pertempuran dengan musuh berlaku pada 2 Oktober 1977. Kejadian berlaku apabila satu sub-unit daripada Bn 20 PPH telah bertembung dengan segerombolan musuh yang dianggarkan kekuatannya 10 hingga 15 orang. Musuh ketika itu sedang mendapatkan makanan di kawasan Pulau Tujuh, Ulu Perak. Pertempuran ini mengakibatkan dua orang musuh telah terbunuh.[1]

Pada 14 Disember 1977 pula, pasukan Senoi Praaq telah berjaya membunuh tiga orang musuh. Kejayaan ini hasil daripada maklumat daripada Orang Asli di Pos Terhong yang telah membuat laporan bahawa terdapat satu kumpulan seramai 20 orang pengkhianat negara sedang berehat di satu kawasan lembah berhampiran dengan pos  tersebut. Laporan ini juga menyatakan bahawa musuh akan meninggalkan lokasi tersebut dalam masa beberapa hari lagi.

Peluang yang tidak boleh berlalu begitu sahaja. Lantas Pegawai Pemerintah Bn 19/20 PPH membuat keputusan menghantar pasukan tambahan untuk operasi memburu dan memusnahkan musuh. Pasukan tambahan ini membabitkan dua platun setiap satu dari Bn 19 dan Bn 20 PPH. Sebuah Nuri dari Butterworth telah ditugaskan untuk mengatur gerak trup ke lokasi terbabit. Kedua-dua platun tersebut diterbangkan dari Kroh ke Pos Terhong pada 13 Disember 1977. Pasukan ini diketuai oleh DSP Syed Zainal Abideen Alsagoff selaku Penolong Pemerintah Bn 19/20 PPH yang berpangkalan di Kroh. Apabila tiba di Pos Terhong, mereka telah meredah hutan sepanjang malam menuju ke lokasi PGK.[2]

Pada awal keesokan hari, 15 Disember 1977, mereka tiba di lokasi musuh. Seterusnya, DSP Syed Zainal mengatur gerak anggotanya untuk mengepung separuh daripada kawasan musuh. Apabila menyedari musuh sudah sedia untuk bergerak, beliau telah mengarahkan anggotanya untuk menyerang sehingga tercetusnya pertempuran. “Bang…bang…bang.” Pertempuran berterusan selama 15 minit sebelum berhenti. Tipikal taktik musuh yang tahu mereka tidak dapat mampu bertahan lama, mereka bertindak melarikan diri.”

Apabila pertempuran berakhir dan semasa melakukan penggeledahan kawasan tersebut, mereka telah ditemukan tiga mayat musuh, iaitu dua lelaki dan seorang wanita, lima pucuk raifal jenis  carbine, 47 butir peluru carbine, empat butir bom tangan, sepucuk pistol dan tujuh beg galas.[3]

Pada 9 Jun 1980 pula, platun dari Bn 20 PPH yang diketuai oleh Insp Gunasegaran a/l Ratinam Gunasegaran selaku Ketua Platun Khas bersama 20 orang anggotanya telah membuat rondaan di kawasan barat Pos Gob. Semasa rondaan, mereka berjaya mengesan pergerakan segerombolan musuh dengan kekuatan yang dianggar 30-40 orang. Walaupun kekuatan PPH hanya 21 orang, Insp Gunasegaran tidak mahu melepaskan peluang. Justeru beliau terus menjejaki musuh. Tidak lama kemudian, beliau nampak 4 orang musuh dari kumpulan pengkhianat negara sedang mendaki bukit. Dengan penglihatan itu, beliau dengan segera telah memberi arahan sewajarnya kepada anak buahnya. Pergerakan mereka penuh berhati-hati.

Dalam berhati-hati itu, seorang musuh telah menyedari kehadiran Insp Gunasegaran. Siapa cepat dia selamat. Itu keputusan Insp Gunasegaran. Tanpa bantuan anggotanya beliau telah melepas tembakan terhadap 2 orang musuh. “Bang…bang…bang.” Tersungkur kedua-dua orang musuh dek tindakan pantas Ketua Platun. Namun musuh tersungkur menyembah bumi, tembakan mereka mengena dada sasaran.  Insp Gunasegaran terus rebah. Perjuangan beliau tidak berakhir di situ. Beliau nekad untuk menentang musuh durjana. Walaupun darah membuak-buak membasahi bumi, namun beliau bangun semula dan terus menembak musuh. Akibatnya seorang lagi musuh tersungkur. Namun, beliau turut tersungkur!

