Oleh Azizi Ahmad

TINDAKAN seorang DJ radio tempatan yang mentertawakan cara pengucapan seorang guru sains yang kini ‘direhat’kan dalam TV Pendidikan tidak seharusnya berlaku. Perkara seumpama itu tidak sepatutnya berlaku.

Jika kita mempersendakan seseorang, bermakna kita sebenarnya meremehkan, memperkecilkan, merendahkan bahkan menghina orang lain yang akhirnya merugikan diri sendiri.

Menurut Persatuan Kesihatan Mental Amerika Syarikat mengatakan sebanyak 95 peratus masalah kesihatan mental yang kita tangani hari ini dapat dihilangkan jika semua orang menggunakan resepsi dua perkataan ini: “Jangan peleceh atau memperkecilkan”.

Peleceh (belittle) adalah menjatuhkan seseorang, membuat mereka berasa kecil. Ini bermaksud mengambil sikap menghakimi dan kritis dengan cara yang mengurangkan rasa diri seseorang.

Terdapat banyak cara untuk merendahkan orang lain termasuk terasa keunggulan, rasa kecewa, sinis, sindiran, mudah marah, kecewa, tidak ramah, tidak mendengar, memberi nasihat, perlindungan berlebihan, tidak sabar dan tidak meraikan peristiwa penting dalam kehidupan.

Perbuatan jahat, pelanggaran fizikal, seksual dan emosi, pecah rumah, prestasi akademik yang buruk, ketagihan dan konflik di tempat kerja dapat dikesan melalui tindakan peleceh atau meremehkan.

Berapa kerapkah anda dipeleceh; beberapa kali seminggu, sehari, betapa sengit atau parahnya “penurunan”, dan berapa lama anda mengalami pukulan terhadap harga diri anda – itulah yang perlu dipertimbangkan.

Kekerapan, intensiti dan daya tahan memperlihatkan sejauh mana harga diri seseorang itu merosot. Perbuatan meremehkan boleh berlaku dalam semua hubungan , di rumah, bilik darjah, komuniti, tempat kerja, hospital, kelab sukan, tempat ibadat dan negara.

Pemimpin (ibu bapa, guru, bos, penyelia, imam, ahli politik, pemimpin kelab, doktor, jururawat) memainkan peranan penting dalam menentukan etos sistem sosial yang mereka kuasai.

Pemimpin yang gemar peleceh atau meremehkan dapat mewujudkan etos gelap, apabila perbuatan itu menjadi kebiasaan.

Penawar kepada perbuatan peleceh atau meremehkan ialah mengangkat diri seseorang, menghormati perbezaan, menghargai keunikan dan bakat setiap orang dan mendorong mereka untuk menghargai diri mereka sendiri.

Paling penting adalah bersikap menyayangi dan disayangi, dan untuk meraikan ekspresi individu masing-masing berkaitan keunikan mereka.

Apa yang kita tidak ketahui mereka yang peleceh orang lain sebenarnya bertujuan untuk melindungi rasa rendah diri sendiri dan bimbang mereka pula akan diperendahkan.

Meremehkan atau memperkecilkan orang lain merupakan hasil daripada pengalaman yang dialami sendiri yang kini dilakukan untuk membebaskan diri daripada ketakutan.

Kita mungkin memerlukan sokongan daripada rakan, atau daripada ahli psikologi kaunseling untuk membantu kita membebaskan diri daripada tingkah laku yang defensif.
Sekiranya tidak, kita akan terus membayangkan kehadiran mereka d imana kita berinteraksi secara bertahan.

Hanya apabila kita mengenali dan mengambil tindakan terhadap peleceh orang lain, kita akan melihat bahawa kita mesti menghargai diri sendiri sebelum bersedia untuk menegaskan dan mengangkat diri orang lain.

– BebasNews

Please follow and like us: