Kumpulan pertama jemaah haji Malaysia tiba di tanah air

0
391
KUMPULAN pertama jemaah haji Malaysia tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA). NSTP/MOHD FADLI HAMZAH.

 

SEPANG– Kumpulan pertama jemaah haji Malaysia seramai 479 orang tiba di tanah air hari ini melalui penerbangan dari Jeddah, Arab Saudi.

Ketibaan kumpulan itu dalam penerbangan yang turut disertai Pengerusi Tabung Haji (TH) Tan Sri Md Nor Md Yusof di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) di sini, disambut Ketua Pegawai Strategi dan Ketua Kakitangan TH Hizamuddin Jamalluddin, pengurusan kanan TH serta ahli keluarga masing-masing.

Sebanyak 69 penerbangan terlibat dalam operasi membawa pulang 30,200 jemaah haji Malaysia, dengan penerbangan balik terakhir dijadualkan pada 12 Sept ini.

Masrudi Muhammad, 31, ketika ditemui pemberita menyifatkan panggilan haji itu sangat istimewa dalam hidupnya kerana menerima seruan mengerjakan ibadah haji ke Tanah Suci walaupun tidak mendaftar dengan TH sebelum ini.

“Pada awalnya hanya isteri saya yang telah berdaftar dengan TH dan dia menerima panggilan ke Tanah Suci bersama ibu dan ayahnya.

“Tetapi pada saat akhir, ayah kepada isteri tidak dapat pergi atas faktor kesihatan dan saya dipanggil bagi menggantikan tempatnya, di mana pada saya ia adalah panggilan agung dan sangat istimewa,” katanya yang terus mendaftar dengan TH selepas disenaraikan.

Isterinya Nur Diana Mohamed, 30, berkata beliau amat bersyukur kerana diberikan peluang menunaikan haji bersama suaminya walaupun agak bersedih juga kerana ayahnya tidak dapat turut serta ke Tanah Suci.

Menurut beliau, suaminya agak gementar kerana dipanggil pada saat akhir tetapi atas dorongan yang diberikan, Masrudi mula menerima hakikat dan membuat persediaan untuk menjadi tetamu Allah.

“Berbanding saya yang boleh dikatakan bersedia, suami dilihat agak gemuruh tetapi atas dorongan ahli keluarga, kami cekal, terus belajar dan Alhamdulillah, kami dapat mengerjakan ibadah ini sesempurna mungkin,” katanya.

Amir Abdul Rahim, 61, yang berkongsi pengalaman ketika berdepan dengan kejadian hujan lebat ketika wukuf di Arafah berkata, keadaan itu tidak seteruk seperti digambarkan dalam media sosial sebaliknya ia berlangsung tanpa kejadian tidak diingini.

“Memang ada kebocoran sedikit pada khemah, tetapi TH mengendalikannya dengan sangat baik dan kami dapat melaksanakan ibadah tanpa gangguan,” kata pesara guru dari Pasir Mas, Kelantan itu yang mengerjakan haji bersama isteri, Roskhasiah Abdul Rahim, 52 tahun.

  — BERNAMA 

 

Please follow and like us:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here