Barisan artis dan penaja yang menjayakan kempen haji tahun untuk siaran TV AlHijrah.

SESUAI dengan musim haji ini, TV Alhijrah tidak ketinggalan menyajikan pelbagai program yang dapat mendekatkan penonton dengan Tanah Suci Mekah.

Menggalas tanggungjawab besar sebagai stesen televisyen yang mempromosikan gaya hidup Islam, TV AlHijrah sentiasa meletakkan kepentingan dakwah Islamiah sebagai roh dan orientasi penyiarannya.

Ini termasuk meletakkan komitmen untuk menjadi stesen televisyen utama negara yang meraikan hari kebesaran Islam menurut sunnah Baginda Rasulullah S.A.W.

Ketua Pegawai Eksekutif TV AlHijrah, Namanzee Harris, berkata, TV AlHijrah masih mengekalkan tradisi sebagai sebuah stesen televisyen utama di Malaysia yang meraikan hari kebesaran Islam dengan penuh barakah.

Namanzee Harris berharap program ‘Baitullah Bertemu Kembali’ mendapat tempat di hati penonton TV AlHijrah.

“Kami memilih untuk meraikan Zulhijah secara umumnya dan Aidiladha secara spesifiknya dengan melancarkan kempen Program Haji 1443H bermula 20 Jun 2022 hingga 13 Julai 2022.

“Pada tahun ini, tema ‘Baitullah Bertemu Kembali’ diangkat menjadi latar, tema dan panduan kepada kandungan yang ditayangkan di stesen ini sepanjang kempen haji 1443H berlangsung.

“Tema ini turut jelas menyatakan objektif penyiaran kami sepanjang Zulhijah ini iaitu menjadi stesen pemangkin inspirasi yang mendorong keinginan penonton semua untuk menjejakkan kaki ke Tanah Suci Mekah apabila berkemampuan,” katanya.

Namanzee yang ditemui sewaktu majlis sidang media pelancaran Kempen Haji 1443H berkata, cabaran saban tahun dalam mencorak arah serta hala tuju program-program yang terbaik dan menarik untuk disajikan buat penonton tidak pernah mematahkan semangat stesen TV AlHijrah untuk terus berbakti kepada penonton.

“Pada kempen haji yang lalu jumlah tontonan TV AlHijrah adalah sebanyak 3.3 juta tontonan. Jumlah ini amat memberangsangkan bagi stesen berkonsepkan Islam seperti kami.

“Jumlah tontonan itu juga menjadi pemangkin semangat serta suntikan motivasi untuk kami menghidangkan lebih banyak program menarik dan berkualiti merangkumi program-program keagamaan, bual bicara, dokumentari, program masakan, rancangan khas seperti kapsul serta lintas langsung dari Mekah Al-Mukarramah.”

TV AlHijrah membariskan sembilan program menarik dan terbaharu yang disediakan khas buat santapan rohani penonton di samping program-program sedia ada.

Program “Munajat Arafah” yang akan bersiaran secara langsung selama 17 jam bermula seawal 5 pagi hingga 10 malam bersempena hari Arafah. Manakala rancangan “Perisitiwa Arafah” memberikan gambaran kepada penonton kehidupan di Padang Mahsyar serta ibrah daripadanya.

Selain itu, saksikan bual bicara Live “Labbaikallah” yang telah memasuki tahun kesepuluh siaran yang bakal dikemudi oleh Prof. Madya Datuk Dr. Mohd Farid Ravi Abdullah dan Ustaz Azhar Ghazali.

“Sembang Haji” yang membincangkan isu-isu haji dan menjawab persoalan serta tanda tanya dalam kalangan masyarakat dan “Tangisan Di Baitullah” yang memaparkan seleksi kisah penghijrahan mereka yang rindu untuk meratap dan bermuhasabah diri di Baitullah untuk dijadikan pedoman penonton.

Program-program menarik lain yang turut disusun khas adalah seperti “Musafir Agung”, “Seikhlas Hati”, program masakan “Camca”, “Riwayat Akhir Zaman” dan “Interaktif Haji”.

Penonton juga boleh mendapatkan perkembangan terkini pergerakan jemaah haji Malaysia di Tanah Suci Mekah. Laporan ini dimuatkan di dalam “Berita AlHijrah” setiap hari dan juga portal berita Alhijrahnews.com sehingga selesai kemuncak musim haji.

Jangan ketinggalan untuk menyaksikan telefilem khas Aidiladha berjudul “Campervan Haji Meon”. Bakal disiarkan pada Ahad, 10 Julai 2022, pukul 10 malam, telefilem lakonan Jalil Hamid, Fauziah Nawi dan Yamani Abdillah ini berkisar kisah hidup Pak Meon yang akan menunaikan haji buat kali kedua.

Sebelum berangkat ke Tanah Suci, Pak Meon berhasrat untuk berjumpa semua anggota kugirannya sewaktu dia muda dahulu untuk memohon kemaafan atas kesalahan pada masa lalu. Pelbagai kejadian tidak dijangka berlaku sepanjang perjalanan Pak Meon mencari kesemua sahabatnya.

Rancangan-rancangan menarik Kempen Haji 1443H di TV AlHijrah turut boleh dinikmati menerusi aplikasi telefon bimbit stesen ini yang dikenali sebagai AlHijrah Plus. Lebih 5,000 program ilmu pendidikan serta hiburan berlandaskan Islam dapat ditonton bila-bila masa dan di mana sahaja. — BebasNews

Leave a Reply