Gambar hiasan - Foto blogspot.com

CUBA berhenti sejenak dan fikirkan tentang perkara yang menyebabkan anda bersyukur pada saat ini, anda akan berasa lebih menikmati bacaan ini dan beralih ke aktiviti seterusnya dengan lebih ceria.

Mempunyai rasa bersyukur adalah baik untuk kita semua, dan ia seperti pelarut, meleraikan rasa tidak puas hati yang timbul di sekitar perasaan berhak.

Perasaan bersyukur mengalihkan tumpuan anda daripada apa yang salah kepada apa yang betul, dan orang yang bersyukur mendapati mereka mempunyai lebih banyak lagi untuk berasa gembira.

Mengucapkan terima kasih mempunyai kesan positif pada kimia otak anda dan persekitaran sosial anda. Apabila anda melihat kegembiraan anda sendiri atau mood anak anda memerlukan rangsangan, fikirkan sama ada sudah tiba masanya untuk mengucapkan terima kasih.

Tidak menghairankan, orang yang berfikiran negatif tidak melakukannya dengan baik dalam mana-mana bidang kehidupan samada di sekolah, kerja, keluarga, persahabatan; seperti mana mereka yang lebih optimistik, positif dan menyenangkan.

Tiada siapa yang suka menghabiskan masa dengan seseorang yang merengek, merajuk, mengeluh atau mengkritik. Syukurlah, terdapat sisi baik untuk ini jika anda mempunyai anak yang sukar atau anda sendiri cenderung bersikap negatif: Negativiti adalah tabiat fikiran, dan seperti semua tabiat, ia boleh diubah.

Dalam “The Science of Gratitude,” Summer Allen meninjau penyelidikan yang menggambarkan faedah neurologi, fisiologi dan psikologi kesyukuran. Orang yang mendapat markah lebih tinggi pada skala kesyukuran kurang terdedah kepada kemurungan dan lebih berdaya tahan.

Remaja yang bersyukur lebih gembira, lebih terlibat dengan akademik, lebih baik, lebih suka membantu dan lebih popular. Pesakit jantung dengan skor yang lebih tinggi pada skala kesyukuran melaporkan tidur yang lebih baik dan kurang keletihan dan mengalami keradangan yang lebih rendah.

Sikap bersyukur boleh mengubah hidup anda. Ini adalah salah satu perkara terbaik yang boleh anda lakukan untuk anak anda dan orang lain dalam hidup anda.

Dengan membantu anak anda mengembangkan sikap bersyukur, anda meningkatkan peluang mereka untuk kesejahteraan, kebahagiaan, tenaga, keyakinan, empati dan populariti sepanjang hayat mereka.

(Artikel ini merupakan pendapat peribadi penulis semata-mata dan tidak mewakili BebasNews.)

— BebasNews

Leave a Reply