Kampung Baru: kerajaan tawar RM1,000 sekaki persegi termasuk dalam bentuk pegangan saham

"Kita nak galakkan supaya orang Melayu datang balik dan duduk di Kampung Baru selepas pembangunan (siap) dan mereka ada saham." 

0
504
MENTERI Wilayah Persekutuan Khalid Abdul Samad ketika mengumumkan tawaran baharu dengan RM1,000 satu kaki persegi bagi keseluruhan 825 lot tanah di Kampung Baru yang ditawarkan oleh Kerajaan pada sidang media khas berhubung isu tersebut hari ini. Bagaimanapun, beliau berkata daripada jumlah itu, RM150 adalah pulangan dalam bentuk pegangan saham dalam Syarikat Tujuan Khas (SPV) yang akan ditubuhkan kelak. -- fotoBERNAMA

KUALA LUMPUR — Kerajaan hari ini menawarkan RM1,000 bagi setiap kaki persegi sebagai harga muktamad untuk membeli tanah bagi pembangunan semula Kampung Baru, di sini.

Kadar itu ditetapkan berdasarkan perbincangan Menteri Wilayah Persekutuan Khalid Abdul Samad  dengan Perbadanan Pembangunan Kampong Bharu dan persetujuan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

Khalid berkata daripada kadar RM1,000 satu kaki persegi itu, RM850 akan dibayar berdasarkan pilihan bentuk pulangan yang dipilih pemilik manakala baki RM150 pulangannya adalah dalam bentuk pegangan saham ke atas Syarikat Tujuan Khas (SPV).

Katanya bagi bayaran kadar RM850 pemilik boleh memilih sama ada dibayar  tunai, atau dalam bentuk pulangan unit siap; kombinasi pulangan tunai dan unit siap serta pulangan sebagai pemegang  saham dalam syarikat tujuan khas seperti yang dinyatakan dalam opsyen tawaran jual beli ketika sesi townhall 21 Sept lepas.

“Kita nak galakkan supaya orang Melayu datang balik dan duduk di Kampung Baru selepas pembangunan (siap) dan mereka ada saham.

Bila dia (pemilik tanah) ada saham dia boleh bersuara, beri cadangan (terhadap) apa yang kita bentangkan, mereka tidak hilang kawalan sepenuhnya, bukan jual habis dan tak boleh kata apa-apa dah,” katanya pada sidang media di sini, hari ini.

Kata beliau, bagi pemilik yang memilih untuk mendapatkan pulangan dalam bentuk unit siap, tambahan potongan harga sejumlah 15 peratus akan diberikan.

Katanya perincian dari segi struktur pegangan saham akan diperhalusi oleh agensi-agensi kerajaan yang berkaitan dan akan dimuktamadkan sebelum perjanjian ditandatangani kelak.

“Sehubungan itu, kerajaan ingin menyeru semua pemilik tanah Kampung Baru yang terlibat untuk mengemukakan borang maklum balas mengenai persetujuan pembangunan semula sebelum 30 Nov ini,” katanya.

Pada 21 Sept lepas, Khalid mengumumkan kerajaan menawarkan RM850 bagi setiap kaki persegi bagi  pengambilan tanah untuk pembangunan semula Kampung Baru dan ia adalah kadar tertinggi dinilai oleh Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta dengan mengambil kira faktor mengekalkan syarat kepentingan pemilikan orang Melayu sahaja.

Khalid dilaporkan berkata pemilik dan pewaris tanah boleh memilih antara empat tawaran jual beli iaitu dalam bentuk pulangan tunai, pulangan unit siap, kombinasi pulangan tunai dan unit siap serta pulangan sebagai pemegang  saham dalam syarikat tujuan khas.

Bagaimanapun, sebahagian besar penduduk berpendapat tawaran harga itu tidak setimpal memandangkan  lokasi strategik penempatan itu dan meminta kerajaan mengkajinya semula.

— BERNAMA

Please follow and like us:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here