Cecair pembasmi kuman Bidara Ruqyah tiada kelulusan KKM

  0
  282

  ORANG ramai dinasihati supaya tidak membeli dan menggunakan produk cecair pembasmi kuman ‘Hand Sanitizer Bidara Ruqyah Al-Amin Al-Baghdadi’ yang tidak mendapat kelulusan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

  KKM dalam kenyataan di Facebook, memaklumkan bahawa semua produk cecair pembasmi kuman perlu dirujuk dengan kementerian dahulu, sebelum dipasarkan di Malaysia untuk memastikan ia berkualiti dan selamat digunakan.

  “Penjualan produk tidak berdaftar dan kosmetik tidak bernotifikasi adalah merupakan satu kesalahan di bawah Peraturan-Peraturan Kawalan Dadah dan Kosmetik 1984 dan boleh dihukum di bawah Seksyen 12(1) Akta Jualan Dadah 1952.

  “Syarikat yang melakukan kesalahan boleh dikenakan denda sehingga RM50,000 untuk kesalahan pertama dan denda sehingga RM100,000 untuk kesalahan berikutnya,” menurut kenyataan itu.

  Oleh itu, KKM menasihati orang ramai supaya menjadi pengguna bijak dan berhati-hati semasa membeli produk cecair pembasmi kuman di pasaran.
  Sebarang semakan status produk boleh dibuat di laman web Bahagian Regulatori Farmasi Negara (NPRA) di pautan www.npra.gov.my.
  -Bernama
  Please follow and like us:

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here