PKP halang 32,000 rakyat bercuti di negara berisiko, kata Hisham

  0
  753
  FOTO: NSTP/MOHD FADLI HAMZAH

  KEMENTERIAN Kesihatan mendedahkan satu daripada punca perintah kawalan pergerakan (PKP)  dikuatkuasakan kerana kerajaan mendapat tahu 8,000 penjawat awam menempah penerbangan ke kawasan berisiko tinggi pada musim cuti sekolah ini.

  Ketua Pengarah Kesihatan, Dr Noor Hisham Abdullah berkata, kerajaan bimbang ia akan mencetuskan gelombang ke-3 jangkitan Covid-19 di Malaysia.

  Katanya, 8,000 penjawat awam daripada sebuah kementerian itu menempah penerbangan ke Jepun, Korea dan negara lain, dengan “ramai lagi daripada kementerian lain”.

  “Tiga minggu lalu, kami meramalkan kemungkinan gelombang ke-3 atau tsunami jangkitan.

  “Ini hanya daripada sebuah kementerian. Dengan ibu bapa dan 2 anak, ada kemungkinan 32,000 rakyat Malaysia akan ke luar negara bercuti,” katanya pada sidang media hari ini.

  Malaysia menguatkuasakan PKP sejak 18 Mac lalu, sebelum melanjutkan perintah itu sehingga 14 Apr ini.

  Merujuk kes ke-26 yang mengunjungi Jepun, Hisham berkata, pesakit itu ialah punca tercetusnya gelombang ke-2 dengan ratusan kes dicatatkan.

  Beliau berkata, itu sebabnya KKM bimbang selepas mendapat tahu mengenai rancangan bercuti secara besar-besaran ketika musim cuti sekolah yang bermula 14 Mac lalu.

  “Kita akan menyaksikan lonjakan luar biasa dan kita tidak mempunyai kapasiti untuk menempatkan 32,000 orang di pusat kuarantin.”

  Katanya, cara terbaik untuk menangani masalah itu ialah melaksanakan PKP bagi memastikan rakyat kekal di rumah dan mengurangkan risiko penularan Covid-19.

  Kluster di Kluang

  Sementara itu, Hisham berkata, KKM mengesyaki 4 kluster di Kluang, Johor membabitkan perhimpunan tabligh di Masjid Sri Petaling yang menyebabkan 88 orang dijangkiti Covid-19 setakat ini.

  “Siasatan sedang dijalankan dan kita rasa berdasarkan siasatan awal, mungkin ada 4 kluster yang berkaitan dengan jemaah tabligh, 4 kes ini hadir di perhimpunan Masjid Jamek Sri Petaling.

  “Apabila mereka kembali ke kampung dan solat berjemaah di masjid dan menjangkiti jemaah lain dan kemudiannya mereka menghadiri majlis perkahwinan di kawasan berkenaan.”

  Katanya, ia juga dipercayai mempunyai kaitan dengan kematian di kawasan itu.

  “Ada kaitan dengan kematian di situ juga sebab itu kita laksana kawalan di kawasan tersebut.”

  Semalam, Menteri Kanan (Kluster Keselamatan), Ismail Sabri Yaakob mengumumkan Kampung Dato Ibrahim Majid dan Bandar Baharu Dato Ibrahim Majid di Simpang Renggam, Kluang dikenakan perintah kawalan pergerakan diperketatkan (PKPD) mulai tengah malam tadi, selepas ramai penduduknya positif Covid-19.

  Hisham berkata, sehingga kini 13,762 jemaah tabligh yang menyertai perhimpunan di Masjid Sri Petaling pada 27 Feb hingga 1 Mac lalu sudah menjalani ujian saringan kesihatan.

  “Sampel yang diambil 12,317 dan kes positif 1,137. Yang negatif 6,623 dan ‘pending’ 4,557 kes.”

  https://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/2020/03/27/laksana-pkp-demi-halang-8000-penjawat-awam-ke-negara-berisiko/
  Please follow and like us:

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here