Oleh Azizi Ahmad

BARANGKALI sudah tiba masanya ibu bapa memikirkan cara mendidik anak-anak agar menjadi lasak dan serba boleh dan mungkin juga salah seorang ‘pelanggar peraturan’.

Anak-anak abad-21 sering diminta untuk berfikir di luar kotak. Dibenarkan mengeluarkan pandangan dan pendapat asalkan mengikut tatacara dan adab. Jika salah sedikit tidak mengapa.

Sebenarnya, kita bukan mengajak mereka menjadi ‘pemberontak atau pelanggar peraturan’ tetapi memberikan sedikit pendedahan luar kebiasaan atau kotak kata orang sekarang mengenai apa yang akan berlaku jika didapati tidak mengikut peraturan di sepanjang persekolahan rendah dan menengah.

Malah, anak-anak di sekolah pun bertanya ‘mengapa menteri dan ahli Parlimen sendiri tidak mengikut peraturan’ dan tidak dikenakan tindakan dan hukuman, tetapi keadaan sebaliknya bagi mereka.

Kajian terbaharu menunjukkan menunjukkan bahawa melanggar peraturan sekali sekala mungkin bukan sesuatu yang buruk. Anak-anak yang “hampir tidak pernah mengikuti peraturan sekolah” adalah yang paling berpuas hati.

Kajian terbaharu Office Depot melibatkan 1,000 orang mendapati bahawa tingkah laku yang sempurna pada kanak-kanak tidak selalu sama dengan kejayaan sebagai orang dewasa.

Ternyata anak-anak yang mengikuti jalan mereka sendiri dan melanggar peraturan akhirnya mungkin lebih bahagia, dan melaporkan kepuasan hidup yang lebih besar di kemudian hari.

Para penyelidik percaya ini mungkin disebabkan oleh tekanan untuk menyesuaikan diri dengan rakan sebaya. Mematuhi peraturan sering memerlukan mematuhi penampilan dan tingkah laku orang lain.

“Ketika pelajar semakin berumur , tekanan untuk menyesuaikan diri meningkat dan sering menyebabkan anak-anak dan remaja menarik diri dari rakan sebaya mereka dan, akhirnya, tidak bahagia,” menurut kajian itu.

Rasa tidak senang ini berterusan hingga ke alam dewasa.

Terdapat juga kajian lain yang menyokong teori ini.

Sebagai contoh, beberapa projek penyelidikan mendapati bahawa kita lebih cenderung menyesal dan kecewa kerana tidak dapat memenuhi impian atau tidak menjadi orang yang kita idamkan, berbanding tidak memenuhi cita-cita orang lain berdasarkan tugas dan tanggungjawab kita.

Ringkasnya: Melakukan perkara yang kita impikan, walaupun tidak seiring dengan kehendak masyarakat, membuat kita lebih bahagia daripada melakukan apa yang “seharusnya” kita lakukan.

Pelanggar peraturan maupun pemberontak juga cenderung berupaya mengawal keadaan dan urusan sendiri.

“Mereka yang dihantar ke pejabat pengetua ketika diawal tahun persekolahan berbanding yang tidak pernah akan berupaya untuk menjadi ‘orang yang bebas, yakin, berkeupayaan dan pemilik perniagaan,” kata kajian itu.

Lebih menarik, mereka yang mempunyai perniagaan yang berjaya nampaknya tidak bergantung pada kedudukan gred tertinggi. Para penyelidik mendapati bahawa, “Sebaliknya, kejayaan sering ditentukan oleh sikap.

Mereka yang mempunyai nilai gred yang sempurna tahu bagaimana mengikut cara sekolah dan peraturan, tetapi orang yang paling berjaya tahu bagaimana mencoraknya. ”

Pemberontak kecil kita mempunyai beberapa kualiti yang hebat.

Hubungan antara kebahagiaan, kejayaan, dan satu atau dua ‘lawatan’ ke pejabat pengetua yang dilaporkan dalam kajian ini tidaklah mengejutkan apabila memikirkan kualiti mereka yang berjaya dihasilkan.

Bukankah mereka yang paling suka mengambil risiko adalah orang yang sering mendapat ganjaran yang besar? Mereka yang cukup yakin mengikuti jalan sendiri mungkin memiliki keberanian untuk mencuba idea perniagaan atau urusan mereka sendiri.

Claire Cole, Pengurus Projek di Office Depot, menyokong hujah teori ini.

Seperti yang beliau nyatakan kepada Inc.com, “Jika anda seorang pelanggar peraturan, mungkin itu berarti anda berjalan dengan rentak gendang anda sendiri, mungkin juga melebihi dan mempunyai kekuatan dalam menentukan nasib sendiri, jadi mungkin itulah yang menyebabkan orang mencari kepuasan hidup. ”

Jadi kepada ibu bapa yang risau di luar sana, anda dikira beruntung , kerana lawatan singkat ke pejabat pengetua yang pemberontak dan pemikir bebas kecil kita lalui sebenarnya merupakan hikmah.

-BebasNews

Please follow and like us:

Leave a Reply