SERDANG — Kerajaan Malaysia mengambil pendirian tegas mengisytiharkan perang habis-habisan terhadap orang tengah dan kartel yang bertanggungjawab terhadap kenaikan harga barang keperluan yang dikatakan sebagai punca inflasi di seluruh negara.

Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, mengeluarkan amaran itu pada pelancaran Ekspo Pertanian, Hortikultur dan Agropelancongan Malaysia (MAHA) 2022 di Serdang hari ini.

“Kerajaan sedang dalam proses menangani manipulasi oleh ‘orang tengah’ dan ‘ kartel dalam sektor pertanian serta rantaian bekalan makanan, yang bertanggungjawab terhadap kenaikan harga barang dan inflasi.

“Malah, Suruhanjaya Persaingan Malaysia (MyCC) pada Jumaat mengeluarkan cadangan keputusannya terhadap lima pengilang makanan ayam yang disyaki bersubahat dalam menaikkan harga makanan ayam.

“Ini sepatutnya menjadi amaran terhadap kartel yang cuba memanipulasi harga dan pasaran,” katanya.

Beliau berkata demikian semasa berucap dalam majlis yang bertepatan dengan Hari Peladang, Penternak dan Nelayan.

Ismail Sabri berkata, di bawah Pelan Tindakan Dasar Keselamatan Makanan Negara 2021-2025 – yang menangani isu keselamatan makanan dan cabaran yang dihadapi negara – kerajaan telah menentukan langkah dan strategi tertentu untuk memberi tumpuan kepada perdagangan, pengeluar dan pengguna.

Katanya lagi, langkah itu berbentuk mengurangkan pergantungan meluas terhadap import bekalan makanan yang mencecah RM60 bilion setahun pada 2021.

“Kedua, menarik pelabur asing untuk melabur dalam sektor agromakanan negara.
Ketiga, menggalakkan penglibatan agresif agensi Kerajaan serta banyak GLC, GLIC dan keprihatinan swasta dalam agenda untuk menjamin keselamatan makanan negara.

“Keempat, memperkukuh sinergi Kerajaan Persekutuan dengan Kerajaan Negeri dalam menambah keluasan tanah untuk aktiviti pertanian dan akhir sekali, kerajaan komited untuk menyediakan pelbagai bantuan sama ada dalam bentuk subsidi, geran atau pembiayaan untuk membantu usahawan dalam industri pertanian dan mereka yang berada di sepanjang rantaian nilai,” katanya.

Jelasnya lagi, kerajaan juga memastikan isu keselamatan makanan negara sentiasa diberi perhatian melalui Jawatankuasa Teknikal Menangani Isu Keselamatan Bekalan Makanan Negara dan Jawatankuasa Pasukan Jihad Menangani Inflasi.

Mengulas lanjut beliau berkata, negara akan menerima RM5.6 Bilion dalam pelaburan asas tani.

“Ia didorong oleh MAHA 2022, kira-kira 28 sesi menandatangani pelbagai memorandum persefahaman (MOU) akan disahkan membabitkan nilai pelaburan lebih RM5.6 bilion. Ini tidak termasuk sesi padanan perniagaan yang melibatkan lapan syarikat pemasaran dari luar negara untuk membawa keluaran Malaysia dan produk agromakanan ke pasaran antarabangsa,” ujarnya.

Mengulas mengenai bantuan RM50 Juta untuk individu, Perdana Menteri mengumumkan kerajaan bersetuju untuk memperuntukkan RM50 juta melalui Agrobank di bawah Program Pembiayaan PEMULIH NewBiz untuk individu termasuk graduan yang ingin memulakan
perniagaan mikro makanan di rumah.

“Bantuan itu boleh digunakan untuk membeli jentera atau pembelian motosikal bagi tujuan penghantaran makanan melalui platform e-hailing dan seumpamanya.

“Skim ini akan menawarkan pembiayaan sehingga RM5,000 untuk kategori pertama dan sehingga RM10,000 untuk kedua. Di bawah program itu, pemohon juga akan diberikan moratorium untuk 6 bulan pertama dari tarikh kelulusan dan dikenakan kadar tiga peratus ke atas keuntungan dari bulan ketujuh sehingga tempoh mereka tamat. Tempoh bantuan adalah selama 60 bulan atau 5 tahun,” katanya.

— BebasNews

Leave a Reply