Bell Ngasri antara selebriti yang membantu menjayakan kempen e-waste bersama Jabatan Alam Sekitar

PERANAN artis juga tidak kurang pentingnya dalam menjayakan sesebuah projek atau kempen. Sebagai public figure mereka mempunyai ramai pengikut dan sedikit sebanyak dapat membantu.

Itupun kalau artis berkenaan menggunakan kedudukannya dengan cara betul dan bukan menimbulkan masalah. Antara artis yang menggunakan kelebihan mereka sebagai public figure dengan cara bermanfaat adalah pelakon dan pengacara, Fahrin Ahmad serta Bell Ngasri.

Fahrin sebelum terbabit dengan kempen kesedaran e-waste bersama Jabatan Alam Sekitar (JAS) mengenai kepentingan pengumpulan buangan peralatan elektrik dan elektronik dalam kalangan penduduk, seperti orang lain, dia juga tidak ambil peduli mengenai e-waste di negara ini.

“Bila dah terbabit baru saya faham tentang e-waste kerana sebelum ini saya anggap ia sebagai bahan buangan biasa saja. Sebenarnya banyak yang saya pelajari mengenai e-waste ini.

Jabatan Alam Sekitar membuka peluang kepada selebriti untuk bersama-sama mereka menyebarkan kesedaran mengenai usaha kempen e-waste.

“Barangan elektronik dan elektrik kita seperti telefon bimbit serta televisyen yang rosak tidak boleh dibuang sesuka hati kerana ia memberikan kesan yang tidak baik kepada alam sekitar.

“Malah saya juga dapat banyak DM (direct message) daripada rakan selebriti dan peminat yang bertanya mengenai perkara ini selepas terbabit dengan kempen e-waste.

“Bagi saya setiap daripada kita boleh memainkan peranan masing-masing dalam memastikan kempen ini berjaya demi kebaikan bersama seperti di Jepun misalnya yang berjaya menghasilkan pingat Olimpik dari bahan buangan produk e-waste,” katanya.

Sementara itu, Timbalan Ketua Pengarah (Pembangunan) JAS, Kementerian Alam Sekitar dan Air, Dr Norhazni Mat Sari berkata, penglibatan selebriti sejak setahun lalu secara langsung membantu menyampaikan maklumat berkaitan e-waste kepada khalayak menerusi platform media sosial jabatan dan juga selebriti terbabit.

Selepas menyertai kempen e-waste, Fahrin Ahmad sedar tentang kepentingan pengumpulan buangan barangan peralatan elektrik dan elektronik.

“Kita gembira dan melihat satu perkembangan baik dengan penglibatan para selebriti dalam membantu kempen ini kepada masyarakat awam.

“Sebenarnya sejak tahun lalu kita sudah mula membabitkan golongan selebriti dalam kempen kita. Alhamdulillah ia memberikan satu kesan yang baik,” katanya dalam sidang media selepas merasmikan Karnival Jom E-Waste baru-baru ini sempena Hari E-Waste Antarabangsa yang disambut pada 14 Oktober setiap tahun.

Beliau berkata Fahrin Ahmad dan Bell Ngasri sebagai contoh, memberikan komitmen yang baik sejak terbabit secara langsung pada tahun lalu dalam beberapa siri kempen dan program mengenai e-waste.

Katanya, pihaknya membuka peluang kepada semua selebriti yang berminat tanpa menetapkan sebarang kriteria asalkan sudi membantu menyebarkan kesedaran mengenai usaha kempen e-waste kepada rakyat Malaysia.

Dr. Norhazni Mat Sari (dua dari kanan) sewaktu majlis Karnival Jom E-Waste baru-baru ini.

Tambahnya, meskipun kesedaran masih di tahap rendah sejak kempen ini bermula pada 2014, namun saban tahun sentiasa memperlihatkan kadar peningkatan terhadap pengumpulan e-waste iaitu sekitar 100 tan metrik pada peringkat awal meningkat kepada 2,650 tan metrik pada 2021.

“Bagi tahun ini, sehingga September sebanyak 2,141 tan metrik e-waste berjaya dikumpulkan di seluruh negara. Jumah itu ialah dari 200 pusat pengumpulan yang diperkenalkan di serata negeri,” katanya.

— BebasNews

Leave a Reply