Harga minyak rendah tapi tak ada siapa turunkan harga – Ismail Sabri

  3
  5407
  FOTO: Aziz A. Shariff

  MENTERI Kanan Ismail Sabri Yaakob menyorot bagaimana peniaga akan tergesa-gesa untuk menaikkan harga ketika harga bahan bakar tinggi tetapi tidak menurunkan harga barang atau perkhidmatan ketika harga bahan bakar turun ke tahap terendah ketika ini.

  Beliau berkata demikian ketika mengumumkan bahawa kerajaan tidak akan membenarkan pengangkutan awam menaikkan harga tambang walaupun harus beroperasi pada separuh kapasiti kerana kerugian mereka dapat diimbangi oleh harga bahan bakar rendah saat ini.

  “Biasanya kalau harga minyak naik, tambang naik. Tapi minyak turun tambang tak turun-turun juga.

  “Serupa produk lain apabila harga minyak naik, berebut lah mereka jual barangan tapi apabila harga minyak turun, tak ada siapa turunkan harga,” katanya dalam sidang media harian di Putrajaya hari ini.

  Semua pengangkutan awam dikehendaki beroperasi pada separuh kapasiti untuk mematuhi garis panduan jarak sosial yang bertujuan untuk membendung penyebaran Covid-19.

  Menyorot kenaikan tambang RM10 oleh feri yang menggunakan laluan Langkawi-Kuala Perlis dan Langkawi-Kuala Kedah, Ismail berkata kerajaan mahu kenaikan itu ditarik balik.

  Harga tambang biasanya RM23 setiap perjalanan tetapi kini dinaikkan kepada RM33, semalam.

  “Kami memahami bahawa mereka harus mengangkut penumpang pada separuh dari kapasiti biasa tetapi kerugian yang mereka buat dapat diimbangi oleh harga bahan bakar yang rendah,” kata Ismail.

  Harga Minyak Mentah Brent pada masa ini diperdagangkan sekitar AS$32.5 setong, dari paras tinggi AS$72.62 setong pada awal tahun ini.

  Harga minyak kini berada di bawah tekanan ketika sebahagian besar ekonomi global terhenti apabila kebanyakan negara berdepan pandemik Covid-19.

  https://bit.ly/3dODa8J

  Please follow and like us:

  3 COMMENTS

  1. Tengok, Datuk Ismail Sabri sorang aje yg perasan HARGA barang tak turun walaupun HARGA minyak dah turun. Mana orang politik lain yg kononnya sangat2 prihatin pada rakyat?

  2. Harga minyak skrg berubah ikut mingguan, akan menjadi rumit jika peniaga atau operator pengangkutan terpaksa ubah kadar tambang setiap minggu. Dan sememangnya menjadi kelaziman harga yg naik jarang2 sekali turun.

  3. Wlupun harga minyak turun harga brg tak turun buat lah sesuatu inisiatif spt diskaun atau beli satu free satu …kita faham harga ikut pasaran dunia tp bila harga minyak turun so inisiatif la sikit

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here