RAMALLAH, Palestin — Peguam Negara Palestin Akram al-Khatib berkata pasukan dari Amerika Syarikat (AS) akan memeriksa peluru yang membunuh wartawan Al-Jazeera Shireen Abu Akleh.

“Pasukan AS telah pun tiba untuk menjalankan pemeriksaan forensik peluru di Kedutaan AS di Baitulmaqdis,” kata al-Khatib kepada radio rasmi Palestine Voice.

Beliau berkata, peluru itu akan dipulangkan kepada rakyat Palestin selepas peperiksaan, sambil menambah tiada penyertaan pihak Israel dalam analisis ini.

“Peluru itu tidak akan diberikan kepada pihak Israel untuk pemeriksaan,” tambahnya, lapor Agensi Anadolu.

Jurucakap tentera Israel sebelum ini memberitahu Radio Tentera pada hari Ahad bahawa pakar Israel akan memeriksa peluru itu dengan AS.

Pada hari Sabtu, Pihak Berkuasa Palestin berkata, ia telah menyerahkan peluru yang membunuh Abu Akleh kepada pegawai AS untuk menjalankan pemeriksaan forensik.

Pada 11 Mei, Abu Akleh, 51, membuat liputan serbuan tentera Israel berhampiran kem pelarian Jenin di Tebing Barat yang diduduki apabila dia ditembak mati.

Sementara pegawai Palestin dan majikannya Al-Jazeera menuduh Israel membunuh wartawan itu, Tel Aviv menafikan sebarang tanggungjawab.

Pegawai Palestin telah menolak permintaan Israel untuk menjalankan siasatan bersama ke atas kematian wartawan itu.

Pada 26 Mei, al-Khatib mengumumkan bahawa pemeriksaan ke atas mayat Abu Akleh mengesahkan bahawa dia terbunuh oleh peluru penebuk perisai yang ditembak terus ke kepalanya oleh penembak tepat Israel. — BebasNews

Leave a Reply