PETALING JAYA -– Bintai Kinden Corporation Berhad (Bintai Kinden) mengumumkan anak syarikat milik penuhnya Bintai Energy Sdn Bhd telah dilantik oleh World Standard Materials Co. Ltd. (WSM) untuk menjual dan memasarkan bebibir, plat, tiub, paip, gegelung dan kelengkapan kegunaan industri kimia dan petrokimia.

Bintai Kinden, sebuah firma perkhidmatan kejuruteraan mekanikal dan elektrical (“M&E”) menguasai 51 peratus kepentingan dalam Bintai Energy menerusi subsidiari milik penuhnya, Kejuruteraan Bintai Kindenko Sdn Bhd.

WSM yang ditubuhkan pada tahun 1999 di Busan, Korea Selatan terlibat dalam pembuatan dan perdagangan produk keluli industri untuk pelbagai industri di peringkat antarabangsa, termasuk minyak dan gas, penjanaan kuasa, pembinaan kapal, industri kimia dan petrokimia.

Berikutan pelantikan ini, WSM juga akan bekerjasama dengan Bintai Energy untuk mencari peluang serta menyediakan sokongan harga teknikal dan kompetitif yang diperlukan bagi produk manakala Bintai Energy akan bertanggungjawab untuk promosi produk WSM.

Kerjasama itu adalah untuk tempoh tiga tahun.

Azri Azerai, Pengarah Eksekutif Bintai Kinden berkata, “Kerjasama dengan WSM membolehkan kami meluaskan penawaran produk kami kepada industri kimia dan petrokimia yang penting untuk peranan mereka dalam rantaian nilai industri lain seperti plastik dan automotif semasa mereka membekalkan bahan mentah.”

Azri Azerai

“Kami gembira kerana berpeluang bekerjasama dengan WSM, yang mana usaha penyelidikan dan pembangunannya telah diberi ganjaran dengan bebibir, paip dan kelengkapan berkualiti yang digunakan dalam industri kimia dan petrokimia. Kami berharap dapat bekerjasama untuk mengembangkan pasaran produk WSM di Malaysia.”

Presiden WSW, Ahn Byung Hwan berkata: “Kami tidak sabar untuk bekerjasama dengan Bintai Energy bagi membawa produk kami ke pasaran Malaysia. Kami percaya bahawa secara bersama, kedua-dua pihak akan dapat memasuki industri kimia dan petrokimia.”

— BebasNews

Leave a Reply