Sjn 62059 Long a/l Pandak, selaku Sarjan Platun, sebaik sahaja melihat komandernya rebah dengan keberanian yang tiada tolok bandingnya tanpa menghiraukan dentuman grenad daripada pelancar grenad M79 dan peluru bersimpang-siur yang dimuntahkan oleh senjata automatik musuh, telah meluru ke Insp Gunasegaran. Seterusnya beliau memikul komandernya ke tempat yang selamat. Musuh yang melihat tindakan Platun Khas yang begitu bersemangat, tiada pilihan melainkan bergegas berundur ke arah ke sempadan Thai.

Selaku Sarjan Platun, Sjn Long mengambil alih sebagai komander Platun Khas. Beliau seterusnya memohon helikopter untuk misi casevac. Sebuah Nuri, FM1736 yang dikendalikan oleh Lt (U) Husain Shah bin Abdul Hamid bersama Lt M (U) Azizan in Ashaari dan Sjn Azhar berlepas dari No 3 Skuadron, TUDM Butteworth dipertanggungjawab melakukan misi tersebut.[4] Tapi apakan daya, ketibaan pesawat agak terlewat. Casevac bertukar kepada bodevac. Insp Gunasegaran banyak kehilangan darah. Namun, walau dalam keadaan begitu  beliau mengingatkan anak buahnya supaya meneruskan perjuangan demi untuk Batalion, Pasukan dan negara.

Pemergian komander mereka tidak sama sekali melemahkan semangat perjuangan platun yang kini dipimpin oleh Sjn Long. Malah mereka berkobar-kobar mahu membalas dendam terhadap petualang negara yang telah membunuh komander mereka. Dengan kekuatan 20 anggota, mereka terus menjejaki musuh durjana. Pada  20 Jun 1980, lebih kurang jam 6:50 pagi, mereka berjaya mengesan kedudukan musuh. “Bang…bang…bang.” Berlaku pertempuran antara trup dengan musuh. Dalam pertempuran ini, unit PPH ini telah berjaya membunuh dan menawan masing-masing seorang musuh, senjata dan dokumen penting.[5]

Wira-wira negara. Kiri: mendiang Insp 1/8294 Gunasegaran a/l Ratinam Gunasegaran PGB dan mendiang Insp 62059 Long a/l Pandak PGB. Sumber: SAC (B) Norizan bin Murad
New Sunday Times, Orang Asli no longer support Reds, Thai Minister is told, 18 March 1968. 
Sumber: Scrap Book No 3 Skuadron, PU Butterworth

Kehadiran anggota PPP Senoi Praaq berjaya mengawal pengganas komunis mempengaruhi Orang Asli. Dalam taklimatnya kepada Tan Sri Ghazali Shafie, Menteri Dalam Negeri dan Jen Lek Neomali, Menteri Dalam Negeri Thailand pada 18 March 1979, Supt Ahmad Tajuddin bin Idris, Pegawai Pemerintah Bn 19 PPH Senoi Praaq di Kroh, memberitahu bahawa tindakan kerajaan telah berjaya mempengaruhi Orang Asli di kawasan pedalaman daripada membantu pengganas komunis.[6]

 Bersambung…In syaa Allah

[1]     Mohd Anuar Md Zain. (1989). Roles Of The Senoi Praaq 50. Catatan beliau berlandaskan kepada Operational Records of Bn. 20 PPH, Bidor, rujuk 17/16/3, 15 Oktober 1988.

[2]      Temu bual dengan Supt (B) Syed Zainal Abideen Alsagoff di Ampang, Selangor pada 9 Februari 2014. Menurut beliau ketika itu Bn 19 dan Bn 20 PPH masih satu entiti.

[3]      Utusan Malaysia, Laporan Khas–Kunci runtuh pengaruh komunis, 24 November 2012.

[4]      Husain Shah bin Abdul Hamid. Buku Log Penerbangan Anak Kapal.

[5]      Sejarah Operasi-Operasi PPH/PGA Briged Utara (Ops Bamboo)–(PR)85/9/1/37, tanpa tarikh. Mendiang Insp 1/8294 Gunasegaran a/l Ratinam Gunasegaran dan Insp 62059 Long a/l Pandak telah dianugerah Panglima Gagah Berani (PGB) pada Jun 1981.

[6]      New Sunday Times, Orang Asli no longer support Reds, Thai Minister is told, 18 March 1968.

— BebasNews

Leave a Reply