Muhyiddin Yassin

KUALA LUMPUR — Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim telah menggadai prinsip tatakelola yang baik seperti yang dijaja semasa kempen pilihan raya apabila melantik kleptokrat menganggotai Kabinet , kata Pengerusi Perikatan Nasional (PN), Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Beliau yang juga Presiden Bersatu turut menyifatkan barisan kabinet paling mengecewakan dalam sejarah negara apabila seorang yang telah dipanggil membela diri terhadap 47 pertuduhan jenayah rasuah, pecah amanah dan pengubahan wang haram di mahkamah dilantik sebagai Timbalan Perdana Menteri.

“Tindakan Anwar ini ibarat menjual maruah negara semata-mata kerana keinginannya menjadi Perdana Menteri.

Kabinet kleptokrat yang tertubuh atas penipuan terhadap mandat rakyat ini tidak mempunyai sebarang keabsahan untuk berfungsi sebagai badan eksekutif tertinggi negara,” katanya melalui Facebooknya hari ini.

Menurut Muhyiddin, Anwar sendiri sebagai Perdana Menteri memegang jawatan Menteri Kewangan, satu amalan yang membawa kepada pemusatan kuasa dan penyelewangan berskala besar seperti yang berlaku dalam kes 1MDB sebelum ini.

“Bagaimana rakyat dan pelabur boleh percaya terhadap kepimpinan Anwar apabila beliau ternyata berbohong kepada seluruh dunia mengenai agenda anti rasuah, reformasi institusi dan pembelaan nasib rakyat jelata.

“Prinsip integriti, ketelusan dan akauntabiliti nyata dikompromi,” katanya.

Selain itu, bekas Perdana Menteri itu berkata, Ahli Parlimen yang dikenali dengan sikap cauvinis melampau dilantik menerajui kementerian tertentu yang bakal mengundang kontroversi dan boleh dijangkakan dasar bersifat perkauman yang ekstrem akan diperkenalkan.

“His reform agenda rings hollow when he could not even stand up in defence of his own party’s struggle to fight against corruption and promote good governance. His worth as a true leader worthy of respect and dignity is now highly questionable,” katanya.

Menurut Muhyiddin, sistem negara telah rosak apabila individu bankrap moral dan prinsip boleh dilantik menerajui negara dan yang terpalit dengan jenayah rasuah menganggotai Kabinet.

“Rasa tanggungjawab dan belas kasihan terhadap rakyat telah tiada dan rakyat juga hilang percaya terhadap tonggak kepemimpinan negara,” katanya.

— BebasNews

Leave a Reply