Lt Rajasaikaran Naguran, Ketua Trup No 8, ‘Zulu’ Skuadron. Sumber: Mej Rajasaikaran Naguran (B)

Sambungan dari  SINI

Pada malam 19 Jun 1978, mereka semua bertolak dari Kroh dengan kenderaan  dan tiba di Ban Chan Tharat hampir tengah malam. Mereka meneruskan pergerakan ke lokasi sementara di kaki sebuah bukit. Mereka tiba di lokasi tersebut pada awal pagi 20 Jun 1978.

*****

Mej Duraisamy seterusnya mengarah Lt Rajasaikaran memasuki ‘Sektor Bravo’ untuk meluaskan kawasan operasi. Bagi tujuan itu, Lt Basri Asari ditumpangkan kepada Lt Rajasaikaran untuk membantunya jika bantuan meriam diperlukan. Tanpa berlengah, Lt Rajasaikaran dan anggotanya bersama Lt Basri Asari dan timnya bergerak ke sektor terbabit. Apabila dimaklumkan kepada Ketua Skuadron yang mereka telah tiba di lokasi itu, Lt Rajasaikaran telah diarah untuk mengenal pasti lokasi yang sesuai  untuk penghantaran ulang bekal yang akan digugurkan oleh Nuri.

Setelah berehat sebentar, pada lebih kurang jam 1:00 tengah hari, Lt Rajasaikaran mengetuai RKK (Ronda Kumpulan Kecil) terdiri daripada 5 anggotanya dan seorang anggota TBPP, bergerak bagi melaksana tugasan seperti yang diarahkan. Anggota terbabit ialah: 25867 L/Kpl Sofri bin Jaafar; 29571 Tpr Mohd Effendi bin Awang Abdullah; 30717 Tpr Mohd Amin bin Hassan;32537 Tpr Minhat bin Abdullah; 930286 Tpr Jasman bin Safar; Pbt Wah Jirat [email protected] Kadir (TBPP).[1]

Aturan pergerakan di dahului oleh L/Kpl Sofri diikuti Lt Rajasaikaran, Pbt Wah Jirat, Tpr Mohd Effendi, Tpr Mohd Amin, Tpr Minhat dan Tpr Jasman di belakang sekali. Setelah bergerak hampir 30-40 minit, mereka menghampiri kawasan lapang. “Pelik, kawasan lapang di tengah hutan dara? Ada yang tidak kena,” terfikir Lt Rajasaikaran.

Lt Rajasaikaran memberi isyarat untuk berhenti dan   mengarah anggota berkedudukan sebaris (standard line) untuk menggeledah kawasan tersebut. Mereka menggeledah kawasan itu dengan teliti namun tidak menemui sebarang kesan kehadiran pengganas komunis. Dengan itu, mereka meneruskan rondaan dengan lebih berhati-hati.

Setelah mengenal pasti satu lokasi yang sesuai, RKK berehat sebentar sebelum bergerak semula ke pangkalan. Setelah bergerak hampir 30-40  minit, mereka tiba di lokasi kawasan lapang itu.  L/Kpl Sofri yang masih mendahului pergerakan, tiba-tiba memberi isyarat untuk berhenti dan menunjukkan sesuatu kepada Lt Rajasaikaran. Mereka mendapati terdapat dua beg galas terletak berhampiran sebatang pokok. “Dari mana pula datang beg-beg ini?” Sungguh menghairankan. Kerana penggeledahan sebelum itu tidak diketemukan sebarang beg. Salah satu barang dalam karung itu terdapat sehelai tuala ‘Good Morning’ yang masih basah. Pbt Wah Jirat dengan menggunakan senjata mengambil tuala itu.

Ini membimbangkan Lt Rajasaikaran. “Ah…ini satu tipu helah musuh. Mungkin aku berada dalam zon bunuh,” bermain dalam fikiran.

Lantas Lt Rajasaikaran memberi isyarat kepada semua anggota untuk berkedudukan pelindungan sekeliling (all round defence). Di waktu yang sama beliau telah menghubungi pangkalan terup dengan menggunakan ‘walkie talkie‘ memaklumkan untuk bersiap sedia sebarang kemungkinan.

Naluri beliau tepat sekali. Salah seorang anggotanya,  Tpr Md Amin yang berada di sebelah hujung telah ternampak 2 orang musuh menuju ke arahnya. Dalam keadaan begitu getir, beliau tidak sedia menunggu musuh menembaknya dahulu. Siapa cepat dia selamat. “Bang…bang…bang.” Lantas  beliau lepaskan tembakan dan berlaku tembakan antara kedua-duanya. Lain anggota terus menembak ke hala tembakan musuh itu.

Kekuatan musuh bukan 2 orang itu sahaja. Itu yang dialami oleh komando. Kini mereka berhadapan dengan tembakan bertubi-tubi dari lereng bukit. Mereka telah diserang hendap! Dari kuasa tembakan musuh Lt Rajasaikaran menganggar kekuatan musuh adalah lebih besar dari kekuatan beliau yang hanya 6 orang. Beliau perlu membuat sesuatu supaya musuh tidak ketahui kekuatan RKK. Justeru, Lt Rajasaikaran telah mengarah Pbt Wah Jirat menembak pelancar grenad M79 ke arah musuh di lereng bukit.  (Peluru M79 TBPP memberi kuasa tembakan yang kuat berbentuk semburan apabila di tembak). Beliau juga mengarahkan Tpr Minhat membaling bom tangan ke arah musuh di lereng bukit.

