Muhyiddin pertahan jawatan presiden Bersatu

0
1107
SUASANA pada Parti Pribumi Bersatu Malaysia mengadakan penamaan calon untuk jawatan ahli Supreme Council di Ibu Pejabat PPBM, Menara Yayasan Selangor, Petaling Jaya. NSTP/ASWADI ALIAS.

PERDANA Menteri Muhyiddin Yassin dilihat cuba mengelakkan konfrontasi secara langsung dengan bekas perdana menteri Dr Mahathir Mohamad apabila beliau cuma akan mempertahankan jawatannya sebagai presiden Bersatu dan bukannya bertanding jawatan pengerusi Bersatu, yang merupakan jawatan penting dan berpengaruh dalam parti itu.

Muhyiddin hari ini mengemukakan borang pencalonannya untuk kerusi presiden Bersatu melalui setiausaha politiknya, menurut Bernama.

Muhyiddin, yang menentang Mahathir dengan membentuk sebuah kerajaan baru dengan kerjasama Umno, pernah mengisytiharkan dirinya sebagai pengerusi Bersatu dalam usaha merampas parti itu.

Tindakan itu demi memastikan ahli Parlimen Bersatu menyokongnya sebagai perdana menteri yang baru.

Satu mesyuarat parti yang dipengerusikan oleh Muhyiddin kemudian menolak perletakan jawatannya pada malam yang sama dan meyakinkannya untuk terus berkhidmat pada hari berikutnya, yang dipersetujui beliau.

Setiausaha Agung Bersatu Marzuki Yahya dalam kenyataan rasmi pada 27 Februari mengumumkan bahawa Mahathir akan terus menjadi pengerusi Bersatu.

Muhyiddin mahu Mahathir menerajui kerajaan baru tetapi apabila Mahathir enggan kerana tidak mahu bekerjasama dengan Umno, beliau merampas jawatan pengerusi dengan menolak pelantikan semula Mahathir dan mengumumkan jawatan itu sebagai kosong.

Oleh itu, beliau mengambil alih jawatan sebagai pengerusi yang menghalang Mahathir daripada bertindak ke atasnya.

Muhyiddin kemudiannya menjadi perdana menteri pada 1 Mac.

https://www.malaysiakini.com/news/514876

Please follow and like us:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here