Pekerja-pekerja Singapura yang terjejas syarikat induk Facebook itu merupakan antara 11,000 yang diberhentikan di seluruh dunia, menggunakan LinkedIn untuk mengumumkan berita dan mencari peluang-peluang kerja baharu.

Ekoran pengumuman Meta bahawa sebanyak 11,000 kakitangannya akan diberhentikan, mereka yang terjejas di Singapura – di jabatan-jabatan yang berkisar daripada pemasaran kepada kejuruteraan – menggunakan platform rangkaian LinkedIn untuk berkongsi berita mengenai pemecatan mereka.

Kakitangan induk Facebook itu merupakan antara mangsa terbaharu dalam pemberhentian kerja berskala besar yang membelenggu industri teknologi.

Di samping mengurangkan tenaga kerjanya kira-kira 13 peratus, Meta turut “memotong perbelanjaan budi bicara dan melanjutkan pembekuan penggajian sepanjang suku pertama (2023),” kata ketua eksekutif, Mark Zuckerberg dalam satu pesanan kepada pekerja-pekerja pada Rabu lalu.

Pemberhentian kerja besar-besaran antara yang terbesar tahun ini dan yang pertama dalam sejarah 18 tahun Meta, muncul selepas ribuan pengurangan kerja di syarikat teknologi lain termasuk Twitter milik Elon Musk, Microsoft dan Snap.

Menurut laman sesawang menjejak, layoffs.fyi, bilangan pemberhentian kerja teknologi dalam akaun 2022 bagi lebih daripada separuh yang berlebihan sejak Covid-19.

Ramai orang bimbang bahawa gelembung teknologi pecah, kata seorang pakar penyelidikan dalam teknologi, kesejahteraan dan kelakuan manusia yang bercakap kepada CNA, semalam.

“Tempoh pertumbuhan pesat dalam teknologi tampak telah berakhir tetapi masih belum pasti bagaimana sektor teknologi menyesuaikan diri melalui landskap dunia yang berubah,” kata Jean Liu, professor madya psikologi di Kolej Yale-NUS.

Industri teknologi sentiasa mengharungi “tempoh pengubahsuaian dan pemulihan besar”, seperti “gelembung dotcom” dalam pertengahan 1990-an hingga awal 2000-an, tambah Dr. Natalie Pang, penyiasat utama di Pusat bagi Internet dan Masyarakat Yang Dipercayai di Universiti Kebangsaan Singapura.

Pengambilan meluas teknologi di tempat kerja dan rumah mendorong “pertumbuhan penting” bagi industri ketika dua tahun lalu pandemik tetapi era pascapandemik telah menonjolkan keperluan untuk mengubah suai dan membetulkan, katanya.

“Dalam kes pemberhentian kerja terbaharu, saya akan katakan bahawa teknologi berada dalam satu tempoh besar pengubahsuaian – kebanyakan mereka mungkin melebihi pasaran mereka sambil menghadapi lebih banyak pesaing dan pada masa sama, perlu mencari lebih banyak kos efisien untuk bekerja sebagai pertubuhan, semakin membesar,” tambah Pang.

“Meta turut melabur dengan banyak dalam metaverse dan masih belum pasti sama ada ini akan berjaya.”

Liu turut berkongsi segelintir lembaran sebar umum dalam siaran LinkedIn, kelmarin yang mengandungi butiran hubungan orang di Singapura yang terjejas dengan pemberhentian kerja teknologi pada 2022 daripada Meta kepada platform pemerosesan pembayaran Stripe. – CNA

Leave a Reply