Dulu Zakiy Hanafi nasyid, kini pop rock

0
568
Zakiy Hanafi tampil single pertama, Padam sejak 5 Jun lalu.

Oleh KHADIJAH IBRAHIM

PLATFORM sosial media kalau diguna dengan cara bermanfaat pasti membuahkan hasil yang tidak dijangka.

Bagi Zakiy Hanafi, 25, beliau sering berkongsi alunan bacaan al-Quran dan nyanyiannya di Instagram.

Memandangkan bacaan dan dendangannya yang merdu itu, akhirnya beliau dilamar syarikat rakaman True Faith Creative untuk merakamkan single sulung.

Zakiy atau nama sebenarnya Mohammad Zakiuddin Hanafi mengakui tidak pernah menjangka sama sekali akan melangkahkan kaki ke dunia glamor.

Malah, single Pendam hasil ciptaan Adi Pawana dan Pown Hasril serta lirik oleh Adi Pawana yang dilancarkan pada 5 Jun lalu itu adalah berentak pop rock yang benar-benar keluar dari zon selesa dirinya.

“Ini single pertama saya. Sebelum ini, saya menyanyi juga tapi dalam genre nasyid. Sejujurnya, saya tidak pernah terfikir pun nak masuk industri ini secara mainstream.

ZAKIY Hanafi.

“Kisahnya bermula selepas tamat pengajian di Maahad Qiraat Shoubra, Mesir pada Oktober tahun lalu. Selepas pulang dari Mesir saya mengadakan program jelajah di Perak.

“Saya tak sangka pengurus Khai Bahar iaitu abang Fadly Yusof menghubungi saya dan  menyatakan hasrat untuk membawa saya masuk dalam bidang ini selepas melihat nyanyian saya di IG,” ceritanya.

Tambah Zakiy,  pertemuan pertama mereka berlangsung waktu pelancaran muzik video Ratuku nyanyian Khai. Selepas perbincangan dibuat, secara rasmi beliau menyertai syarikat rakaman itu pada 1 Januari tahun lalu.

Zakiy yang juga bekas penuntut di Darul Quran JAKIM, Kuala Kubu Bharu berkata, beliau menyahut cabaran diberikan dengan menyanyikan genre pop rock.

“Sebagai pendatang baharu dalam bidang ini saya percaya syarikat rakaman ada strategi dan perancangan tersendiri. Syarikat mahu bawa saya keluar dari genre nasyid dan ingin menjadikan saya penyanyi versatil.

“Diakui lama juga fikir mengenai perkara ini. Malah saya ada bertanya dan minta pandangan daripada artis nasyid lain. Ada yang beri kata-kata positif dan tidak kurang juga yang menentang. Alasan sebab saya ada latar belakang agama dan seorang qari.

“Setiap pandangan mereka saya terima dan  ambil dari sudut positif. Apatah lagi keputusan ini berkaitan diri saya dan bukannya orang lain. Bagi saya, ini peluang untuk luaskan lagi penyampaian mesej positif bukannya kepada satu kelompok peminat muzik semata-mata. Malah, ia disampaikan dalam pelbagai cara yang lebih kreatif,” katanya.

Zakiy yang juga bekas finalis program Akademi Al Quran musim kelima pada 2011 tidak mengambil masa lama untuk merakamkan lagu Pendam itu.

“Lagu ini sangat mencabar sebab nak dapatkan suara yang betul sesuai dengan genre. Saya nak orang faham, qari tak semestinya boleh menyanyi, begitu juga penyanyi tak semestinya boleh mengaji. Tidak ramai boleh buat kedua-duanya dalam masa yang sama.

“Jadi, saya cuba nak beri kefahaman kepada warganet yang mana saya boleh mengklasifikasikan tarannum dalam al-Quran ada tujuh dan lagu pula dalam pelbagai genre. Apabila mengaji saya boleh ikut ‘tune’ mengaji, begitu juga sebaliknya. Kiranya, tak bercampur.

“Cuma, cabaran saya adalah jarang menyanyikan genre ini. Lagu ini mengambil masa empat jam proses rakaman. Apa yang lebih menarik lagi, lirik lagu ini sarat dengan mesej positif di mana ia diadaptasi dari ayat al-Quran,” katanya.

-BebasNews

Please follow and like us:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here