Pertama kali Tok Mat Hasan cerita perangai PPBM dalam perundingan kerusi parlimen

    6
    22153

    “SAYA pun tak paham laa..sorry mintak maaf cakap..ini ‘first time’ saya cakap ‘why must you disturb our market share?’ PPBM, mengapa kau nak mengacau UMNO punya rumahtangga? Mengapa PPBM nak berkubang dlm kubang kita? Kau berkubanglah dlm kubang PAN, kubang PKR tu..‘the market is much bigger there..you practice kan laa blue ocean strategy because here is already red ocean’..dah ‘already crowded’..’UMNO and PAS dah already crowded’ dlm ni, nak datang pulak lagi sorang dan ‘to take our market share’. ‘Of course’ laa org UMNO tak suka. Tambah pulak ada gerakan2 dibuat itu ini utk melemahkan UMNO. ‘Off course UMNO not comfortable at all’.

    “Don’t blame UMNO’. Kita dah bersetuju dah bagi kau, kita sokong walaupun kau 13 kerusi kau PM, tak apa kita setuju..walaupun UMNO tak ada jawatan2 penting, jawatan kanan, tak apa kerana kita dah berjaya jatuhkan DAP. Itu asas dia. Sekarang ini main cerita UMNO tamak kuasa lah tak dapat jawatan lah..‘come on man why can’t you go disturb PKR, disturb PAN? their market share even bigger there’. Campur PKR campur DAP ada situ dekat 100 kerusi.

    “Pulak tu semuo kobau yg nak berkobang tu tanduk runcing. Tau tak kobau tanduk runcing? Kobau tanduk runcing ni kalau dio tak menebong pun bergesel pun luko. Kobau tanduk runcing ni bidalan pepatah org tuo2 jangan bawak masuk kobau tanduk runcing dlm kandang abih kobau lain luko.  Berkubanglah dokek PAN, PAN ada berapa kerusi, kau berkubanglah dekat PKR, PKR ada banyak kerusi, berkubanglah tempat DAP..‘go and fight there, we will help you’. Apa nak amek kerusi kita?

    “Something is not right somewhere. In any organisation especially in corporate sector you disturb my market share I WILL RETALIATE. It’s not that we want to kill anybody..but you are undermining us, you want to kill us’. Tak kan kita dayus, org UMNO dayus kita diam je?..‘no way’. Saya Timbalan Presiden parti ‘I will fight to the end’. ‘I don’t mind’ kita jalinkan kerjasama. ‘I understand’ kita jalinkan kerjasama kita akan mendapat byk faedah tetapi jangan ‘undermine’ kita, jangan ambil ‘market share’ kita.

    *Nota. Tok Mat merupakan Pengerusi Jawatankuasa Perundingan Kerusi bagi UMNO.

    Sumber: (Video bermula dari TC 54:36)
    Please follow and like us:

    6 COMMENTS

    1. Terbaik Tok Mat betul apa yg dikatakannya spt apa rumusan kajian pengundi tegar yg sudah sekian lama terbukti setia pd UMNO BN sbb mereka tahu persepsi sabotaj nama UMNO digunakan pihak yg nk sideline UMNO. Apa yg biasa diistilahkn dlm marketing ialah spoilt the market.. Market share kawasan pengundi mesra UMNO BN yg boleh menjamin keutuhan dan kesinambungan meneruskn perjuangan utk ABATA dan menjamin kesejahteraan rakyat pelbagai kaum jgn lah diganggu-gugat. Pemeteraian kerjasama dgn PAS dlm MN telah memperkukuhkn usaha utk undi melayu tak berpecah. Pengundi mesra UMNO BN ini tetap setia tidak melompat keluar dr UMNO BN walaupun ditawarkn utk tubuhkn cawangan PPBM yg masih peringkat infancy bukan sudah matang spt cwgn2 UMNO yg lebih dr 5 tahun usianya. Fikir2 kan lah gunapakai analisis SWOT..gunakan kematangan dan berpijak di bumi nyata analisis dan pandangan Tok Mat demi ABATA dan rakyat. Demi ABATA perlu diteruskan selaras dgn mempertahankan perlembagaan sedia ada. Berundinglah ikut kehendak pengundi di kawasan sedia ada yg memilih parti semasa PRU14. PPBM terokai lah kawasan PAN, PKR dan DAP. Jauhi lah berulangnya 22 bulan PH memerintah yg sblum PRU14 indah khabar dari rupa. Tak cuba mcm mana nk tahu.

    2. As Salam YB, saya selamanya berssma UMNO. Boleh ka UMNO ketepikan Zahid dan Najib. Meraka ini liabilities besar kerana background mereka terutama kes mahkamah mereka. Mereka boleh tolong tp bukan barisan dihadapan. Masyarakat dah tak boleh terima mereka.

    3. Halo bro.apa punya cadangan .awat suruh kacau PH pulak.dah tentu masa PRU15 nanti ini parti akan lwn dgn PH /BN.paling tidak pong 3 penjuru.nasib le bro sapa yg menang dan sapa yg ke laut.

    4. Umno bersatu sama2 bangang termasuk parti ajaran sesat…pru15 kompom berkubur…lenyap dr mukabumi msia…aman sejahtera…hhahhaha

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here