Adun PPBM dilantik pengerusi Perda

0
576
KHALIQ Mehtab Mohd Ishaq.

GEORGE TOWN — Adun Pulau Pinang dilantik untuk mengetuai Lembaga Pembangunan Wilayah Pulau Pinang (Perda), menggantikan peguam Haniff Khatri Abdulla yang meletakkan jawatan pada Mac.

Adun Bertam dari PPBM, Khaliq Mehtab Mohd Ishaq dilantik sebagai pengerusi Perda sementara bekas timbalan pengerusi, Shaik Hussein Mydin yang juga Timbalan Ketua Umno Pulau Pinang dan Adun Penaga, Mohd Yusni Mat Piah dari Pas dilantik sebagai ahli lembaga pengarah.

Perda ditubuhkan pada 1983 sebagai agensi untuk membangunkan Pulau Pinang, terutama Seberang Perai, diletakkan di bawah naungan pentadbiran Unit Penyelarasan Pelaksanaan, Jabatan Perdana Menteri.

Pada Februari, Perda memfailkan 2 tuntutan mahkamah terhadap bekas ahli lembaga pengarahnya yang diketuai Shabudin Yahaya sebagai pengerusi dan Shaik Hussein sebagai timbalannya.

Tuntutan itu membabitkan penjualan tanah Perda dengan harga murah, sebidang tanah di Nibong Tebal seluas 9.36 ekar yang bernilai RM17.7 juta dan 1 lagi di Jawi berkeluasan 5.8 ekar bernilai RM1.9 juta.

Dalam tuntutannya, Perda berusaha merebut kembali tanah tersebut atau mengumpulkan ganti rugi dengan faedah, mengatakan agensi itu mengalami kerugian akibat jualan murah.

Bekas ahli lembaga pengarah juga didakwa atas penyalahgunaan jawatan dan pelanggaran tugas pengarah, antara lain.

Shabudin, yang juga ahli Parlimen Tasek Gelugor, dilaporkan berkata tanah Nibong Tebal dijual dengan harga RM1.2 juta kerana berdekatan dengan sungai dan terdedah kepada hakisan tanah.

Kes tersebut masih belum selesai di Mahkamah Tinggi di George Town di mana kes itu akan disebut semula pada 28 Mei dan 20 Julai.

Perda juga merancang untuk memfailkan 11 lagi tuntutan membabitkan urusan tanah lain melibatkan agensi itu.

https://bit.ly/36q9e0f

Please follow and like us:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here