Pertempuran berlanjutan lebih kurang 7-10 minit. Keadaan begitu getir sekali. Tetapi bernasib baik. Sebaik sahaja menerima mesej daripada Ketua Trup mereka melalui walkie talkie, Kpl Md Isa, Hassan Leong dan beberapa anggota yang berada di pangkalan sementara  lain bergegas ke lokasi yang dimaksudkan. Sebaik sahaja mendengar tembak-menembak, mereka menukar langkah  kepada berkejar ke lokasi pertempuran.

Walaupun keadaan tidak memihak kepada komando, Lt Rajasaikaran dan anggotanya begitu bersemangat menentang musuh. Undur tidak sama sekali. Beliau menghubungi Lt Basri Ashari meminta bantuan tembakan meriam terhadap sasaran yang  telah di daftar.

Lantas Lt Basri Asari membuat ‘fire mission,’ panggilan tembakan. “Boom…boom…boom.” Letupan bertubi-tubi peluru HE 105 mm dimuntahkan oleh meriam Howitzer ke atas sasaran. Bukan sahaja musuh kecut perut dibedil oleh meriam,[2] komando juga dalam keadaan begitu. Mana tidaknya, terdapat peluru meriam jatuh sehampir 20 meter dari kedudukan mereka. Sungguh berbahaya kepada kedua-dua pihak. Ini membuat Lt Rajasaikaran mengarahkan supaya bedilan meriam dihentikan. Apa pun, tembakan tersebut memang amat berkesan.[3] Berkepul asap hitam di lokasi pertempuran sehingga membatas penglihatan buat seketika waktu. Dan tiada lagi tembakan musuh. Mereka sudah berundur.

Lt Rajasaikaran begitu lega apabila mendapati semua anggotanya selamat dan tidak mengalami sebarang kecederaan manakala semangat mereka begitu tinggi. Seterusnya beliau telah membahagikan anggotanya kepada 2 Kumpulan Penggeledahan. Semasa penggeledahan, Kumpulan Penggeledahan di lokasi pertempuran ditemukan mayat seorang pengganas komunis dalam keadaan terlentang. Tangan kanannya masih memegang raifal M16 di atas dada sementara jarinya masih terlekat di picu senjata. Pada pengamatan mereka, mangsa seorang remaja dalam usia 17-20 tahun. Laras M16 masih panas. Semua peluru pada kelopak yang terpasang pada senjata habis di tembak, manakala satu lagi kelopak berisi peluru diikat dengan pita perikat bersama kelopak di senjata.

Sementara itu, Kumpulan Penggeledahan yang melaku penggeledahan di kawasan lereng bukit telah menemui sebanyak 8 beg  yang tersusun dan satu kotak hitam berukuran 3 kaki x 2 kaki x 2 kaki. Pemeriksaan ke atas beg-beg itu menemui pakaian persendirian dan makanan dalam tin. Juga terdapat 1 laras ‘shot gun‘ berjenama ‘Special Force‘ dalam salah satu beg itu. Kotak hitam itu pula mengandungi  ubat-ubatan herba bertulisan Cina dan Thai serta akar kayu. Bukan itu sahaja, terdapat juga sehelai seluar dalam wanita berwarna biru.[4]

Mayat dan ‘harta rampasan’ yang mengandungi 2 laras senjata (M16 dan shot gun), 10 beg galas dan satu kotak hitam  diusung ke pangkalan. Sebuah Nuri tiba di pangkalan sementara No 8 Trup untuk mengambil mayat dan harta rampasan melalui kaedah winching untuk diturunkan di Kroh.

Pada keesokan hari, 21 Jun 1978, dua Kumpulan Penggeledahan telah di atur gerak untuk menggeledah lokasi pertempuran dan memburu musuh yang melarikan diri. Setelah menggeledah hampir 30-40 minit, mereka ternampak seorang lagi musuh yang tersandar di sebelah sebatang pokok besar.

Masih hidupkah musuh itu? Dengan berhati-hati, mereka menghampiri musuh itu. Memang sudah mati. Mayat musuh berbadan tegap dalam usia lingkungan 35-40 tahun. Terdapat kesan tembakan dan kecederaan di bahagian badan. Yang menarik perhatian komando ialah terdapat sebatang giginya bersalut emas. Tetapi tiada sebarang senjata atau peralatan mahu pun beg galas. Kemungkinan musuh itu tercedera atau terbunuh semasa pertempuran semalam atau terkena serpihan bom 105 mm HE. Jika cedera, dia ditinggalkan oleh rakan-rakannya kerana keutamaan adalah menyelamatkan diri mereka sendiri.

Sebuah Nuri ditugaskan untuk mengambil mayat itu. Tugas ini dipertanggungjawabkan kepada saya bersama kru, Lt M (U) Fong Chan Kwee dan Sjn Mohsain bin Hashim yang baru tiba dari TUDM Buttterworth pagi itu untuk giliran kami membuat detasmen di Kroh. Penerbangan Nuri ini diiringi oleh dua buah pesawat helikopter gempur. Mayat dinaikkan melalui kaedah winching.

[1]           Manuskrip daripada Mej Rajasaikaran Naguran (B) yang diterima pada 26 Jun 2022.

[2]          C.C. Chin & Karl Hack (Edit). (2004). Dialogues With Chin Peng: New Light On The Malayan Communist Party. Singapore: NUS, hlm 292. Jawapan kepada soalan apa yang Chin Peng takut terhadap musuh (1968-1989): (1) Senoi Praaq, (2) bedilan meriam, (3) guguran risalah dan hebahan dari pesawat.

[3]           Temu bual dengan Allahyarham Lt Kol Basri bin Asari (B) di Kuala Lumpur 19 Januari 2016.

[4]      Menurut Mej Rajasaikaran terdapat seorang wanita bersama dengan kumpulan musuh yang telah menerima latihan perubatan di Negara Cina.

— BebasNews

Leave a Reply